kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Televizyondan polis manzaraları..
Danıştay'da yargıçlar var!..
"Ya değiştir, ya değiş!.."
Bizim Duvar
Tebessüm

Televizyondan polis manzaraları..

Birinci manzara.. Amerika'da bir yer.. Polis kelepçe takmak istiyor. Adam direniyor. Polis direnen adamı copla dövmeye başlıyor.. Öldüresiye.. Gerçekten de ölüyor adam. Fazlası ile şişman. Rahatsızlıkları var. Dayak ölümcül gelişmeleri ateşliyor. Gördüğüm sahnelerde polisin nasıl acımasız copladığı görülüyor. Görüntüler polisin imajını fena halde yaralıyor. İkinci manzara.. Türkiye'de bir yer. Polis gözaltına almak istiyor. Adam direniyor. Adama elimi dokundurmaktan korkan polis tabancasını çekiyor. Adamın umurunda değil. Polis havaya uyarı ateşi açıyor. Adamın gene umurunda değil. Görüntüler polisin imajını fena halde yaralıyor. Şimdi bu iki manzaraya bir bakalım.. Düşünelim.. Bu ikisinin bir ortası yok mu?. Vur deyince öldüren, dehşet uyandıran, tepki, hatta nefret yaratan bir polis.. Öte yanda elinde silahına rağmen ciddiye alınmayan bir başka polis.. Bu ikisi arasında tercih yapmak zorunda mıyız?. Polis sayılmalı, polis sevilmeli.. Ama polisten çekinilmeli. Polisten korkulmalı.. Amerika'da insanlar polisten gerçekten fena halde çekinir, korkarlar.. "Freeze" dedi mi polis, adam gerçekten "Donar.." Kılını kıpırdattığı zaman kurşunu yiyeceğini bilir. Türkiye'de polis komik durumdadır.. Tabanca çekse, hatta havaya ateş etse kimse umursamaz. Çünkü Türkiye'de yasalar, masum vatandaşların ve onları koruyan polisin değil, hırsızın, katilin, soyguncu ve kapkaççının yanındadır. Türkiye'de insan haklarını bu ülkenin demokrat entelleri "Suçlu Hakları" olarak yorumlar ve sadece suçluların hakları için savaşırlar. Yasalar polisin elini kolunu bağlamıştır. Yasalar polisin hayatı pahasına yakaladıklarını "Tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakılması" esası üzerine hazırlanmıştır. Ama ayni yasalar dükkanına giren soyguncuyu vuran kuyumcuyu anında tutuklama emri verir.

***


İki manzara daha var TV'lerde.. Unutulmaz. Unutulmamalı.. Bizim polis müdürlerinin yaptığı gibi geçiştirilmemeli.. Bu ülke pisliğini örten kedi esası var sanki. Her yer öyle.. Arka arkaya iki polis, iki genç polis, okuldan fevkalade idealist olarak çıkıp, kaşarlarla birlikte göreve başlayan iki polis "Çıldırıyor" larsa eğer, o zaman ortada örtülecek bir pislik değil, deşilecek bir yara var demektir. Savaş dün durumu açık koydu.. İki şizofren, iki paranoyak, iki ruh hastası, aylarca polis okulunda okuyorlar. Bu okula girmek, devam etmek, bitirmek, çok sıkı sağlık raporları ile mümkün. Özellikle "Asabiye" açısından. Neticede bu insanların eline tabanca, makineli tabanca vereceksin. Bu insanlar bu silahlarla, en korunması gereken kurumlara, kişilere, mesela Başbakana rahatça yaklaşabilecekler. Bu adamların ruhsal durumu gözden kaçar mı?. Bu çocuklar ruh hastası iseler, nasıl tespit edilmediler, nasıl polis oldular?. Okulda sağlamken, mesleğe başlayınca, bu kadar kısa zamanda çıldırdılarsa, o zaman bu gençleri çıldırtan ortam neyin nesidir?.

***


Türk insanı polisine güvenmiyor. İnanmıyor. Saymıyor, sevmiyor. En kötüsü, aldırmıyor, umursamıyor, adam yerine koymuyor. Yasalar polisten yana değil. Kurallar, gelenekler polisten yana değil. Yaşam koşulları, iş koşulları polisten yana değil. Kafayı üşüten, intihar eden, mesleği terk eden polis sayısı korkunç.. Terk ettikten sonra mafyaya bulaşan, onlara tetikçi, onlara koruma olan polis sayısı ihmal edilir gibi değil. Televizyonlarda ard arda izlediğimiz polis manzaraları korkunç.. Ama kimsenin umurunda değil. Medya ertesi gün unutuyor. Sorumlu koltuklarda oturanların kılı kıpırdamıyor. Başbakan, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü'nden tık yok. Muhalefet mi?.. Güldürmeyin beni.. Deniz Baykal ve CHP midir muhalefet?. En iyi bilecek durumdaki adam, meslekten gelen Mehmet Ağar.. O da koca Meclis'te tek başına.. Polisi böylesine yok edersek, ülke suçlular cenneti olmaz mı?.. Oluyor zaten.. O zaman ne olacak halimiz.. Ne olacak polisin hali.. Elimizde fener sokaklara mı düşsek, Diyojen gibi.. "Bir sorumlu adam arıyorum" diyerek.. Bir.. Tek bir sorumlu yok mu bu ülkede?.. Yok!.. mu?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'nın haline bak..   / 12-12-2003
 Terim kaybetti   / 11-12-2003
 Türk atletizmini kim yönetiyor?..   / 11-12-2003
 Korkak   / 10-12-2003
 Televizyondan polis manzaraları..   / 10-12-2003
 Yapılan gerçekten din eğitimi mi?..   / 09-12-2003
 Bu kafayla nasıl savaşırız?..   / 07-12-2003
 Muhbir vatandaşın köşe yazarı..   / 06-12-2003
 Bu hocayla zor   / 06-12-2003
 Grip aşısı olun mutlak..   / 05-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Gerçek çıplak dolaşır
Dokunulmazlıkları Araştırma...
ALİ KIRCA
Adalılar
Yarın son gün.. Yarından sonra "ada"da çok şey...
SAVAŞ AY
Gazeteciliği "neremizle" yapmalıyız?..
Hürriyet'te...
ÖMER LÜTFİ METE
Kıbrıs'taki Atatürk ve İnönü
Kıbrıs'la ilgili...
REFİK DURBAŞ
Polislerin sorunları...
İstanbul Şükrü Balcı Polis...
HINCAL ULUÇ
Bir yılbaşı yazısı..
Selim Gabay'ın sinagog...
AKDENİZ ATEŞİ
AKDENİZ ATEŞİ
Şampiyonlar Ligi'nde üst turlar hedefini tutturamayan Beşiktaş ve...
İlk hedef 37 PUAN
İlk hedef 37 PUAN
Trabzonspor Teknik Direktörü Semercioğlu, "G.Saray ve G.Birliği'nden...
Hükümet taslak bekliyor YÖK oyalıyor
Hükümet taslak bekliyor YÖK oyalıyor
HÜKÜMET ile YÖK arasında yılan hikayesine dönen YÖK Yasa...
Barış afişleriyle savaş
Barış afişleriyle savaş
Van Sulh Ceza Mahkemesi, İHD'nin, 34 ilde panolara Türkçe ve Kürtçe...
Ne polis ama!
Ne polis ama!
Bolu Dağı çetesinin üyesi olarak tutuklanan Bolu Asayiş Şube Ekipler...
Kıbrıs'ı 6 ayda çözeriz
DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, AB zirvesi için geldiği...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.