kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Collina-Aydın

Eğer bir hakem bu yılki Dünya Kupası finallerini yönetmeyi hakediyorsa bunun adı Collina'dır. Son 5 yıldır futbol otoriteleri ve futbocular tarafından dünyanın en iyi hakemi olarak düşünülüyor. Collina'nın tek sorunu İtalyan olmasıdır. İtalya'nın futboldaki başarıları dolayısıyla belli maçları yönetemiyor. 42 yaşındaki Collina, Dünya Kupası finalini yönetmek istiyorsa İtalyanlar'ın ilk turda elenmeleri gerekiyor. Collina, bunu negatif olarak algılamıyor. "Yalnız dünya kupası değil herhangi bir önemli maç benim için çabalarım ve fedakarlıklarımın karşılığıdır" diyor.

Finaller sert geçecek
İtalya'da 3 yıl daha hakemlik yapacak olan Collina'nın 2004'teki Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlarda düdük çalacağını düşünürsek yalnız dünya kupası onun için son çizgi olmadığını söyleyebiliriz. FIFA her dünya kupasında hakemliğin belli yönlerine odaklanır. 1970'de Meksika'da sarı ve kırmızı kartlar, 1994'te Amerika'da arkadan müdahaleler öne çıktı.

Collina'ya göre biraz da diplomatik bir cevapla "Bu yıl dünya kupası çok sert ve vahşi bir mücadele içinde geçecektir. Benim işim oyunu değiştirmek değildir. Ama bu yılki Dünya Kupası, mücadele ve oyunla hatırlanacak. Benim görevimse herkesi tatmin etmektir. Ancak öncelik yetenekli oyuncuların korunması ve sert oyuna prim vermemek olmalıdır. FIFA ve UEFA'nın ilgili komiteleri gayet iyi iş çıkartıyorlar. Bir hakem, sakatlık olabilecek bir pozisyona çok dikkatli yaklaşmalı, pozisyonu çok iyi süzüp, gerekli reaksiyonu anında göstermelidir. Ancak oyuncuda da sorumluluk vardır. Oyuncu da kendine ve rakibine saygılı olmayı kesinlikle öğrenmelidir. İtalya'da biz yıllardır oyuncuları sert oyun konusunda eğitmeye çalışıyoruz. Bayağı da gelişme gösterdik. Artık sert oyundan kaynaklaman sakatlıklar daha az oluyor."

Kendisi de atıldı
Collina, para ödeyerek maça gelen seyircinin her türlü düşüncesini göstermelerine karşı. Bunu da Piacenza'daki bir lig maçında siyahi bir oyuncuyla ilgili ırkçı bir pankartı kaldırtarak göstermiştir. Oyunun içinde olan futbolcu, antrenör ve hakemler belli bir seviyenin üstünde saygıyı hakediyorlar. Collina da çok iyi davranışları olan bir oyuncu değildi. Birkaç defa oyundan atıldı, ama "Benim gibi bir defans oyuncusunun iki defa kırmızı kart görmesi çok fazla değildir. Bu herkesin başına gelebilir" diyor.

Bir hakem karşılaşmaya hem fizik hem de kafa olarak hazırlanmalıdır. Antrenmanı yalnız fizik değil belli taktik ve tekniklere göre çalışmalıdır. Oyunu anlamalı, iyi okumalı, takımların geri planlarını bilmeli ve oyuncuların karakterlerini gayet iyi tanımalıdır. Aynı zamanda bir hakem uluslararası olmak istiyorsa birkaç lisan bilmelidir. Bütün bunlar, hem maç öncesi hem karşılaşma sonrası çok zaman ister. Onun için iyi bir hakem ful time hakemlik yapmalıdır.

Aydın, Collina gibi
Kafasında başka sorumluluklar olan bir insan, kendini net olarak maça veremez. Yani bir hakem taraftar ve oyunculara yüzde yüz konsantrasyon vermelidir. Türkiye'de Collina'ya yakın hakem kim diye sorarsanız bana göre son 20 yılın en iyi adayı Ali Aydın'dır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır