kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

En 'zeki' vekilin sözlük oyunu

29 Mart 2002 tarihli haber, "DSP, temiz topluma ulaşma çabalarının siyasetten başlaması gereğinden hareketle milletvekili ve bakanların görevleriyle bağdaşmayan işleri bırakmaları için hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu" cümlesiyle başlıyor.

Teklifte Türkiye Zeka Oyunları Vakfı Başkanı olan DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı'nın da imzasının bulunduğu belirtiliyor. Teklife göre, "Siyasetçiler, tacir ve esnaf sayılmalarını gerektirecek faaliyette bulunamayacak, ticari mümessil veya ticari vekil olamayacaklar."

Bu haberle, bundan 9 gün önce, 21 Mart 2002'de, Türk Dil Kurumu Vekili Avukat Semih Ersoy tarafından, Ankara Asliye Hukuk Hakimliği'ne sunulan dava dilekçesi arasında ilginç bir bağlantı var. Ersoy'un dilekçesi, doğrudan Emrehan Halıcı'yı ve şirketi Halıcı Yazılım San. AŞ'nin icraatlarını hedef alıyor.Avukatın iddiasına göre; TDK eski Başkanı Ahmet Bican Ercilasun, yasal olarak kurum adına sözleşme yapma yetkisi olmadığı halde, mevzuat hükümlerine uymadan, gizli bir şekilde Halıcı Yazılım San. AŞ ile tahminen 1995'te bir sözleşme imzalıyor. Sözleşme, Türkçe sözlüğün elektronik ortama aktarılmasını öngörüyor. Telif hakları ve CD satışlarından elde edilecek net karın yüzde 80'inin Halıcı Yazılım San. AŞ'ye, yüzde 20'sinin de TDK'ya ait olacağı belirtiliyor. Ersoy, dava dilekçesine şu çarpıcı ifadelerle devam ediyor: "Davalı şirket, kendi yetkilisinin ifadesine göre, toplam 20 milyar TL masraf yapıldığını iddia etmiştir. Buna karşılık, 15 yıl süre ile elektronik Türkçe sözlüğün telif haklarından ve CD satışlarından trilyonlarca lira para kazanacaktır. Davalı, tek bir satıştan 765 bin 400 dolar, diğer bir satıştan ise 299 bin 600 dolar (1.4 trilyon lira) gelir elde ettiğini beyan etmektedir. Sözleşmeye bakıldığında, resmi kurumlarda alışılmamış bir şekilde, proje anlaşmasında mutad olan, ne bir sayı, ne bir konu ve ne de bir evrak numarası verilmiştir. Yani söz konusu anlaşma, kurum dışında yapılmış bir anlaşma hüviyetini ve görünümünü vermektedir. Tesadüfen ele geçen ve sadece davalı şirket Halıcı Yazılım yetkilisinin imzası olan 28 Ağustos 2000 tarihini taşıyan ek sözleşme ile, sürenin 31 Aralık 2025 yılına kadar uzatılmasına dair teklif de, davalı şirketin, kurum eski başkanı ile yakın menfaat ilişkisini ortaya koyan, iyi niyete dayanmayan bir belge olarak kabul edilmelidir."

Ersoy, Halıcı AŞ ile sözleşmenin iptalini isterken, bu kez Emrehan Halıcı'nın statüsüne dikkati çekiyor ve şu tesbitte bulunuyor: "Davalı şirketin sahibi olan Sayın Halıcı, milletvekilidir. Bir milletvekilinin, devletin kurumlarına sahip çıkması gerekirken, bir kamu kurumu aleyhine, adaletsiz ve sadece kendi çıkarlarını gözetecek şekilde, hukuka aykırı bir sözleşme olduğunu bile bile, nasıl olup da bu metni imzaladığı anlaşılamamıştır."

Bunlar tabii ki avukatın iddiaları. Haklılığına ve doğruluğuna yargı karar verecek. Ama iki olayın çakışması bir gerçeği daha hatırlamaya vesile oluyor: Temizlik önce kendi evinden başlar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır