kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin 'Çar'lık ilan etti
Putin 'Çar'lık ilan etti
Vladimir Putin: Kaybedenler analiz yapsın'

Putin'e 'Ebedi Şef'lik göründü

DEVLET Başkanı Putin'in desteklediği parti seçimlerde zafer kazandı. Putin'in ikinci kez seçilmesi garantilendi, üçüncünün de yolu açıldı.

***

Putin 'Çar'lık ilan etti

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerini, Putin'in desteklediği Birleşik Rusya Partisi kazandı. İngiliz basını, bu sonuçla Putin'in ikinci dönem başkanlığını garantileyip Çar'lık adımını attığını savundu.

RUS parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerinde zafer, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteklediği Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) oldu. Uzmanlar Putin'in bu sonuçlarla ikinci dönem devlet başkanlığını garantilediğini belirtirken, İngiliz basını seçim sonuçlarını manşetlerine "Çar Putin" başlıklarıyla taşıdı. Geçmişte Duma'nın en büyük gücü olan ve her zaman Kremlin'e en büyük tehdit olarak görülen Komünist Parti ise seçimlerde tam bir hayal kırıklığı yaşadı. Seçimi galip bitiren Boris Grizov'un liderliğini yaptığı BRP, parlamentoda üçte ikilik çoğunluğu sağladıkları takdirde anayasayı değiştirme gücüne sahip olabilecek. Böylece anayasada aynı kişinin en fazla iki dönem devlet başkanlığı yapabileceği maddesi değiştirilerek, Putin'e üçünçü dönem başkanlık yolu da açılabilecek.

KOMÜNİST PARTİ YERLE BİR
Oyların yüzde 90'dan fazlası sayılırken ciddi kan kaybına uğrayan Komünist Parti, aşırı milliyetçi Jirinovski'nin başında bulunduğu Liberal Demokratik parti ile ikincilik için yarışıyor. Fakat tüm dünya basınında Birleşik Rusya Partisi'nin zaferinden çok Komünist Parti'nin koşullar uygun olduğu halde seçimi nasıl kaybettiği tartışılıyor. Komünist Parti lideri Gennadi Züganov seçim sonuçlarını "utanç verici maskaralık" şeklinde yorumlasa da uzmanlara göre aslında seçim sonuçları hiç de şaşırtıcı değil. Komünist Parti'nin hezimete uğramasının en önemli nedeni parti yönetiminin aday listesi. Ülkedeki ekonomik dengesizliğin artmasıyla sadece yaşlılar değil yeni nesil gençler de komünist partiyi desteklemeye başlamışlardı. Ancak Züganov'un aday listelerinin dörtte birini parti ideolojisine ters olan "kapitalistlere" ayırması, yıllardır komünizme sıkı sıkıya bağlı olan komünistlerin bile desteklerini çekmesine ve büyük oy kaybetmelerine neden oldu. Züganov'un parti listesini aralarında ülkenin en büyük petrol şirketi Yukos'un bir hissedarının da bulunduğu işadamlarına ayırması, parti tabanında da büyük tepki toplamıştı.

KOMÜNİSTLERİ YIKAN HATA
Rusya'da halkın büyük çoğunluğu, yoksulluklarının en önemli nedeni olarak oligarşik şirket yapılanmalarını görüyor. Halk, bu şirketleri ve sahiplerini kısa bir sürede ülkenin doğal kaynaklarını çalarak zengin olmakla suçluyor. Putin'in seçimlerden önce oligarkların en ünlüsü Rusya'nın en büyük ve dünyanın 4. büyük petrol şirketi olan Yukos'un eski başkanı Mihail Hadarkovski'nin üstüne gitmişti. Bu hareket halktan olumlu tepki topladı. Fakat tam da bu uygun ortamda Komünist Parti lideri Gennadi Züganov, bu konuda net bir politika ortaya koyamadı. Üstüne üstlük Hadarkovski'den maddi yardım aldığı iddialarına da tatmin edici bir yanıt vermedi. Bu kritik hata, Komünist Parti'deki düşüşü hızlandıran önemli etkenlerden biri oldu. Züganov, partisinden aday olan işadamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Onlar Rusya'nın kalkınmasında önemli rol oynayacaklar" demekle yetinmişti.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Köpeği Robot onun hasta bakıcısı oldu
 United colours of KKTC
 Sırbistan ya da Gürcistan değil
 Gereği düşünüldü: Suçlular
 Sarhoş muhalif lider kadın senatör dövdü
 Eminem'e, Bush şarkısı sorgusu
 Büyük sanat ödülü travesti seramikçiye
 Barış Gücü'nün ayıları
 İlk sınavında çuvalladı
 İNGİLTERE'YE ayakbastı parası
 Çıplak dünya güzeli
HANGİSİ DAHA İMPARATOR ?
HANGİSİ DAHA İMPARATOR ?
48 saat içinde oynanacak 2 maç Lucescu'nun ve Terim'in kariyerini...
Aslan boşlukta
Aslan boşlukta
G.Saray'ın umuda yolculuğu stresli başladı. Uçaktaki sarsıntı...
Abdullah Gül: Uzanlar geri getirilecek
Abdullah Gül: Uzanlar geri getirilecek
DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, ABD'ye bulunan Kemal ve Yavuz...
"Türkiye, Rumlar'ı tanısın"
Pazar günkü seçim öncesi KKTC Kültür ve Turizm Bakanı Serdar...
Yeni yılda 500 milyar hedefimizi aşıyoruz
Yeni yılda 500 milyar hedefimizi aşıyoruz
SABAH'IN okurlarıyla el ele yürüttüğü "Bir Sabah çok şeyi...
YÖK'ün yeni patronu Teziç
YÖK'ün yeni patronu Teziç
Cumhurbaşkanı Sezer, Gürüz'den boşalan YÖK Başkanlığı'na Galatasaray...
Cennete gitmek orda muz yemek istiyorum
9 yaşındaki A.E. böyle diyor. Körpecik bedenleriyle sokakta ekmek...
Hiç değilse hayalleri mahkum olmayacak
Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın genç gönüllüleri,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.