kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hırsızlık timi işbaşında
Hırsızlık timi işbaşında

İzmir'in Çiğli ilçesinde hırsızlardan yaka silken mahalle sakinleri, kendi aralarında tim kurdu. Hırsızlık timi sokaklarda nöbet tutuyor Esnaf, emekli, memur ve işçilerden oluşan gönüllü 70 kişi, her gün 5 ve 10'ar kişilik gruplar halinde dolaşarak önlem alıyor.

İZMİR'DE vatandaşları canından bezdiren hırsızlık olayları, bugüne kadar pek görülmemiş önlemler aldırıyor. Çiğli'deki Maltepe Mahallesi sakinleri de kendi aralarında kurdukları 70 kişilik sopalı hırsızlık timiyle evlerini korumaya çalışıyor. Her gece 5'er 10'ar kişilik gruplar halinde mahallenin sokaklarını, caddelerini gezerek hırsızlara karşı örgütlenen vatandaşlar, devriye gezen polis ekiplerine yardımcı oluyor.

DÜDÜKLE HABER...
Kendilerini, "Hırsızlık Timi" olarak adlandıran 70 kişilik grup, gece saatlerinden itibaren bir polis ekibi gibi nöbetleşe devriye geziyor. 10'ar ve 5'er kişilik gruplar halinde haftanın 7 gecesi sokaklarda hırsız avına çıkan mahalle sakinleri, hırsızlık olaylarına geçit vermiyor. Devriye gezen ekipler zaman zaman cep telefonları ile ya da bekçi düdükleri ile haberleşiyorlar. Mahallelerinde hırsızlık olaylarının her gün giderek artması nedeniyle, böyle bir yola başvurmak zorunda kaldıklarını belirten hırsızlık timinde görev yapan vatandaşlardan Telekom'dan emekli Recep Kaya, "Eskiden günde 2- 3 hırsızlık oluyordu, araçların teypleri çalınıyor, lastiklerimiz parçalanıyordu. Ama bu timi kurduğumuz 3 haftadan beri hiç bir hırsızlık olayı olmadı. Sadece bir otodan hırsızlık yaparken bir kişiyi yakaladık. O da serbest kalmış, ona üzüldük" diye konuştu.

9BİN KİŞİ YAŞIYOR
Çiğli Maltepe Mahallesi'nde yaklaşık 9 bin kişinin yaşadığını belirten gönüllü timciler, aynı zamanda da mahallede 300'e yakın işyerinin bulunduğunu belirttiler. Bu timi kurma fikrini hep birlikte mahalle sakinleri olarak aldıklarını belirten berber Ramazan Güneş ise "Hırsızlık bizi canımızdan bezdirmişti. Şimdi mahallede nöbetleşe herkes bu nöbeti tutuyor. Bazı ağabeylerimiz gönüllü olarak her gece çıkıyor. Bizler çalıştığımız için daha çok hafta sonları nöbet tutuyoruz' dedi. Zaman zaman gece nöbetleri sırasında polislerle karşılaştıklarını ve selamlaştıklarını belirten gönüllü hırsızlık timi elemanları, "Amacımız polise destek olmak. Hırsızlara ise geçit vermemek. Bugüne kadar birçok kişinin evine girip hırsızlık yapanlar bundan sonra buralara gelemeyecekler. Yakaladığımızı hemen polise ekibine teslim edeceğiz. Şunu özellikle vurgulamak istiyoruz, amacımız polisin işine karışmak değil hırsızlara gözdağı vermektir' diye konuştular. Hafta sonları nöbetçi hırsızlık timindeki görevli sayısının arttığını belirten Türk Telekom'dan emekli Recep Kaya "Akşam saat 23.00'de toplanıyoruz. Daha sonra herkes 5'li ya da 10'lu gruplar halinde sokak ve caddelerde devriye geziyoruz. Ama mahallenin giriş ve çıkış sokakları olan kilit noktalarımızda sabit ekiplerimiz var. Sabah saat 05.30-06.00 arasında da herkes dağılıyor ve nöbetimiz bitiyor" dedi.

SONUNA KADAR...
Devriye gezen ekiplerin kendi aralarında hem ilkel hem de teknolojik olarak haberleştiklerini ve birbirlerine tekmil verdiklerini belirten Kadir Mısır (26) ise "Çocukluğumuzun bekçi amcaları gibi sokak sokak gezerken bekçi düdüğü ile haberleşiyoruz. Ancak uzak sokaklarda bulunan arkadaşlarımızla da cep telefonu ile haberleşiyoruz. Telefonu çaldırıp vukuat olmadığını bildiriyoruz' dedi. Üç haftadır kurulan 'Hırsızlık Timi' sayesinde mahalleyi hırsızlıktan koruduklarını belirten mahalle sakinleri "Bu olaya reklam olsun, gelip geçici olsun diyerek başlamadık. Sonuna kadar devam edeceğiz. Bizim mahallede oturanların en büyük özelliği büyük çoğunluğunun Makedon göçmeni oluşumuz. Biz inatçıyız. Sonuna kadar hırsızlıkla mücadeleye devam edip kökünü kazıyacağız' dediler.

Tolga TEKİN - Fatih ŞENDİL

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı
 ABD'den Yeşil Kart isteyen sayısı azaldı
 5'nci kata temizliğe çıkmıştı
 Barışmak için kız arkadaşını rehin aldı
 Ocak depresyon ayı
 Çinliler 'Keke Kele' içerek ferahlıyor
 Dünyanın En Uzun Yılanı
 Ölümüne gol
 Hayatım herkese ibret olsun
ERDAL ŞAFAK
Onur mu, girdi mi?
Her yıl bugünlerde alevlenen asgari...
MANSUR FORUTAN
Geçse de kurtulsak artık...
On yıl önce yeni yıla dair...
AHMET HAKAN COŞKUN
Ne de kolay konuşuyorlar!
FATİH AKSOY...
MEHMET BARLAS
Dede Efendi çile çekerek "Dede"oldu. Benim çilem ise şimdi...
ALİ KIRCA
Kırmızı porşe...
Daha henüz 21 yaşının rüzgarlarıyla...
SAVAŞ AY
'Özgür' bir meslek işte...
Canlı yayınım 4 saat sürdü.
Dönmeyi herkes ister
Dönmeyi herkes ister
Mustafa Sarıgül'le Ali Sami Yen Stadı'nda buluşan teknik direktör...
EMRAH ilk idmana çıktı
EMRAH ilk idmana çıktı
Galatasaray'da ikinci yarı hazırlıklarına erken başlayan bazı...
Sezer'den 2 veto
Sezer'den 2 veto
Sezer, OHAL bölgesinde haklarında soruşturma açılan koruculara ek...
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni yılla birlikte imajını da...
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Yılbaşı alışverişinden dönen üç gencin bulunduğu araç, aşırı hız...
Mühür Talat'a verildi
Mühür Talat'a verildi
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş hükümet kurma görevini Meclis'te en çok...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.