kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Gerçek çıplak dolaşır

Dokunulmazlıkları Araştırma Komisyonu'nun AK Partili Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu'nun "Yargıya güvenmedikleri için dokunulmazlığı kaldırmadıklarını" açıklaması ortalığı karıştırdı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Milletvekillerinin çoğunda yargıya karşı güvensizlik var" diyerek bu tutumu desteklemesi ve İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesi'nin anketini örnek göstermesi, tuzu biberi oldu.
Anayasa ve Adalet Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu da bir ay önce aynı şeyleri söylemişti: "Milletvekillerinin yargının siyasallaşması konusunda kaygıları var. Ben de katılıyorum. Sorun yargıya güvende düğümleniyor." İktidarın bu çıkışlarına doğal ve haklı olarak yargıdan öfkeli cevaplar geliyor, Adalet Bakanı Cemil Çiçek de yatıştırmaya uğraşıyor. Hukukçuların çok sevdikleri ve sık sık tekrarladıkları bir Alman atasözü der ki, "Gerçek, çıplak dolaşmayı sever." O nedenle bazı gerçekleri hatırlatmakta büyük yarar var. Yargıya güvenin azalması sorunu, yeni bir tartışma değil.
Adli yıl açılış törenlerinde ve Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümlerinde 1990'lardan bu yana her yıl ama her yıl yargının en tepesindeki yetkililerce dile getiriliyor. Bu konuyla ilgili panel, sempozyum, konferans ve diğer etkinliklerin de haddi hesabı yok.

Hafızaları tazelemek
Ayrıca çeşitli kuruluşlarca yapılan kamuoyu araştırmalarında da toplumda yargıya karşı bir güven bunalımı doğduğu ortaya çıkıyor. Örnekleri biz değil, bir bilim adamı ve hukukçu versin. İşte 9 Kasım 2001'de Antalya'da düzenlenen "Yargıda reform" panelinde Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz'in konuşmasından bir bölüm: "TÜGİAD'ın 1993'te yayınladığı araştırmada adalete güvenenlerin oranı yüzde 3.3 çıktı. Genç işadamlarının yüzde 90.2'si hukuk ve adalet sistemine güvenmiyor. 9 Eylül Üniversitesi Adalet Yüksek Okulu'nun araştırmalarıyla ilgili raporlara bakalım: 1996 tarihli birinci rapora göre, halkın büyük çoğunluğu kovuşturma makamlarına güvenmiyor. 1997 tarihli 6'ncı rapora göre, halkımızın yüzde 73'ü yargının bağımsız olmadığı ve iyi işlemediği kanısında, bu yüzden yargıya güvenmiyor. 8'inci rapora göre, halkın yüzde 78'i bu sonucu doğruluyor. İstanbul Barosu'nun Aralık 1999'da kendi üyelerine uyguladığı bir anket çalışmasında ise avukatların ancak yüzde 41'inin yargıya güvendiği ortaya çıktı." Ökçesiz'in örnekleri uzayıp gidiyor ama avukatların bile yargıya güvenmediği bir ortamda fazla söze gerek var mı?

Güven ve zenginlik
Ancak bütün bu gerçekler, dokunulmazlık zırhına sığınmanın değil, dokunulmazlığa ihtiyaç bırakmayacak düzenlemenin gerekçesi olmalı. Zira yargıya güven erozyonundan en son yakınması gerekenler siyasetçiler. Özellikle de yasama ve yürütme erklerini ellerinde bulunduranlar. Sadece bugünküler değil, dünküler, önceki günküler de... Hepsi Türkiye'nin en acil sorununun yargı reformu olduğunu bildiği ve kabul ettiği halde, gereğini yapmadı. Ne yasama, yürütme ve kamuya karşı yargının bağımsızlığı sağlanabildi, ne adalet dağıtanların çığlıklarına ses verildi, ne adaletin dağıtıldığı mekanlara el atıldı, ne hukuk eğitiminin verildiği okullarla ilgilenildi... Ve bütün bunlar birleşip yargıya güvensizlik olarak döndü. Oysa siyaset bilimci Francis Fukuyama'ya göre, "Bir toplumun ekonomik refahı, sosyal sermayesine ve bireyler arasındaki güven duygusunun yaygınlığına bağlıdır." Bu saatten sonra yargı veya adalet reformu da yetmez; bir "hukuk devrimi"ne ihtiyacımız var. İktidar üyelerinin kaygıkorku karışımı itiraflarının, bu süreci hızlandıracak kıvılcım olmasını dileyelim...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Laik devlet manifestosu   / 12-12-2003
 Kamuoyu vizesi şart   / 11-12-2003
 Tarihi bir gün   / 10-12-2003
 Sokaktaki sahipsiz yıldızlar   / 09-12-2003
 12 - 13 - 14... Ve sonrası   / 08-12-2003
 Yukarımızda neler oluyor   / 07-12-2003
 Düş kırıklığı   / 06-12-2003
 Topal demokrasi   / 05-12-2003
 Bir dönemin sonu   / 04-12-2003
 İkiyüzlülüğün ağır bedeli   / 03-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Gerçek çıplak dolaşır
Dokunulmazlıkları Araştırma...
ALİ KIRCA
Adalılar
Yarın son gün.. Yarından sonra "ada"da çok şey...
SAVAŞ AY
Gazeteciliği "neremizle" yapmalıyız?..
Hürriyet'te...
ÖMER LÜTFİ METE
Kıbrıs'taki Atatürk ve İnönü
Kıbrıs'la ilgili...
REFİK DURBAŞ
Polislerin sorunları...
İstanbul Şükrü Balcı Polis...
HINCAL ULUÇ
Bir yılbaşı yazısı..
Selim Gabay'ın sinagog...
AKDENİZ ATEŞİ
AKDENİZ ATEŞİ
Şampiyonlar Ligi'nde üst turlar hedefini tutturamayan Beşiktaş ve...
İlk hedef 37 PUAN
İlk hedef 37 PUAN
Trabzonspor Teknik Direktörü Semercioğlu, "G.Saray ve G.Birliği'nden...
Hükümet taslak bekliyor YÖK oyalıyor
Hükümet taslak bekliyor YÖK oyalıyor
HÜKÜMET ile YÖK arasında yılan hikayesine dönen YÖK Yasa...
Barış afişleriyle savaş
Barış afişleriyle savaş
Van Sulh Ceza Mahkemesi, İHD'nin, 34 ilde panolara Türkçe ve Kürtçe...
Ne polis ama!
Ne polis ama!
Bolu Dağı çetesinin üyesi olarak tutuklanan Bolu Asayiş Şube Ekipler...
Kıbrıs'ı 6 ayda çözeriz
DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, AB zirvesi için geldiği...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.