kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Esrar yaşı 13'e indi

Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın yaptığı araştırma, ortaya ürkütücü bir tablo çıkardı: Uyuşturucuya başlama yaşı çok düştü. Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın yaptığı, "Sigara, Alkol ve Madde Kullanım Yaygınlığı" ya da kısa adıyla "SAMAY" araştırmasından çıkan sonuç, tüyleri diken diken etti.

Çünkü, araştırma bağımlılık yaşının 13'e kadar indiğini ortaya koydu... Araştırma, Doç. Dr. Kültekin Ögel koordinatörlüğünde 9 psikiyatri uzmanı tarafından Adana, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Sivas ve Trabzon'daki ilköğretim 6. sınıf ve lise 2. sınıflarda eğitim gören 24 bin 250 öğrenci üzerinde yapıldı. Doç. Ögel, dün çarpıcı tabloyu açıkladı: "Esrar kullanımı ilköğretim öğrencilerine kadar indi."

Türkiye'nin alkol ve madde kullanımında dünya standartlarının çok gerisinde olmasına karşın, sigara kullanımında birkaç ülkeyle birlikte en önde olduğu söyleyen Doç. Ögel, "Evet, madde kullanımında dünya standartlarının gerisindeyiz ama bu konuda artış yüksek seyrediyor. Zengin ya da fakir olarak da hiç fark etmiyor. Gençler için bir şey yapılacaksa bunun tam zamanıdır" uyarısında bulundu.

Uyuşturucu maddelerin adımı olan sakinleştirici hapların ilk olarak aile bireyleri tarafından gençlere verildiğine dikkat çeken Ögel, şöyle devam etti: "Çocuklara ve gençlere 'İçmeyin, ölürsünüz' diyerek vazgeçirmeye çalışmanın önemi yok. Çünkü, ankete katılan öğrencilerin yüzde 46'sı bedensel olarak zarar görmenin kendileri için önemli olmadığını söylüyorlar. Ama bunun yanında öğrenciler, bağımlı olmaktan, enerji kaybetmekten ve kontrollerini kaybetmekten oldukça çekiniyorlar. Çözüm çalışmalarında özellikle bağımlılık konusunun işlenmesi çok önemli."

İÇTİM AMA NİYE?
Doç. Dr. Kültekin Ögel, Türkiye'deki öğrencilerin sigara ve maddeleri, yabancılardan farklı olarak, eğlenmenin yanında rahatlamak, sakinleşmek ve sorunlardan uzaklaşmak için içtiklerini de tespit ettiklerini söyledi. Bu sonucun çözüm için umut verici olduğunun altını çizen Doç. Ögel, velileri uyardı:

"Gençlerimiz sorunlarla başa çıkmayı bilmiyorlar. Bu konuda kendilerine destek olduğumuz takdirde sonuç alabiliriz."

Ünlülerin başını ağrıtan bağımlı çocukları
Babaları, anneleri dünya starı. Lüks kıyafetlerden spor arabalara kadar her şeye sahipler. Ama onlar teselliyi alkol ve uyuşturucuda arıyor...

Cameron Douglas
Ünlü oyuncu Michael Douglas'ın gece kulüplerinde DJ olan oğlu Cameron, uyuşturucu ve alkoy bağımlısı. Geçen yıl kokain bulundurmaktan hapse atılan Cameron, 2 ay önce de alkollü araba kullanmak suçundan tutuklandı. Kendisi de gençliğinde alkolik olan Michael Douglas, işinin yoğunluğu nedeniyle oğluyla yeterince ilgilenemediğini itiraf etti.

Kimberly Stewart
Rod Stewart'ın 22 yaşındaki manken kızı Kimberly de kötü alışkanlıklar konusunda kardeşi Sean'i aratmıyor. Henüz 12 yaşındayken evin penceresinden kaçıp barlara giden ve körkütük sarhoş olarak dönen Kimberly, 5 yıldır alkol tedavisi görüyor.

Redmond O'Neal
"Charlie'nin Melekleri" dizisinin unutulmaz yıldızı Farah Fawcett ile ünlü aktör Ryan O'Neal'in 17 yaşındaki oğlu Redmond da bir bağımlı. Redmond, bir rehabilitasyon merkezinde tedavi görüyor. Daha önce de California'daki okulunda sınıf arakadaşıyla kavga ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Redmond'un lakabı "kızıl kafa..."

Chris Brosnan
Bond filmlerinin yıldızı Pierce Brosnan'ın oğlu Chris de babasının başını epey ağrıtıyor. Sean, 2 yıl önce 17 yaşındayken geçirdiği trafik kazasıyla babasının yüreğini ağzına getirdi. Kontrolde Sean'in alkollü araç kullandığı saptandı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır