kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı
Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı

Amerika'daki bazı Müslümanlar, gençlerden oluşan bir futbol ligi kurmak istediler. Ancak takımlara 'Mücahidin', 'Allah'ın Askerleri' ve 'İntifada' gibi isimler verilince ortalık karıştı.

HER şey masumca bir turnuva organizasyonuyla başlamıştı. Tek istedikleri, Müslüman gençlerden kurulu takımların Amerikan futbolu oynadığı bir lig ve turnuva düzenlemekti. Ancak bazı takımlar propaganda gibi isimler seçince ortalık karıştı. Amerikan medyasının tüm dikkati, bu organizasyona yöneldi. Bazı gençler spor amacıyla yola çıktıkları ligde durumun siyasileştirildiğini söyleyerek oynamaktan vazgeçti. 4 Ocak'ta başlayacak turnuvaya isim gölgesi düştü...

İNTİFADA TAKIMI
Olay, Amerika'nın California eyaletinde meydana geldi. Tarık Şevki, Sabih Han ve bazı arkadaşları, genç Müslüman erkeklerden kurulu takımları Amerikan futbol turnuvası için biraraya getirdi. Turnuva için adını yazdıran ilk takımların isimleri "4'üncü gol" ya da "1988'liler" gibi normaldi. Fakat daha sonra "İntifada", "Mücahidin", "Allah'ın Askerleri" gibi isimleri olan takımlar ortaya çıkınca işler değişti. Bu takım isimleri, hem turnuvayı düzenleyenleri, hem katılanları, hem de ABD medyasını rahatsız etti. Ülkedeki bazı Müslüman liderler olaya müdahale ederek takımlardan isimlerini değiştirmelerini istedi. California Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Hüsam Ayluş, "Gençlerimizi duyarlı kılmak, yetişkinler olarak bizim görevimiz" dedi ve gençlerin kötü niyetle davranmadıklarının altını çizdi.

AMAÇ MASUMANEYDİ
"İsimler tamamen masumane şekilde seçilmiş" diyen Ayluş, takımlara verilen isimlerin bazı Müslümanlar tarafından rezil eylemlerle anıldığının da farkında olduklarını belirtti. İntifada takımı oyuncularından Muhammed (soyadını vermek istemedi), güvenliklerinden endişe eden ailelerin baskısıyla bazı arkadaşlarının turnuvadan çekildiğini söyledi. Filistinli bir ailenin çocuğu olan Muhammed, "Bu durumun nasıl algılandığı beni çok üzüyor. Takıma isim seçilirken çok da üzerinde durulmamıştı" dedi.

MÜSLÜMAN FUTBOLU
Lisede futbol oynayan 18 yaşındaki Sabih Han, çok sevdiği sporu kendi arkadaşları için organize etme amacıyla başladığını belirterek şunları söyledi: Turnuvanın adı Müslüman Futbolu. Ancak sadece Müslümanlara açık diye bir şey yok. Düşüncemi camide arkadaşlarımla konuştum. Sonra da bir internet sitesi açıp katılmak isteyenleri buraya davet ettim. İnternet sitesi üzerinden takımların adını yazarak başvurular yapıldı. İlk gelen isimlerde bir problem yoktu. Ama sonra gelen isimler tartışma başlattı. Birçok tehdit e-maili almaya başladım. Yerel gazeteler, radyo ve televizyon istasyonları dahi bu konuyu manşetinden indirmiyor... "Washington Redskins" yani "Washington Kızılderililer" anlamına gelen takımın adını örnek gösteren Han, "Bazı Amerikalı yerli gruplar da bu ismi rencide edici buluyor. Bunlar sadece kelime. Neden bu kadar önemli anlayamıyorum" dedi.

"TARTIŞMALAR OLUR"
"Mücahidin" ve "Allah'ın Askerleri" takımları isimlerini değiştirmeyi kabul ederken "İntifada" buna yanaşmadı. İnternetteki sitede bir özür mektubu yayınlayan Han ve diğer organizatörler, mektupta "Müslüman gençler için yapmaya çalıştığımız olumlu bir olayda incinenler olduysa, özür dileriz" ifadesini kullandı. Tüm tartışmalara rağmen turnuvayı düzenlemekten vazgeçmeyeceklerini belirten Han ise, "Tartışmalar hep olur ve geçer" dedi.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 ABD'den Yeşil Kart isteyen sayısı azaldı
 5'nci kata temizliğe çıkmıştı
 Hırsızlık timi işbaşında
 Barışmak için kız arkadaşını rehin aldı
 Ocak depresyon ayı
 Çinliler 'Keke Kele' içerek ferahlıyor
 Dünyanın En Uzun Yılanı
 Ölümüne gol
 Hayatım herkese ibret olsun
ERDAL ŞAFAK
Onur mu, girdi mi?
Her yıl bugünlerde alevlenen asgari...
MANSUR FORUTAN
Geçse de kurtulsak artık...
On yıl önce yeni yıla dair...
AHMET HAKAN COŞKUN
Ne de kolay konuşuyorlar!
FATİH AKSOY...
MEHMET BARLAS
Dede Efendi çile çekerek "Dede"oldu. Benim çilem ise şimdi...
ALİ KIRCA
Kırmızı porşe...
Daha henüz 21 yaşının rüzgarlarıyla...
SAVAŞ AY
'Özgür' bir meslek işte...
Canlı yayınım 4 saat sürdü.
Dönmeyi herkes ister
Dönmeyi herkes ister
Mustafa Sarıgül'le Ali Sami Yen Stadı'nda buluşan teknik direktör...
EMRAH ilk idmana çıktı
EMRAH ilk idmana çıktı
Galatasaray'da ikinci yarı hazırlıklarına erken başlayan bazı...
Sezer'den 2 veto
Sezer'den 2 veto
Sezer, OHAL bölgesinde haklarında soruşturma açılan koruculara ek...
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni yılla birlikte imajını da...
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Yılbaşı alışverişinden dönen üç gencin bulunduğu araç, aşırı hız...
Mühür Talat'a verildi
Mühür Talat'a verildi
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş hükümet kurma görevini Meclis'te en çok...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.