kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

AB'nin ön bahçesi mi, yeni Ortadoğu mu?

TAŞKENT
Avrasya Jeopolitiği çerçevesinde bakıldığı zaman, Asya/Kafkasya için sorulması gereken soru şudur: Bu bölge, AB'nin ön bahçesi olarak çağdaş değerlerin yeni güzergâhı mı olacaktır, yoksa yeni Ortadoğu olmaya mı adaydır? Kafkasya, "AB'nin ön bahçesi" olarak çağdaş değerlerle buluşma şeklinde bir yapılanmaya gidecekse, bu noktada işin iki yüzü var. Birincisi, bu bölgeye dönük yaklaşımların romantik olmaktan çıkması gerekiyor. "Siyasi romantizmin" kendini en açık gösterdiği alan "Türk dünyası" adı altında bütüncül yaklaşım geliştirmektir. Her türlü analizin baştan kısırlaşmasına yol açan bu yaklaşım, siyasi açıdan "nesnel" karşılığı bulunmayan hedeflerin peşinde enerji ve zaman harcanmasına yol açmıştır.

***

Siyasetin tabiatı öncelikle "nesnel" olandan yola çıkmayı gerektirir. Nesnellik, rasyonel bir siyaset üretmenin ön koşuludur. Bu nedenle her "siyasi varlığı" kendi özgünlüğü çerçevesinde ele almak işin abc'sidir.
"Türk dünyası" başlığı altında yapılan temel yanlış, her siyasi varlığın kendi özgünlüğü çerçevesinde ele alınmasına sırt dönmek şeklinde olmuştur. İşin ikinci boyutu ise çok daha önemli. Batı dünyasının bu bölgeye dönük stratejilerinde çift katmanlı stratejilerden uzak durması gerekiyor. Batı'nın bölgeye sadece "güvenlik eksenli" bir yaklaşımla bakması, bölge ülkelerini içe kapatmakta ve "asayiş politikaları" na indirgenmiş siyasetlerin tek belirleyici olmasına yol açmaktadır.

***

Bir zamanlar önemli birkaç siyasi stratejist, Batı'nın Gürcistan'a dönük yaklaşımını tanımlarken, buraya "uçak gemisi" gözüyle bakıldığını yazmışlardı. Gerçekten bu ülkeye dönük olarak sadece güvenlik eksenli bir yaklaşım geliştirilmesi, Gürcistan'ı asayiş politikaları ve sorunları dışında başka bir şeyle gündeme gelmeyen bir ülke haline dönüştürdü. Gerçek bir siyaset ve "küresel meşruiyet" açısından olumlu bir Avrasya stratejisinden bahsedeceksek, Kafkasya'nın sadece Afganistan örneğinden yola çıkılarak geliştirilen güvenlik stratejilerinin çok üstünde bir kapsamla ele alınması gerekir. Batı, bölgeye yaklaşımını sadece bir "stratejik ortaklıklar demeti" olmaktan çıkarmalıdır.

***


Bölgenin çağdaş değerlerle buluşması noktasında ise şiddet ve radikalizm yoluyla demokrasi getirme refleksine de savrulmamak konusunda Batı'nın hassas olması gerekir. Bölgenin iç dinamiklerini kenara iten ve istikrar zeminini zedeleyen yaklaşımlar, demokrasi adı altında suni siyasi gündemlerin tetiklenmesine yol açacaktır. Bu da hiçbir şeye hizmet etmeyecektir. Bölgede varolan müthiş ticari potansiyel işin başlangıç noktasıdır. Ticaretin gelişmesi ve bölgenin dinamik ekonomilere kavuşması, iç dinamiklerin istikrar içinde dünyaya açılması" için en doğru stratejik yoldur.

***

Asya/Kafkasya ekseninin "AB'nin ön bahçesi" olarak dünyaya açılması veya "yeni Ortadoğu olması" Batı'nın reflekslerine bağlıdır. Batı, Ortadoğu'da geliştirdiği güvenlik stratejilerinin daha sonra nasıl terörü kışkırttığını görerek, aynı hatayı Asya/Kafkasya temelinde yapmaktan kaçınmalıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kendini aşmayı öğrenmek   / 31-12-2003
 Toplumsal akılla barışmak...   / 29-12-2003
 Irak ve tarihin sonu (II)   / 28-12-2003
 Irak ve tarihin sonu (I)   / 26-12-2003
 Yüksek siyaset   / 24-12-2003
 AB'nin ön bahçesi mi, yeni Ortadoğu mu?   / 21-12-2003
 Cumhuriyet ve siyasal özgüven   / 19-12-2003
 Sayısal denge, siyasal çözüm   / 17-12-2003
 Saddamizm   / 15-12-2003
 Siyasi liberalizmin sosyal derinliği   / 14-12-2003
AHMET HAKAN COŞKUN
Saçmalık
Ağır havası ve şifrelerini tam olarak...
HINCAL ULUÇ
Bu bizim ortak zaferimiz..
Çifte Mehmetler, yani Gençlik...
MEHMET TEZKAN
AKP'nin seçim kozu ekonomi
Yeni yılla birlikte Türkiye...
ÖMER LÜTFİ METE
Sarık-cübbe-üniforma
Fatih Camii avlusundaki malum...
REFİK DURBAŞ
Yargıya güven sorunu...
Başta hantallığı olmak üzere...
MUHARREM SARIKAYA
'Partiyi bağlamaz' yetmiyor
Yeni yılda Başbakan Recep...
Enkazdan kocasını tırnaklarıyla çıkardı
2 BİN yıllık tarihi Bem kentinin yüzde 90'ını yerle bir eden 6.8...
Terör korkusu bile engelleyemedi
Dünya, yılbaşını terör tehdidi yüzünden alınan güvenlik önlemleri...
EN İYİ BREZİLYALI
EN İYİ BREZİLYALI
SABAH'a konuşan İngiliz gazeteci Bellos, "Brezilya'nın en ünlü futbol...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.