kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Şehit Binbaşı Toytunç'u devletin zirvesi uğurladı

El Halil'de şehit edilen Binbaşı Toytunç için Kocatepe Camii'nde önce cenaze, ardından askeri tören düzenlendi. Devletin zirvesini biraraya getiren cenazeye katılanlar hem acılı aileye hem de Genelkurmay Başkanı'na başsağlığı diledi

El Halil'de şehit edilen Binbaşı Cengiz Toytunç için Kocatepe Camii'nde önce cenaze, ardından da askeri tören düzenlendi. Devletin zirvesini biraraya getiren cenaze töreninde şehit Binbaşı Toytunç son yolculuğuna, ailesi ve çalışma arkadaşlarının gözyaşlarıyla uğurlandı. Toytunç'un yanı sıra Foça'da eğitim sırasında şehit olan Jandarma Kıdemli Çavuş Özkan Bingöl için de cenaze töreni düzenlendi.

Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze töreni için sabahın erken saatlerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kocatepe Camii ile bağlantılı yollar araç trafiğine kapatıldı ve vatandaşlar cami avlusuna üstleri aranarak alındılar. Çok sayıda vatandaş ile Ankara garnizonunda görevli subayların katıldığı cenaze töreni devletin zirvesini de biraraya getirdi.

ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Kocatepe Camii'ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, çok sayıda bakan, kuvvet komutanları, siyasi parti liderleri, Genelkurmay eski başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, İsrail'in Ankara Büyükelçisi David Sultan, Filistin Büyükelçiliği Askeri Ataşesi, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun katıldı.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi David Sultan, Başbakan'ın yanında duran Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Ankara Bağımsız Milletvekili Cemil Çiçek'in arasında durdu. Buna karşın, törene son anda yetişen Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve diğer siyasiler protokolün ikinci sırasında yer aldılar.

Törene Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ile Anamuhalefet Partisi Lideri ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in katılmaması ise dikkatleri çekti.

KIVRIKOĞLU'NA BAŞSAĞLIĞI
Saat 12.10 sıralarında Kocatepe Camii'ne gelen Ecevit, Binbaşı Toytunç ve Kıdemli Çavuş Bingöl'ün ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi. Protokolde bulunanlarla tokalaşan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu'na başsağlığı diledi ve bir süre sohbet etti.

Ardından saat 12.15'te Cumhurbaşkanı Sezer Kocatepe Camii'ne geldi. Sezer de, Binbaşı Toytunç ve Kıdemli Çavuş Bingöl'ün yakınlarına başsağlığı diledi. Sezer; Ecevit ve Orgeneral Kıvrıkoğlu'yla tokalaştı, protokoldekileri selamladı. Sezer'in Ecevit'in solunda duran Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile tokalaşmadığı görüldü. Sezer, İzgi, Ecevit ve Orgeneral Kıvrıkoğlu ile protokoldekiler bir süre öğle namazının kılınmasını beklediler.

ŞEHİTLER İÇİN ŞİİR OKUNDU
İmam namazın ardından, "Şehitlerin ailesine, şerefli ordumuza ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Namazdan sonra, bir vatandaş şehitleri öven bir şiir okudu. Cenazeler daha sonra, askerlerin omuzlarında top arabasına taşındı. Top arabasına konulan cenazeler, bir süre askeri bando eşliğinde taşındı. Bu sırada Sezer, İzgi, Ecevit ve Orgeneral Kıvrıkoğlu ile protokoldekiler cenazelerin ardından yürüdüler. Binbaşı'nın cenazesi, defnedileceği Antalya'ya gönderilmek üzere Etimesgut Askeri Havaalanı'na götürüldü. Cenaze Casa tipi bir nakliye uçağıyla Antalya'ya yollandı.

Başından 9 kurşun çıktı
Türkiye'nin, İsrail'in otopsi isteğini geri çevirerek Ankara'ya getirdiği şehit Binbaşı Cengiz Toytunç'a önceki gece otopsi yapıldı. GATA'da yapılan otopsi sonucunda Binbaşı'nın kafasına 9 mermi isabet ettiği saptandı. Mermiler kriminolojik incelemeye alınırken, otopsi sonucunun ön değerlendirmesinde saldırganın "profesyonel ve eğitilmiş keskin nişancı olduğu" görüşü ağırlık kazandı.

MERMİLER İNCELEMEYE ALINDI
Binbaşı Toytunç'un otopsisi Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin nezaretinde gerçekleştirildi. Otopsi tutanağı rapor haline getirilerek dün Genelkurmay Başkanlığı'na sunuldu. Saldırının İsrailliler tarafından mı, Filistinliler tarafından mı yapıldığını ortaya koyacak en güçlü ipucu olarak değerlendirilen mermiler ise menşeinin, türünün, niteliğinin ve ateşleyen silahın resmi olarak tesbiti için kriminolojik incelemeye alındı. Otopsi ve kriminal inceleme sonucu ile ilgili ne GATA, ne de Genelkurmay Başkanlığı açıklama yaptı. Ancak hem otopsinin Ankara'da yapılması kararı hem de mermilerin menşeinin incelemeye alınması Türkiye'nin birden fazla olasılığı dikkate aldığının göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yapılan ilk değerlendirmelerde şu olasılıklar üzerinde durulduğu belirtiliyor:

* Münferit bir terör eylemi olabilir.

* Seçilmiş bir hedefe yönelik olmayan, spontane bir kavganın büyümesi sonucunda gerçekleşmiş olabilir.

* İsrailliler'in yaşadığı bölgede, İsrail'in suçlanmasını sağlamak amacıyla Filistinlilerce veya Filistinliler'in suçlanmasını sağlamak amacıyla İsrailliler tarafından gerçekleştirilmiş profesyonel işi bir provokasyon eylemi olabilir. Ancak otopsinin ardından saldırganın profesyonel, eğitilmiş ve keskin nişancı olduğu görüşünün ağırlık kazandığı belirtiliyor. Mermiler üzerindeki kriminal incelemenin ise olay hakkında önemli bir ipucunu ortaya koyacağı ifade ediliyor.

ORTADOĞU POLİTİKASI DEĞİŞMEZ
Bu arada saldırı için Ankara'da yapılan ilk değerlendirmede "münferit bir terör saldırısı" görüşü ağırlık kazandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin, sorular üzerine "Türkiye'nin hem Filistin hem de İsrail'le çok iyi ilişkileri vardır. Bu ilişkiler bu yönde devam edecektir. Ortadoğu politikamızda bir değişiklik sözkonusu değildir" dediği öğrenildi.

Önceki gün şehit Binbaşı'nın naaşı ile Ankara'ya getirilen yaralı Yüzbaşı Hüseyin Özaslan'ın GATA'da tedavisi sürüyor. Durumunun iyiye gittiği belirtilen Özaslan'ın Genelkurmay yetkililerine olay hakkında bilgi verdiği öğrenildi.

Bayrak artık dul eşe emanet
Ankara'daki cenaze töreninin ardından Toytunç'un cenazesi TSK'ya ait bir uçakla Antalya'ya gönderildi. Binbaşı Toytunç, Antalya'da ikinci kez cenaze namazı kılındıktan sonra gözyaşları ve vatandaşların alkışları arasında toprağa verildi. Askerler tören sırasında dul eşe Türk bayrağı hediye etti.

Ayakta durmakta güçlük çeken anne Süreyya Toytunç'a Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu teselli vermeye çalıştı. Acılı baba Alim Toytunç ise, "Oğlum hain kurşuna kurban gitti. Benim gibi şehit veren ailelere sabır diliyorum" dedi.

Cenaze namazının ardından oğlunun tabutuna sarılarak gözyaşı döken Alim Toytunç, kısa bir konuşma yaptı. Bir elini tabutun üstüne koyan acılı baba, "Ben oğlumu bir gün şehit olabileceğini kabullenerek asker yaptım. Ateş düştüğü yeri yakar, ancak yine de bizim yaşadığımız acıları bir başkası ve ordumuz inşallah yaşamaz. Bu vatan için bir oğlum daha olsa onu da asker yaparım, vatan sağolsun" dedi.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI
Cenaze daha sonra askerlerin omuzunda top arabasına konularak, defnedileceği Garnizon Askeri Şehitliği'ne götürüldü. Toytunç, son yolculuğuna vatandaşların alkışlarıyla uğurlandı. Cenazeye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı da çelenk gönderdi.

Sezer elini bırakmadı
Toytunç'un cenaze töreni sırasında şehit yakınlarının gözyaşlarını tutamadıkları ve çok bitkin oldukları görüldü. Binbaşı Toytunç'un cenazesi GATA'dan Kocatepe Camisi'ne askerlerin omuzlarında getirildiğinde, şehit Binbaşı'nın eşi Banu Toytunç, "Son bir kez göreyim" deyip, tabuta doğru yürüdü ve ağladı.

Hüzünlü anların yaşandığı törende şehit Binbaşı'nın eşi Banu Toytunç güçlükle ayakta durabilmesine rağmen başsağlığı dileklerini ayağa kalkarak kabul etti. Cumhurbaşkanı Sezer, Banu Toytunç'un elini diğer aile üyeleriyle tokalaşırken bile bırakmadı.

Perez'den Cem'e başsağlığı
İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Perez, El Halil bölgesindeki saldırıda hayatını kaybeden Binbaşı Toytunç'un ölümünden duyduğu üzüntüsünü belirtmek için dün Dışişleri Bakanı İsmai Cem'i aradı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre Perez, saldırıdan kendilerinin sorumlu olmadığını ve sorumluları bulmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Cem ise Perez'in mesajına teşekkür ederek, İsrail'in gerekli girişimlerde bulunacağına inandıklarını söyledi. Cem de önceki gün Filistinli bir intihar komandosu tarafından Netanya'da düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

TÖRENDEN NOTLAR
* Tören dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri alınırken, Kocatepe Camii'ne gelenler üstleri aranarak içeri alındılar.

* Havacı binbaşılar sırayla cenazenin başında nöbet tuttu.

* Filistinli Askeri Ataşe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu camiye geldiği sırada, protokolde üçüncü sırada durduğu için ön sıraya gelemedi. Ancak Ataşe, tören bitiminde "Genelkurmay Başkanı'na başsağlığı diledim. Zaten Türk ordusuna başsağlığı dilemek için buradayım" dedi.

* Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, askeri tören sırasında şehitlere saygısını asker selamı vererek gösterdi.

* Cami avlusuna kurulan iki büyük şemsiye altında şehit aileleri oturdu.

* Cami avlusuna sığmayan çok sayıda vatandaş cami etrafında töreni izledi.

* Camiye gelen bakanlar, şehit ailelerinin yanına giderek, başsağlığı dilediler.

* Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu da önce ailelere başsağlığı dileklerini iletti. Kıvrıkoğlu daha sonra bakanların ellerini sıktı.

* İki şehit askerin cenazelerinin başında dönem arkadaşları sürekli saygı nöbeti tuttu.

* İzgi, Ecevit ve Kıvrıkoğlu tören alanında cenaze namazı öncesi yan yana durdular.

* Tören alanında ellerinde çantaları ile askeri sağlık görevlileri de yer

Hale GÖNÜLTAŞ - Ömer MAZİ - Erol AKKIR - Hale GÖNÜLTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır