kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bayrampaşa kabuk değiştirdi

Bir buçuk yıl önce örgütlerin ve mafyanın hakimiyetindeki Bayrampaşa Cezaevi'nde bir 'çağdaş yönetim mucizesi' gerçekleşti

11 kişinin öldüğü "Hayata Dönüş" operasyonundan bir buçuk yıl sonra Bayrampaşa Cezaevi'nden içeri Nebil Özgentürk'ün ATV için hazırlayıp sunduğu 'Bir Yudum İnsan'ın çekimleri için Adalet Bakanlığı'nın verdiği özel izinle girerken ön yargılarım da yanımdaydı: Bu cezaevi iflah olmaz!

En küçük bir metali bile algılayan dedektörlerin olduğu kapılardan geçerken saat, kemer ve cüzdan gibi tüm eşyalarımızı çıkardık. Birkaç denemeden sonra nihayet dedektör sinyal vermedi de Cezaevi'nin idare bölümüne girmeyi başardık.

Birkaç yıl önce bu kadar sıkı bir kontrolden geçmediğimi, ziyaretçilerin her türlü yiyeceği yanlarında getirdiklerini Aydın'dan gelen Cezaevi Savcısı Metin Şentürk'e söyleyince şöyle dedi: "Ben de kapıdan girerken, aynı sizin gibi aranıyorum. Kimseye taviz yok."

Bayrampaşa'nın çehresinin nasıl değiştiğini anlattı Savcı Şentürk: Artık cezaevinin gündeminde tiyatro oyunlarından kütüphaneye kadar birçok yenilik var. Önceleri en sakin günde bile, duvarların üzerinden esrar, cep telefonu ya da tabanca atılan Bayrampaşa artık "yaşanabilir bir cezaevi" olmaya başlamış. Bu devrimi gerçekleştiren de yeni ekip. Sekiz aydır görevde olan Savcı Metin Şentürk çalışma arkadaşlarıyla uyum içinde işini yürütüyor.

"Bizim yaptığımız aramalardan sonra içeriye telefon sokmanın rayici, 3 bin dolardan 10 bin dolarlara fırladı. Artık ne telefon var, ne de silah. Tutuklular eskisi gibi yanlarında 10 binlerce dolar taşıyamıyor. Herkesin hakkı eşitlendi; aylık 80 milyon. Böylece kimse kendini korumak için adam tutamıyor ya da yanında adam çalıştıramıyor" diyor Savcı Şentürk.

TİYATROCU MAHKUMLAR
Eskiden "sosyal etkinlikler" yasadışı örgüt militanlarının propaganda faaliyetlerinin diğer adıydı. Şimdi ise durum farklı. Bu konuda geliştirilmiş birçok proje var. En önemlisi de, 1 Nisan'da sahneye konulacak Bilgesu Erenus'un "Misafir" adlı tiyatro oyunu. Devlet Tiyatroları oyuncularından Turgay Tanülkü tarafından sahneye konulan oyunda; 8 tutuklu rol alıyor.

25 yıl önceki bir isyanda kapatılan cezaevi sinema salonuna giriyoruz. Oyun için yeniden düzenlenmiş. Oyuncular prova yapıyor. Hemen hepsi artık daha insanca bir yaşama kavuştuklarını söylüyor. Tüm oyuncular uyuşturucu yüzünden tutuklular; kimi imalattan, kimi satıcılıktan. Tiyatroda rol oynamaları ise onların 'suçlu'nun ötesinde başka kimlilikleri olabileceğini gösteriyor: Hem bizlere, hem de kendilerine!

'MALTA' ARTIK BOMBOŞ
Cezaevi Savcısı Metin Şentürk, Nebil Özgentürk'e 'malta' denilen koridorları gösterdi ve burada artık sadece gardiyanların gezdiğini söyledi. Eskiden koğuş kapıları açık, maltalar ise tutuklu doluymuş. Gardiyanlar duvar diplerinden korkarak yürürlermiş. "Ters bir şey yaptığımızda bazen koridorun sonuna kadar bizi kovalarlardı. Hatta bir arkadaşım tam 3 hafta rehin alınmıştı" diyor bir gardiyan.

Burak KARA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır