kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşitmeden okuyorlar
İşitmeden okuyorlar

Diyarbakır'da işitme engelliler, başka illerdeki özel liselerde yer bulamayınca normal liseye gitmek zorunda kaldı. Şimdi, 'özel sınıf' sözünün tutulmasını bekliyorlar.

TÜRKİYE'DE eğitim her yönüyle ayrı bir sorun. Bir yanda çaresizlikler nedeniyle okuyamayan binlerce öğrenci, diğer yanda da okul olmasına rağmen eksiklikler nedeniyle eğitimlerini tam alamayan bir kesim var. Engellilere verilecek eğitimse açılan okulların azlığı ve profesyonel kadroların yetersizliği nedeniyle başlı başına ayrı bir sorun niteliği taşıyor. Kimi zaman öğretmen, kimi zaman da kontenjan sıkıntısı yaşanıyor.

3.5 AYDIR BEKLİYORLAR
Diyarbakır'da bulunan işitme engellilere ait ilköğretim okulunu bitiren öğrencilerin velileri, çocuklarını bu amaçla kurulan ve diğer illerde bulunan liselerden birine kaydettirmek istedi. Ancak kontenjanlar dolunca Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Özel derslik açılacak" sözü üzerine veliler çocuklarını Çermik'teki Çok Amaçlı Lise'ye yazdırdı. Ancak aradan 3.5 ay geçmesine rağmen söz verilen sınıf açılmadığı gibi duyup konuşamayan 19 öğrenci, sağlıklı öğrencilerle aynı dersleri almak zorunda kaldı.

ÖĞRETMENLER DE DERTLİ
Elektrik, muhasebe, bilgisayar ve metal işleri bölümlerine dağıtılan ve normal müfredata göre eğitim gören işitme engelli öğrencilerin beklediği özel sınıf ise bir türlü açılmadı. Öğretmenlerin anlattıklarını duymadıkları için anlamayan öğrenciler, dersleri ancak tahtaya yazılanlar veya kitaptakilerle takip edebiliyor. Böyle olunca da öğrenciler büyük sıkıntı yaşıyor. Öğrenciler kadar öğretmenler de sıkıntı yaşıyor. Öğretmenler, işaret dili bilmediği için bu öğrenciler ile anlaşmakta güçlük çekiyorlar, doğal olarak da bu durum öğrencilerin başarısını etkiliyor. Bu nedenle gerek öğretmenler, gerekse okul yönetimi acil olarak özel sınıf açılmasını ve bu öğrenciler ile anlaşabilecek uzman öğretmen gönderilmesini istiyor. Yeterli lise bulunmadığı için duyup konuşamayan yüzlerce, hatta binlerce çocuğun eğitimlerini sürdüremedikleri belirtiliyor. Bu durumdan en fazla işitme engelli kız çocukların etkilendiği savunulurken, veliler çocuklarına haksızlık yapıldığını öne sürüyor.

SORUNLAR BİTMİYOR
Asker Güçlü isimli veli, işitme engelli olan oğlunun normal lisede normal öğrencilerle eğitim görmesine tepki gösterdi. Güçlü, "Oğlum duymadığı ve konuşamadığı için dersten hiçbir şey anlamıyor. Ne arkadaşlarıyla ne de öğretmenleriyle iletişim kurabiliyor. Bu yüzden okumak da istemiyor. Bu nedenle bir an evvel işitme engelliler için lise açılmasını ya da söz verildiği gibi özel derslik kurulmasını istiyoruz" dedi. Hanifi Demir isimli veli ise, "Ne Diyarbakır'da ne de çevre illerde işitme engeliler için lise olmadığı için kızımı okutamıyorum. Bu durum, okumak isteyen kızımın ruh halini de olumsuz etkiliyor. Diyarbakır'daki okuldan her yıl 25-30 kişi mezun oluyor. Ama okul olmadığından eğitimlerini sürdüremiyorlar" dedi.

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Vekili Şahin Demirkol, uygulamayı Bakanlığın Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün isteği üzerine gerçekleştirdiklerini söyledi. Demirkol, normal öğrencilerle aynı okulda okuyan işitme engelli çocukların bazı kelimeleri konuşmaya başladıklarını da belirterek, "Uzman öğretmenler bu çocukların durumunu görüp olumlu raporlar verince başka yere gönderilmelerinden vazgeçildi. Konu tamamen Genel Müdürlüğün tasarrufunda" dedi.

Atilla KORKMAZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye tarihinin rekor cezasını aldı: Müebbet
 Denktaş'tan rest
 İstanbul'da 5 kamyonluk bomba malzemesi ele geçti
 250 milyon dolar kazandıran memur
 Devletin koca dozeri 'kayıp'
 Unakıtan yatağından çıkıp Meclis'e geldi!..
 Kürtçe afişe Yargıtay vizesi
 Sistem yenilenmeyecek kadar çürümüş durumda
 F-16 uçağı Bandırma'da düştü
ALİ KIRCA
Bu kimin karnesi?
Sararmış bir gazete "kupür" ünde...
SAVAŞ AY
İtfaiyede yangın var!..
Geçtiğimiz Ramazan ayında Kartal...
REFİK DURBAŞ
Bir ölüm, bir anma, bir sergi
TÜRKİYE Gazeteciler...
HINCAL ULUÇ
Ekonomiyi en iyi Erdoğan mı biliyor?..
Asgari ücret 227...
MEHMET TEZKAN
Eyvah! Yoksa lig bitti mi?
PUAN makasının bu kadar...
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin umudu Sezer
SAADET Partisi Genel Başkanı...
Filistin'de savaşmayız
İsrail'in en elit komando birliği Sayeret Matkal'dan 13 asker,...
ABD turuncu alarmda
"El Kaide'nin saldırı arzusu sürüyor" diyen ABD'li Bakan Ridge,...
ŞAMPİYON BELLİ
ŞAMPİYON BELLİ
Spor otoritelerinin çoğunluğuna göre Beşiktaş 11. şampiyonluğuna...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.