kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mühür Talat'a verildi
Mühür Talat'a verildi
KKTC'ye Odtü'lü Başbakan
'Talat inşallah başarılı olur'

Annan Hükümeti

KKTC'de hükümeti kurma görevini üstlenen CTP'li Talat'ın vaadi: 1 Mayıs'a kadar çözüm

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Mehmet Ali Talat'ın ilk açıklaması "1 Mayıs 2004'e kadar çözüm ve AB hedefinde olan bir hükümet kuracağız" oldu.
TALAT transfer peşinde olmadıklarını söyledikten sonra "ancak" dedi: "Hızlı gelişen siyasi olaylar nedeniyle meclis aritmetiği değişebilir. Ama bunda bizim etkimiz olmayacaktır."


***

Mühür Talat'a verildi

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş hükümet kurma görevini Meclis'te en çok koltuk sahibi olan CTP'nin Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'a verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 14 Aralık seçimlerinden 19 milletvekiliyle birinci parti olarak çıkan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'a hükümeti kurma görevini verdi. CTP Genel Başkanı Talat, görevi almasının ardından yaptığı açıklamada, niyetlerinin en kısa zamanda güven oyu alabilecek bir hükümet kurmak olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Denktaş, meclise giren 4 siyasi partininin genel başkanlarıyla yaptığı 3. tur görüşmeler çerçevesinde son olarak CTP Genel Başkanı Talat ile bir araya geldi. Denktaş, görüşmenin sonunda hükümeti kurma görevini Talat'a verdi. Hükümeti kurma görevi alan liderin, anayasaya göre, 15 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor. Hükümetin kurulamaması halinde görev cumhurbaşkanına iade ediliyor.

GÖRÜŞMECİ KOMİTESİ
Talat, kuracağı koalisyon hükümetinde, kendi partisine bağlı bütün bakanları meclis dışından atayacak. Talat'ın, meclisin daha verimli çalışmasına imkan vermek için böyle bir yola gideceği belirtildi. Talat'ın ısrarla üzerinde durduğu, Kıbrıs konusundaki görüşmecilikle ilgili olarak da, ilk aşamada Cumhurbaşkanı Denktaş'ın da içinde olacağı bir komite oluşturulmasından yana olduğu öğrenildi. Hükümet kurma çalışmalarına hemen başlayacaklarını ifade eden Talat, öncelikle kendi parti bünyesinde çalışma yapacaklarını, bugün de diğer partilerle temaslara başlayacaklarını kaydetti. Mayıs 2004'e kadar çözüm hedefleyen bir hükümet kurmayı amaçladıklarını belirten Talat, Türkiye ile istişare ederek en kısa sürede bir çözüm hükümeti kurmaya çalışacaklarını belirtti.

'VEKİL TRANSFERİ YOK'
Mehmet Ali Talat, milletvekili transferine ilişkin bir soru üzerine, transfer peşinde olmadıklarını, partilerle çalışacaklarını, el altından gizli entrikalar peşinde olmadıklarını söyledi. Talat, hükümet kurma konusunda bütün kapıların kapanması halinde 15 günlük süreyi beklemeden görevi Cumhurbaşkanına iade edeceğini de bildirdi. Talat, bir soruya karşılık, Denktaş'ın öncelikle meclisteki tüm partilerin katılımını öngören bir hükümet önerdiğini belirterek, bunun mümkün olup olmayacağına bakacaklarını, 3 partili bir hükümetin de geniş tabanlı olacağını, bütün seçenekleri deneyeceklerini anlattı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, meclisteki dört partinin yer alacağı geniş tabanlı bir hükümet öngördüğünü belirterek, "Anavatandan gelen telkinler de budur. İnşallah bunu başarırlar'' dedi. Denktaş, 14 Aralık seçimlerinde meclise giren dört siyasi partinin liderleriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bir gazetecinin, "Geniş tabanlı bir hükümeti kastederken dört partiyi birden mi söylemek istiyorsunuz?'' sorusuna karşılık, şunları söyledi: "Biz dört partiyi öngörüyoruz. Zannedersem Anavatanın istediği de budur. 'Biz yaptık halk için yaptık' diyebilmeleri için dört partinin de biraraya gelmesinde büyük yarar görmekteyiz.'' Dün ilk olarak 6 milletvekiliyle mecliste en az sandalyeye sahip Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) Genel Başkanı Mustafa Akıncı'yı kabul eden Denktaş, daha sonra sırasıyla Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu ve Cumhuriyetçi Türk partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'la görüştü.

KOALİSYONA HAZIRIZ
Denktaş'la yaptıkları görüşmeden sonra BDH Genel Başkanı Akıncı, "CTP, DP ve BDH'nın yer alacağı bir hükümet olur mu?'' sorusuna karşılık, Denktaş'ın istemesi halinde, bu üçlü koalisyonu değerlendireceklerini kaydederken, Denktaş öncelikli olarak 4 partinin veya bunun olmaması halinde UBP-CTP hükümetinin kurulmasını istediklerini belirtti. Eroğlu ise, dörtlü bir koalisyona katılma düşüncelerinin olmadığını vurguladı. KKTC'de, 14 Aralık'taki seçimler sonucunda CTP 19, UBP 18, DP 7 ve BDH 6 milletvekilliği kazanmıştı.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
 Kadının başağrısı partneri yüzünden
 'Kürt Dili Öğrenim Merkezi' değil 'Kürtçe Kursu'
 İnsan hakkı ihlali hangisi?
 Beyaz ayakkabıları sayesinde yakalandı
 Yayaya çarpıp kaçan canavar
 Canavar öğrencileri vurdu
 Taksim'de yılbaşı kutlaması güvenlik engeline takıldı
 Özgür'ü son yolculuğuna uğurladık...
 TEM davasında bir tutuklama
 Militan kadın bebeğiyle teslim oldu
 Eroğlu'nun adaylık durumu netleşiyor
 Tüpgeçit projesinde teklif zarfları açıldı
 Posta puluna sentetik uyuşturucu
HINCAL ULUÇ
Ah bu siyaset!..
Yerel seçimler yaklaştı.. Ötekiler...
MEHMET TEZKAN
Anadolu üniversite çöplüğüne dönmesin..
41 ilde...
EMRE AKÖZ
Hayat dayatacak da... Dur bakalım ne zaman?
GEÇEN gün...
MUHARREM SARIKAYA
Yetki değil, vesayet
"VESAYET" Türkçe'ye Arapça'dan...
REFİK DURBAŞ
Yeni yılın arifesinde
BİR GÜN sonra bir yeni yılın...
Miloseviç hapisten vekil seçildi
SIRBİSTAN genel seçimini, lideri Lahey'deki uluslararası savaş...
Ege dostluğu gibi olur mu?
Amerikan CSM gazetesi: Türkler ve Yunanlar, 1999 depremleri sonrası...
Dönmeyi herkes ister
Dönmeyi herkes ister
Mustafa Sarıgül'le Ali Sami Yen Stadı'nda buluşan teknik direktör...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.