kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Eğlencenin Pera'ya dönüşü

Beyoğlu'nun Pera diye anılan bölümü İstanbul'un SoHo'su oluyor. Köhne binalar milyon dolarlara birer birel el değiştiriyor

İstanbul Beyoğlu'nun, Galatasaray ile Galata arasında kalan bölümü özellikle 2000 yılının başından itibaren kabuk değiştiriyor. Eski adıyla "Pera" olan bu bölge New York ve Londra'daki ünlü "SoHo" bölgesinin İstanbul'daki şubesi olma yolunda.

"SoHo" da neresi diye soranlar için özet geçelim. South of Houston'ın (Hoston Caddesi'nin Güneyi) kısaltması olan SoHo, 20. yüzyılın başlarında New York'un bir banliyösüydü. Acımasız gangsterler genellikle suçlarına mahal olarak bu bölgeyi seçerlerdi. Aynı yıllarda uyanık Amerikalı sahtekarlar ülkeye sığınmak isteyen göçmenleri Teksas eyaletinin başkentindeki Houston yerine, New York'un metruk bir caddesi olan Houston'a bırakırlardı. O güne dek Amerika'yı görmeyen garibanlar da Teksas'a geldiklerini sanırlarmış.

O günler yalnızca göçmenlerin kaldığı köhne oteller ve onlara hizmet eden döküntü dükkanlardan oluşan SoHo, günümüze dek oldukça yol katetti. Bugünkü SoHo artık dünyanın en çok ilgi gören eğlence ve sanat köşelerinden biri hatta şimdi New York bohem hayatının kalbi burada atıyor.

Şimdi gelelim İstanbul'un SoHo'suna... Evet kırk yıllık Pera, hızla İstanbul'un SoHo'su oluyor. İşadamları köhne binaları birbiri ardına satın almaya başladı. Kimi otel, kimi bar, kimi ise mağaza açmayı planlıyor. Söz konusu iş adamlarının bir çoğu bazı ticari gerekçeler yüzünden isimlerini açıklamıyorlar. Ama biri var ki Pera'da aldığı iki binanın önünde fotoğraf çektirmekten hiç çekinmeyen... Bu cesur girişimcinin ismi Salman Bilal. Bilal, Broksfield, Trussardi gibi ünlü markaları Türkiye'ye getiren ve Beymen Business ile Bil's gibi markaları üreten, Bilsar Tekstil'in patronu...

BİR YAŞAM FELSEFESİ
Salman Bilal tam bir Pera aşığı. Pera'nın en güzel apartmanı olan Doğan apartmanının en üst katında oturuyor. İş yerini de Pera'ya taşımak için bu bölgeden iki bina satın aldı. Amacı ürettiği ve ihraç ettiği markaları aynı çatı altında tüketiciye sunabilmek ve burada bir moda merkezi yaratabilmek. Bilal, bu sunum sırasında bir yaşam felsefesini de birlikte vermeyi hedefliyor. Bu sebeple mağazaların cafesi, barı, kütüphanesi, ev dekorasyonu ile ilgili bölümleri ve sergi alanları da olacak. Salman Bilal'in kültür ve moda kompleksi iki yıl içinde tamamlanacak. İki binada toplam 12 kat bulunuyor. Her katın ayrı bir özelliği olacak. Projenin mimarlığını Han Tümertekin üstlenmiş. Proje danışmanlığını ise Bülent Erkmen yapıyor.

Salman Bilal, Pera'da harekete geçen iş adamları içinde yanlızca bir örnek. Emin olun onun aldığı binanın hemen yan tarafınada benzer birşeyler açılacak.

New York'taki SoHo'da geçtiğimiz ay sadece dekorasyonuna 50 milyon dolar harcanarak bir Prada mağazasının açıldığına bakılırsa zenginler bizim Pera bölgesine de çok paralar akıtabilir. Pera'nın eskileri, bu gelişmelerden memnunlar... Ama yozlaşmaktan çok korkuyorlar. Tarihi dokunun bozulmasından ve zengin semti haline gelmekten çok endişeleniyorlar. "Pera paranın esiri olmasın" diyorlar. Ne diyelim. İnşallah!

Sibel ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır