kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Süper Dede'den şiir dolu 70 yıl...

82 yaşındaki Arif Hikmet Önsü, 13 yaşından beri şiir yazıyor. Daktilosunda yazdığı şiirleri kitap haline getiren Arif Dede'nin kendi ciltlediği 150 tane şiir kitabı var. Ama hiçbiri basılmadı!

Onu Beşiktaş'taki evinde, kağıtlarla ve kitaplarıyla dolu odasında ziyaret ettik. Bastonu yardımıyla bizi kapıda karşıladı. 55 yıllık hayat arkadaşı biz geliyoruz diye çayı çoktan demlemiş börekleri hazır etmişti bile...

Arif Hikmet Önsü... 1920 yılında Beşiktaş'da doğmuş. İlkokul'dan sonra askeri okula devam etmiş. 1943'te topçu subayı olmuş ve orduya katılmış. 1960 yılına kadar askeriyenin çeşitli mevkilerinde çalışmış. Taa ki 1960 ihtilaline kadar... Arif Hikmet Önsü 1960'da kurmay subayken ihtilal çıkınca askeriyeden mecburen emekli olmuş. Daha sonra kaymakam vekilliği, lise öğretmenliği yapmış.

Tüm bunlar Arif Dede'nin görünen yaşamı... Aslında o bir askerden, bir öğretmenden, bir kaymakamdan çok bir şair. 13 yaşından beri şiir yazıyor. Eski tip daktiloda yazdığı şiirleri, renkli kartonlardan kestiği kapaklarla kendi ciltliyor. Tam 150 tane kitabı var. Ama hiçbiri basılmamış. "Neden?" diye soruyoruz, yanıtlıyor: "Uzun yıllar, kitabım basılınca ilhamın kaçacağından ve bir daha yazamayacağımdan korktum. Durumumu kuşu kaçmış altın bir kafese benzettim. Sonraları ise yaşlandım, unuttum!" Ama artık fikirleri değişmiş. Kitaplarını bastırmak ve gelirini kimsesiz çocuklara bağışlamak istiyor.

Arif Dede şiirin yanı sıra şarkı sözü ve kısa hikayeler de yazıyor. Üç tane oğlu var. Birini genç yaşta kaybetmiş. "Oğlum zamansız öldükten sonra şiir yazmak beni ayakta tuttu. Gece yarısı, uykumdan uyanıp yazmaya başladım" diyor. Arif Dede önüne gelenin şairim demesine çok bozuluyor. Hele şiir yazıp para kazananlara ise tahammül edemiyor. Arif Hikmet Önsü yaşam boyu şiirler sayesinde beyin jimnastiği yaptığının da farkında. 82 yaşında ve hayatının her anını hatırlıyor.

Arif Dede'den Sabah'a şiir
Sabah'ıma Rüya'dan gözümü,

açtığım zaman

Elime geliyor, güzel sabahım.

Kendini buluyor,

onunla insan

Kalmıyor gönlümde, günahım, ahım.

İlimden her işe ve de sevdaya

Beni hiç bırakmaz

gazetem yaya

Bağlanıp kalırım

onla dünyaya

Elime geliyor, güzel Sabah'ım

Sizlerle beraber, her türlü bilgi

Alemin her şeyi, önümde sergi

Üstümden gidiyor,

üzüntü gergi

Kalmıyor gönlümde,

günahım ahım.

Sibel ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır