kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İdamdan döndü Noel Baba oldu
İdamdan döndü Noel Baba oldu
Noel Baba bizim kültür mirasımız

Solcu Noel Baba

1980'lerde idam cezası yiyip 6.5 yıl yattı, Gölcük depreminde öldü sanılıp ceset torbasına kondu, şimdi sevinç pazarlıyor

SAMİ Dündar 41 yaşında. Ve kılığına bürünüp hediye dağıttığı, mucize efsanesinden para kazandığı Noel Baba'nınkinden daha mucizevi bir hayatı var. Wall Street Journal'a kapak olacak kadar.

TESADÜFEN YAŞIYOR
DÜNDAR
15 yaşında MLSPB üyesi, 17 yaşında idam mahk17 Ağustos depreminde 'ceset' oldu. Yaşadığı son anda fark edildi. Şimdi Noel Baba şirketi var.


***

İdamdan döndü Noel Baba oldu

Kurduğu Noel Baba şirketi ile The Wall Street Journal'a haber olan işadamı Sami Dündar, 1980'de yasadışı örgüt üyeliğinden 17 yaşında idama mahkûm edildi 1988'de cezaevinden çıktı. 6 ay sonra organizasyon şirketi kurdu. 1992 yılında 'Noel Baba' şirketini hayata geçirdi. Şimdi milyonlarca dolarlık cirolara imza atıyor.

NOEL Baba olmaya karar verdi, o günden sonra hayatı değişti. Sami Dündar 41 yaşında. 11 yıl önce 'kişiliğine çok uygun bulduğu' için annesine diktirdiği kostümleri giyerek, Türk Noel Baba'sı oldu. Dündar, bugün üç yüz kişilik Noel Baba kadrosuna sahip. Milyonlarca dolar ciro yapan üç şirketin sahibi. 1992 yılında birkaç arkadaşı ile annelerine Noel Baba kıyafetleri diktirerek Noel Baba'lığa başlayan ve her yıl 10-31 Aralık tarihleri arasında Noel Baba kadrosunu hediye dağıtmak üzere seferber eden Sami Dündar'ın yaşam hikayesi, inanılmaz dönemeçlerle dolu.

17 YAŞINDA İDAMA MAHK
1980 yılı öncesinde henüz 15 yaşındayken MLSPB (Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri) adlı yasadışı örgüte giren Dündar, sayısız banka soygununa, vapur ve otobüs kaçırma eylemlerine katıldı. 1980 darbesinde gözaltına alındı. TCK'nın kaldırılan ünlü 141'inci maddesinin yanı sıra ateşli silahlar kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'ne hakaret etmek gibi çeşitli suçlardan Sıkıyönetim Komutanlığı 3 Nolu Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. 17 yaşında idama mahkum edildi; yaşı küçük olduğu için cezası indirime girdi. 6.5 yılı hapishanede geçti. Yanlışlıkla erken tahliye edilip, askere gönderildi. Askerliğinden sonra kalan cezasını tamamlamak için cezaevine döndü. Tahliyesinden 6 ay sonra organizasyon şirketi kurdu.

GÖÇÜK ALTINDA 27 SAAT
1999 depremine, bir tören organizasyonu için bulunduğu Gölcük Donanması'nın misafirhanesinde yakalandı. 15 metre derinlikte bir göçük altında 28 saat bilinci açık ama felçli olarak kurtarılmayı bekledi. Tam kepçeler enkazı kaldırmak için harekete geçerken bağırmaya başladı. Sesi tesadüfen duyuldu ve 3 asker tarafından kurtarıldı. Enkazdan çıkarıldı ancak 'öldü' denilip, ceset torbasına konuldu. Konuşamadığı ve kıpırdayamadığı için ceset torbasına konulup, fermuarının çekilmesine tepki gösteremedi.

YAŞAMA GÖZ KIRPTI
Ceset torbalarını 'yaşayan olabilir mi? diye karıştıran biri, Sami Dinçer'in gözlerini kırptığını fark edince onu torbadan çıkardı. 3 ay yoğun bakımda kaldı. Bir yıl sonra taburcu olduğunda ciğerlerinin yarısı, böbreğinin biri yoktu ve sol ayağı tutmuyordu, şirketi kapanmış, milyarlarca vergi borcu birikmişti. İşe sıfırdan başladı.

"SOSYALİST KİMLİĞİM YOK"
Geçmişteki sosyalist kimliğini terk ettiğini söyleyip, banka soyduğu, otobüs ve vapur kaçırdığı günleri gülerek anlatan Dündar, bugün şöyle konuşuyor: "Kötü bir şey yapmadım, cinayet işlemedim, cinayet emri vermedim. O günlerde insanca yaşam için inandıklarımızı yaptık. Birçok banka soygununa katıldım. O dönemde banka soymak çok kolaydı. Otobüs ve vapur kaçırma eylemlerini yaptık. Çoğu bunların silahlı eylem bile değildi. 1980'de Türkiye'de ödenmesi gereken tüm faturaları ödedim. İşkence gördüm, idam edilmedim ama 6.5 yılım cezaevinde geçti."

Pervin KAPLAN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 El Kaide İstanbul'da bitti
 Atari Birleşik Devletleri
 Trilyon Avı kazandırdı
 Neve Şalom'da tatbikat
 Sis bombasından plastik patlayıcılara
REFİK DURBAŞ
Klavyede düello...
SABAH gazetesinde dün üç yazarın...
SAVAŞ AY
Aksa yukarı AK-SA!..
Dün İkiz Kule'ye gittik...
ÖMER LÜTFİ METE
Erdoğan'ın rakipsizliğine dair
Adalet ve Kalkınma...
MEHMET TEZKAN
İnsanlar mı önemli yoksa rejimler mi?
İRAN'DA deprem...
EMRE AKÖZ
Cep telefonu Kemalizm'i aşındırıyor
Popstar yarışması...
2bin yıllık Periler Şehri
İran'ın Bem kentinde deprem... 6.7'lik sarsıntı, "Periler Şehri"nin...
Dilimize dolananlar
SAVAŞ, ayrılmalar, barışmalar, yeni siyasetçiler derken bu...
BENİ TUTAMAZLAR
BENİ TUTAMAZLAR
"Bendeki sürat Tanrı vergisi. Birebirde geçemeyeceğim oyuncu yoktur.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.