kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Çocukları dinlemek

Eşim Almanya'da bir müzik seminerine gidince çocukların anneliği de bir haftalığına bana geçti.

Sabahleyin saat 06.00'da kalkıp kahvaltılarını hazırladıktan sonra 06.20'de onları uyandırıyorum. Mayıs ayında dokuz yaşına basacak olan Selim erken uyandırılmaktan nefret ediyor. Gece zor uyuyor, sabah zor kalkıyor.

Ondan iki yaş küçük olan Sara tam tersi. Başını yastığa koyar koymaz uyuyor. Sabahleyin dokunur dokunmaz kalkıyor ve bıcır bıcır konuşmağa başlıyor... Bir kat aşağıdaki banyoya iniyoruz. Giyecekleri elbiselerifgeceden hazırlayıp halının üzerine serdim, iki küçük küme halinde. Yüzlerini yıkayıp giyiniyorlar: Bir kat daha aşağı inip mutfaktaki kahvaltı masasına oturuyoruz. Onlar yemeklerini yerken ben de çayımı içiyorum. Sonra bir kat daha aşağıya inip minibüslerinin gelmesini bekliyoruz.

"Okuldan nefret ediyorum!"

"Ben de!"

"Okul otobüsünden nefret ediyorum!"

"Ben de!"

"Her şeyden çok ev ödevinden nefret ediyorum!"

"Öğğğ. Ben de!"

"Okulun bir tek iyi tarafı, orada arkadaşlarının olması."

"Evet."

"Niye okula gidiyoruz ki. Orada bir şey öğrenilmiyor."

"Evet. Evde daha iyi öğreniliyor."

Merdivenlerde oturmuş onları dinliyorum ve gözümün önüne büyük yeşil bir bahçe, arkasından deniz görünen ağaçlar, ağaçların tepesine konmuş saksağanlar, dallarda uçuşan serçeler, bulutsuz bir gök ve adam boyu kır çiçeklerinin arasında koşuşan iki çocuk geliyor. Minibüsün geldiğini, motor homurtusundan anlıyoruz. Saat 07.10. Kapıyı soğuk, yağmurlu ve karanlık bir güne açıyorum. Çocuklar kendileri kadar ağır çantalarını yüklenip, içi uykulu gözlü çocuklarla dolu minibüse biniyorlar. Saat 15.00 civarında döndüklerinde ben bazen evdeyim, bazen değilim. Yemek yer yemez hemen ev ödevlerini yapıyorlar (anneleri onları iyi terbiye etti).

Sonra oynamaya başlıyorlar. VCD ya bir DVD seyrediyorlar. Bazan geceyi bizde geçirmek üzere sını arkadaşlarını getiriyorlar.

Çocuklarla anneleri yokken birlikte olmanın değişik bir yoğunluğu var. Anneler, farkında olmadan, baba ile çocukların arasına görünmez bir set çekiyor. Onlar olmayınca çocuklarla aranızdaki hudutlar kalkıyor.

Akşam saat 18.00'de Nuriye Hanım'ın hazırladığı masaya oturuyoruz.

"Keşke cennette yaşıyor olsaydık," diyor Selim, yemeğini bitirdikten sonra.

"Cennet de ne?" diye soruyor Sara.

"Hiç savaş olmayan bir yer," diye cevaplıyor Selim. "Hayvanları öldürmüyorlar. Para yok. Denizler pis değil."

Saat 19.00'da yukarıya çıkıyoruz. Dişlerini fırçalayıp pijamalarını giyiyorlar. Su Bebekleri'i okumaya devam ediyorum. Ben okurken Selim oyuncakları ile oynuyor, Sara resim yapıyor. Saat 20.00'yi biraz geçe ışığı söndürüyorum. Anneleri yokken benim odamda, yere serili bir şiltenin üzerinde birlikte uyuyorlar.

Birkaç hafta önce bir arkadaşımızın arkadaşı olan Christine Beckermann adlı bir İsviçreli kadın misafirimiz oldu ve çocuklara tanıştı.f Ülkesine döndükten bana şu e-mail'i yolladı:

"Çocukların söyledikleri, bazen rüyalarımızda yaşadıklarımıza benzer -anlaşılması kolay değildir. Hayatın öncesine ve bitişinden sonrasına dair şeyler anlatabilirler. Onları anlayabilecek misiniz?"

Birkaç gün sonra Almanya'da oturan bir başka arkadaşımdan, Canan'dan, bir e-mail aldım.

"Ben bir konuda çok sıkıştığımda hep oğluma soruyorum ne yapayım diye. Bunu hamileliğimden beri yapıyorum. Ve şu anda çok üzülüyorum, artık nerede ise yetişkinler sınıfına katılacak, normal mantıklı insanlardan biri olacak diye. Oğlum kırık dökük Almancasıyla ile bile partnerime bir rüyasını anlatmaya uğraşacak kadar iç dünyası ile ilgili, kendiliğinden... Ve benim başöğretmenim."

DÜZELTME: Cuma günkü yazımda ABB (İsveç-İsviçre şirketi) ABD (Amerika Birleşik Devletleri) olarak yazıldı. Kıbrıs'a elektrik projesininin sahibi ABB'dir. ABD değil.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır