kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ne polis ama!
Ne polis ama!
Bu çetede her türlü suç var

Ne polis ama

Daha komiser yardımcısıyken çek-senet tahsilatçılığından yattı. Çıktı, terfi etti, 12 yıl sonra bu kez "şef" olarak içeride

BOLU DAĞI Çetesi'nin hamisi olduğu açıklanan Bolu Asayiş Şube Ekipler Amiri Basri Bilge'nin dosyası kabarık. Bilge, 1991'de bir işadamına silah zoruyla senet imzalatmaktan tutuklanıp yargılandı. İşadamı ifadesini geri alınca aklanıp görevine döndü.

KALBURÜSTÜ ÇETENİN POLİSTEKİ HAMİSİ ÇIKTI
10
yıldır Bolu'da görevli Bilge, "Bolu Dağı Çetesi" operasyonunda, aralarında TEKEL başmüdürü, 4 il genel meclisi üyesi, 4 polis ve bir jandarma astsubayının da bulunduğu 78 kişiyle birlikte yine gözaltına alındı.

ÇETE, NE SUÇ VARSA HEPSİNİ DE İŞLEMİŞ
BİLGE
ve öteki 14 kişi, ihaleler için baskı yapmaktan cinayete, sahte rakı imal edip pazarlamaktan yine çek-senet tahsilatına kadar 17 ayrı suçtan ötürü, Ankara DGM tarafından tutuklandı.



***

Ne polis ama!

Bolu Dağı çetesinin üyesi olarak tutuklanan Bolu Asayiş Şube Ekipler Amiri Komiser Basri Bilge'nin, komiser yardımcısıyken çek senet tahsilatçılığından hapis yattığı ortaya çıktı.

ON yıldır Bolu'da görevli olan Bolu Asayiş Şube Ekipler Amiri Komiser Basri Bilge, geçtiğimiz günlerde yapılan "Boludağı Çetesi" operasyonunda, aralarında TEKEL başmüdürü, 4 il genel meclisi üyesi, 4 polis ve bir jandarma astsubayının da bulunduğu 78 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Ancak bu Bilge için çok da yabancı bir deneyim olmadı. Bilge'nin 1991'de daha komiser yardımcısıyken İstanbul'da bir işadamını kaçırarak kafasına silah dayayıp senet imzalatmaktan tutuklandığı, hapisten işadamının ifadesini geri alması sayesinde kurtularak mesleğe geri döndüğü ortaya çıktı. İhalelerde baskı yapmak, adam öldürmek, adam öldürmeye azmettirmek, küçükleri baştan çıkarmak, cebren ırza geçme, kız ve adam kaçırma, çek-senet tahsil etme, rüşvet verme, kalpazanlık ve sahte rakı imal ederek piyasaya polis sürme, bazı otobüs firması yetkililerini tehdit etme ve haraç alma gibi 17 ayrı suçu gerçekleştiren Bolu Dağı Çetesi'nin hamiliğini yapan Bilge'nin "şaibeli" olmasına rağmen Ekipler Amirliği gibi hassas bir mevkiye nasıl getirildiği anlaşılamadı.

ÇETENİN HAMİSİ
Jandarma Genel Komutanlığı'nın düzenlediği "Bolu Dağı Operasyonu" ile ortaya çıkarılan çetede Bilge ile birlikte, Tekel Başmüdürü Abdurrahman Avşar, Öz Bolu Seyahat'in sahibi ve çete lideri olduğu öne sürülen Yusuf Bayrak, kardeşi Cemalettin Bayrak, oğlu Serdar Bayrak, oto galericisi Ali Seyit Yılmaz, Eskiçağa muhtarı Mustafa Yıldırım, çetenin adli işlerini takip eden Talat Çoruhlu, 4 polis memuru, bir jandarma uzman çavuş, bazı barların sahibi Ali Pekmezcioğlu ile dört İl Genel Meclisi üyesinin de aralarında bulunduğu 78 kişi gözaltına alındı. Bolu, Ankara, Antalya, Düzce, İstanbul, Kırşehir ve Konya'da aynı anda gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınanlardan 15'i Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tutuklandı. Tutuklananlardan biri olan Basri Bilge'nin çetenin hamiliğini yaptığı ortaya çıktı.

İLK İCRAATI
Cezaevine gönderilen Bilge'nin işlediği ilk suç da yeniden gündeme geldi. 1991'de meydana gelen bu olayda, 100 bin mark alacağını müteahhit Ahmet Ortamallama'dan tahsil etmekte güçlük çeken Hasan Görgün, yeraltı dünyasından Mehmet Saruhan ve komiser yardımcısı Basri Bilge'ye konuyu anlattı. Basri Bilge polis memuru Mehmet Çolak'la birlikte işadamını Sürmeli Oteli'den çıktığı sırada "Emniyet görevlisiyiz. Emniyete gelmeniz gerekiyor" diyerek Etiler'de bir daireye götürdü. İşadamına kafasına silah dayayarak 100 bin marklık senet imzalatmaya çalışan Bilge'nin foyası, Ortamallama'nın balkonundan kaçarak polise sığınmasıyla ortaya çıktı. O dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde komiser yardımcısı olan Basri Bilge ile birlikte işadamı Mehmet Saruhan, Hasan Görgün, Emin Alkılıç ve polis memuru Mehmet Çolak tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak Ortamallama, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada kendisini kaçıran kişilerin başkası olduğunu söyleyince beraat kararı verildi. Tekrar mesleğe dönen ve terfi ederek 10 yıldır Bolu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Ekipler Amiri olarak görev yapan Başkomiser Basri Bilge, 6 ay önce kentte işlenen bir cinayetin zanlısının yakalanmasındaki başarısı nedeniyle Bolu Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran'dan takdirname aldı. Bu takdirname, suçluyu asıl yakalayanın Çorum Jandarma ekipleri olmasına karşılık başarıyı Bilge'nin üstlenmesi nedeniyle tartışma konusu olmuştu.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kıbrıs'ı 6 ayda çözeriz
 Erdoğan: Cami değil, okul yaptırın
 Ayıp habere tepki
 Erdoğan'ın telefonundaki sır: Mağrur olma
 Bedri Baykam'ın imajı
 Bildiriden virgül kalktı, kriz bitti
 Hülya Avşar beyaz tişörtlerini tanıttı
MANSUR FORUTAN
Yapma be Ozzy!
Ölmeden önce yapılması gerekenler...
MEHMET TEZKAN
Bakalım pirincin taşını kim, nasıl...
EMRE AKÖZ
Skandal fotoğrafı ben de basardım ama böyle...
MEHMET ALTAN
Arsız ganimetçiliğe 'milli dava' mı diyorsunuz?
Yarın...
MEHMET BARLAS
Her şiirde ve şarkıda mutlaka "aşk" mı vardır?
TRT-4'te,...
Aliyev ABD'de öldü
A Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tedavi gördüğü...
Bu ne yaman çelişki CIA
ABD, Ladin'le görüştüğü için "istenmeyen adam" ilan ettiği Saddam'ın...
AKDENİZ ATEŞİ
AKDENİZ ATEŞİ
Şampiyonlar Ligi'nde üst turlar hedefini tutturamayan Beşiktaş ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.