kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yılmaz'ın tiryakiliğine ışınlı tedavi

Sigarayı bırakmak için mücadele veren siyasilerin başını ANAP lideri Mesut Yılmaz çekiyor. Yılmaz son çare olarak ışınlı tedaviye başvuracak

Siyasiler, yaşadıkları onca kritik sorun karşısında büyük direnç gösterdikleri halde, sigara karşısında hep yenik düştüler. Meclis, her yolu deneyen ama başaramayanlarla dolu. Koalisyonu oluşturan üç partinin liderleri de birer sigara tiryakisi. Ama içlerinde en şanslı olanı Başbakan Ecevit. Yıllar önce paket paket sigara içen ancak bunu daha sonra günde 10 adete kadar düşüren Ecevit, şimdi bu sayıyı da da azalttı, günde 2 adet içiyor. Tabii ki Başbakan'ın sigarayı azaltmasında eşi Rahşan Hanım'ın büyük rolü var.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, günde 2 paket içiyor, tam bir sigara tiryakisi. O da sigarayı bırakmak isteyip bir türlü bırakamayanlardan. "Bırakamıyorum ama hiç olmazsa azaltayım" diye düşünen Bahçeli, bu amaçla önce kendisine bir sigara tabakası alıp sigara paketi taşımamaya başladı. Bahçeli, tabakaya 10 adet sigara yerleştirilebildiği için içtiği sigara sayısını bununla sınırlamayı düşünüyordu. Ne var ki, tabaka formülü tutmadı. Bahçeli şimdi yanında hem tabaka ve paket taşıyor, "Memleketin bunca meselesiyle boğuşurken nasıl bırakayım" diye dert yanarak teselli buluyor.

DENEMEDİĞİ YOL KALMADI
Yılmaz da Bahçeli gibi sigaradan çok mustarip, neredeyse denemediği yol kalmadı. Yıllar önce ABD ve Almanya'da sigara kürü yaptıran Yılmaz, bir ara psikolog önerisiyle ilginç yöntemlere başvurdu. "Sigara bırakmayı tercih ediyorum" diye yazdığı küçük kartları, tüm çalışma notları, kitapları ve çantasının arasına dağıtan Yılmaz, gün boyunca bu kartları görünce sigara içmemeye özen gösteriyordu. Yılmaz, uzun süre buna devam etti ama derdine çare olmayınca şimdi Psikolog Dr. Edwin B. Fisher'in "7 Adımda Sigarasız Hayat" kitabını başucundan ayırmıyor. Ama günde 2 paket Marlboro Light içen ve ağızlık kullanan Yılmaz, henüz sigarayı azaltabilmiş bile değil. Bu kitap da çözüm olmazsa Yılmaz, ışınlı tedaviye başvuracak. O nedenle bu yöntemin ANAP'lı Levent Mıstıkoğlu üzerindeki etkisini görmek istiyor. Işınlı tedaviyle sigaradan kurtulan Mıstıkoğlu, lideri Yılmaz'a "Efendim ben sigarayı bıraktım, artık sıra sizde. İsterseniz bu yöntemle sigarayı bırakabilirsiniz" müjdesini verdi.

Yılmaz da gülümseyerek, "Sen bir süre daha devam et, hâlâ içmemeye devam ediyorsan, biz de bakarız" yanıtını verdi. Işınlı tedavi oldukça basit; vücuttaki iç doğal dengeyi sağlayan endorfin salgısına parmak uçları, kulak memesi ve burun ucundan enfraruj ışını verilerek, vücuttaki nikotin, zift ve katran temizliği yapılıyor. Böylece sigara tutkusunun önüne geçiliyor.

Tabii ki, Meclis'te azınlıkta olsalar da kendi ifadeleriyle sigara illetinden kurtulmayı başaranlar da var. Ama her birinin ilginç birer öyküsü var, hiç de kolay olmamış sigarayı bırakmak. İşte, başaranların ibret verici sigaraya veda öyküleri...

Taranoğlu: Sigarayı Baykal bıraktırdı
55. Hükümet işbaşında, Mesut Yılmaz Başbakan, Meclis Genel Kurulu'nda hükümet aleyhine verilen gensoru görüşülüyor. Kürsüdeki isim CHP lideri Deniz Baykal. Hükümet düşmek üzere. Tüm bakan arkadaşları gibi Ersin Taranoğlu da oldukça sinirli. Mecliste'ki Bakanlar Kurulu sıralarında oturan Taranoğlu, Baykal kürsüdeyken cebindeki sigara paketini, çakmağını çıkarıyor, bir an şuurunu kaybedip sigara yakmaya yeltendiği anda oturduğu yeri hatırlıyor ve vazgeçiyor. İşte o an sigarayı bırakmaya karar veriyor:

"Eğer sigarayı yaksaydım eminim ki televizyonlara en az 10 yıl fragman olurdu. Bir milletvekili kürsüde su fırlattı hala fragmanlarda kullanılıyor. Düşünün, Genel Kurul Salonu'nda bir bakan sinirden sigara içiyor. O andan sonra beni böyle bir zor duruma düşürdüğü için sigara içmemeye karar verdim ve bir daha içmedim, kendimi spora verdim, uykum düzene girdi, iç huzurum geri geldi." Yeni halinden memnun olan Taranoğlu'nun sön sözü liderlere: "Hükümeti yöneten üç lider de eğer kendilerinin ülke için önemli olduğunu düşünüyorsa sigaraya bıraksınlar. Hodri meydan, üç lider de çıksınlar sokağa 500 metre yürüsünler, bakalım nefes nefese kalıyorlar mı kalmıyorlar mı? Bakın, Demirel ile Ecevit arasındaki tek ciddi fark, sigaradır. Genelkurmay Başkanı'nı hiç sigara içerken gördünüz mü?"

Güven, dudağında hasret gideriyor
DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, 30 yıl önce sigaraya içmeye başlamıştı ama günde içtiği paket sayısı biri geçmiyordu. Kendi ifadesiyle tiryaki bile sayılmazdı. Ne olduysa, 12 Eylül döneminde oldu. Büyük Türkiye Partisi kurucu üyesi olarak 12 Eylül yönetiminden veto yiyince kendisini sigaraya vurdu, günde 3 paket sigaraya içmeye başladı. "Vatan haini değilim ki veto ettiler" diye kendi kendine sorup teselli bulmaya çalıştı ama bir anda tiryaki olup çıkmıştı.

Bir gün Hakimevinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin verdiği yemeğe katıldı. Yemekte yüreği sıkışan, nefes almakta zorlanan Güven'i hemen dışarıya çıkarıp ilk müdahaleyi yaptılar. Sonra doktora gidip muayene olduğunda yorgun kalbinin eski sağlığına kavuşabilmesi için sigarayı bırakması gerçeği karşısında tarihi kararını verdi.

Ama hüzünlü veda hiç de öyle kolay olmadı. Güven artık sigara içmiyor ama onsuz da yapamıyor; sürekli cebinde veya masasında sigara paketi taşıyor, canı sigara çektiğinde bir tane çıkarıp dudağında dolaştırıyor.

YARIN:
* Erkan Mumcu, neye kızıp 2 yıl sigara içmedi?

* 5 yaşındaki torunun sözü üzerine sigara bırakmayı düşünen milletvekili kim?

* Necati Albay, akciğer röntgenini görünce nasıl sigarayı bıraktı?

* 25 gün önce sigaraya veda eden MHP'li vekil, nasıl bunalıma girdi?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır