kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sistem yenilenmeyecek kadar çürümüş durumda
Sistem yenilenmeyecek kadar çürümüş durumda
NELER YAPILDI? İlk müdahaleler kanamayı durdurmaya yönelikti
HADİ 250 MİLYONA YAŞA!
Emekli maaşımla geçinemiyorum
Emekli olmaktan hep korkuyordum

Sistem yenilenmeyecek kadar çürümüş durumda

Sosyal güvenlik sistemimizde 99 yılında yapılan kapsamlı değişiklikler beklenen sonuçları vermedi. Uzmanlar "Sistemin silbaştan değiştirilmesine yönelik çabaların bile başarılı sonuç vermesini beklemek gerçekçi değil" diyor.

TÜRK sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapısı ve mevzuat yapısı ile ilgili olarak 1999 yılında başlayan çok kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ancak bu değişikliklerin henüz beklenen sonuçları vermediği görülüyor. Sistemin temel problemleri kayıt dışı çalışanların kapsama alınamaması, prim tahsilatının artırılamaması ve sosyal taraflarda sosyal güvenlik bilincinin yerleşmemiş olması... Uzmanlar bu temel problemler devam ederken, sistemin sil baştan değiştirilmesine yönelik çalışmaların başarılı sonuçlar vermesini beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getiriyor. Yine uzmanlara göre bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaşması, siyasi iktidarların sosyal sigorta kurumları ile ilgili olarak sosyal tarafları rahatlatan değişiklikler yapmasını kolaylaştırabilir. Ancak bunun için de beklemek gerekecek.

İŞTE TEMEL HEDEFLER
* ULUDAĞ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi öğretim üyesi Prof. Yusuf Alper aynı değerlendirmeyi 8. BYKP'da yaptıklarını vurguluyor. Prof. Alper, yasal ve kurumsal düzenlemeler konusunda önemli gelişmeler sağlanmasına karşın bu düzenlemelerin sosyal güvenliğin özüne yönelik etkilerinin henüz ortaya çıkmadığını ifade ediyor. Prof. Alper 8'inci BYKP hazırlık komisyonunun sosyal güvenlikle ilgili temel hedefler belirlediğini söylüyor. Prof. Alper'in 8'inci plana da yansıdığını söylediği hedeflerin başlıcaları şunlar:

* SOSYAL güvenlik sistemi, nüfusun tamamını, bütün tehlikelere karşı koruma kapsamına alacak şekilde genişletilmelidir. Bu hedef doğrultusunda işsizlik sigortasının kurulmasından sonra eksik kalan tek sigorta kolu olan "aile ödenekleri sigortası"nın oluşturulması ile çalışmalar başlatılmalıdır.

* SOSYAL sigorta kurumları arasında var olan norm ve standart farklılıkları giderilmeli, aynı süre ve miktar prim ödeyen sigortalı hangi kurumda olursa olsun aynı haklara sahip olmalıdır.

* SOSYAL güvenlik kurumları arasında Emekli Sandığı mensupları lehine olan avantajlar ortadan kaldırılmalıdır.

* POLİTİK endişelerle sosyal sigorta kurumlarının aktüeryal hesap dengelerini bozan müdahalelerden kaçınılmalı, sosyal sigorta kurumlarının gelir-gider dengesini bozan, politik amaçlı cömert uygulamalardan vazgeçilmelidir.

* KAYIT dışı (kaçak-sigortasız çalışma) önlenmelidir. Bu çerçevede devlet istihdamı ve kayıtlı çalışmayı teşvik edici şekilde prim ödeyerek sistemin finansmanına katılmalıdır.

HIZLI BİLGİ DE VERİLMELİ
* SOSYAL güvenlik kurumlarının mali finansman yapıları ile ilgili olarak ortaya çıkan açık problemini gidermek üzere prim tahsilat oranının yükseltilmesi, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi, hizmet borçlanmalarının ve prim aflarının kaldırılması gibi uygulamalara son verilmelidir.

* SOSYAL sigorta kurumları yönetim açısından kuruluş kanunlarında belirtildiği gibi, sosyal tarafların daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacak siyasi iktidarların da müdahalelerini sınırlayacak şekilde "idari ve mali bakımdan özerk" kurumlar haline getirilmelidir.

* SOSYAL güvenlik kurumlarının ilgili olduğu taraflara hızlı ve güvenilir bilgi vermesini sağlayacak otomasyon alt yapısı oluşturulmalıdır. Kurumların hizmet sunumundaki etkinliğini sağlayacak idari organizasyonla ilgili iyileştirmeler yapılmalıdır.

* KISA vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları organizasyon bakımından birbirinden ayrılmalıdır.

NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye tarihinin rekor cezasını aldı: Müebbet
 Denktaş'tan rest
 İstanbul'da 5 kamyonluk bomba malzemesi ele geçti
 İşitmeden okuyorlar
 250 milyon dolar kazandıran memur
 Devletin koca dozeri 'kayıp'
 Unakıtan yatağından çıkıp Meclis'e geldi!..
 Kürtçe afişe Yargıtay vizesi
 F-16 uçağı Bandırma'da düştü
ALİ KIRCA
Bu kimin karnesi?
Sararmış bir gazete "kupür" ünde...
SAVAŞ AY
İtfaiyede yangın var!..
Geçtiğimiz Ramazan ayında Kartal...
REFİK DURBAŞ
Bir ölüm, bir anma, bir sergi
TÜRKİYE Gazeteciler...
HINCAL ULUÇ
Ekonomiyi en iyi Erdoğan mı biliyor?..
Asgari ücret 227...
MEHMET TEZKAN
Eyvah! Yoksa lig bitti mi?
PUAN makasının bu kadar...
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin umudu Sezer
SAADET Partisi Genel Başkanı...
Filistin'de savaşmayız
İsrail'in en elit komando birliği Sayeret Matkal'dan 13 asker,...
ABD turuncu alarmda
"El Kaide'nin saldırı arzusu sürüyor" diyen ABD'li Bakan Ridge,...
ŞAMPİYON BELLİ
ŞAMPİYON BELLİ
Spor otoritelerinin çoğunluğuna göre Beşiktaş 11. şampiyonluğuna...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.