kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Üretimi artıralım ihracatı kişnetelim

Üretimin her koşulda temel amaç olması gerektiğini savunan Sabancı, "Yeni işyerleri açıp daha akıllı ve daha bol üretmezsek ihracat nasıl kişner?" dedi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, grup olarak 2002'de de büyümeyi planladıklarını belirterek, "Büyümeden nasıl vazgeçerim? İşyerleri açılmazsa işsizler ne yapsın. Daha akıllı, daha bol üretmedikçe ihracat nasıl kişnesin? Direkt, indirekt vergiler doğurmadıkça daha güçlü hazine nasıl olsun?" dedi.

Türkiye'nin kalkınma trenine yeniden binmesi gerektiğini belirten Sabancı, "Binmezsek, fukaralık treninde yola devam edersek yazık olur" diye konuştu.

Sabancı Holding'in dün yapılan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Sakıp Sabancı, Türkiye'nin kaynaklarının mevcut işsizlere ve nüfus artışına yetmediğini belirterek şunları söyledi: "O zaman da yabancı sermayeye bilinçli yaklaşıp gönlünü alıp Türkiye'ye getireceksiniz. Yapamazsanız işsizler ordusu daha da büyür. Bu yıl yatırımların daha fazlasına niyet ediyoruz. Askerden kaçmak yok, daha fazla yatırıma mecburuz. Grup olarak 2002'de güven ve istikrar varsa muhakkak ileri gideceğiz. Ama maalesef güven ve istikrar, bu iki sihirli kelime evde yok. Yabancı sermaye onun için gelmiyor, gelenin bazısı kaçıyor. Türk müteşebbisi de bir yerlere gidiyor."

11.5 MİLYAR DOLAR CİRO
Sabancı Holding, geçtiğimiz yılı 11.5 milyar dolarlık satış, 670 milyon dolarlık ihracat ve 870 milyon dolarlık vergi öncesi kâr ile kapattı. Topluluk, sermayesini 450 trilyon liradan 600 trilyon liraya, kayıtlı sermaye tavanını da 1 katrilyon liraya yükseltti. 2001'de ayrıca 380 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Sabancı Topluluğu 2000 yılı faaliyetleri sonucunda 11 milyar dolarlık satış, 1.2 milyar dolarlık vergi öncesi kâr elde etmişti. Topluluk 2000'de 455 milyon dolarlık sermaye yatırımı gerçekleştirmiş ve 910 milyon dolarlık yatırım bütçelendirmişti.

Gıda perakendeciliği sektöründe 2001 yılında Bursa ve Ankara hipermarketlerinin açılışı ile CarrefourSa hipermarket sayısı 10'a çıktı. Maltepe ve İstinye'de iki yeni ChampionSa açılırken 2001'de açılan 49 yeni marketle DiaSa sayısı 86'ya yükseldi.

870 MİLYON DOLAR KAR ETTİ

2001 yılında
* 11.5 milyar dolarlık net satış

* 670 milyon dolarlık ihracat

* 870 milyon dolarlık vergi öncesi kâr,

* 380 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

* Grup, 2002'de 11.5 milyar dolarlık ciro

* 360 milyon dolarlık yatırım hedefliyor.

* CarrefourSA hipermarket sayısı 10'a yükseldi.

* İki yeni ChampionSA eklendi.

* DiaSA sayısı yeni açılan 49 marketle 86'ya yükseldi.

Krizin etkileri 2002'de de sürecek
Sabancı Topluluğu'nun 2001 yılına dair hazırlanan faaliyet raporunda Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ve CEO Hazım Kantarcı, krizin etkilerinin bu yıl da devam etmesinin beklendiğini bildirdiler. Geçen yılın ekonomik durgunluğun global boyutta sürdüğü bir yıl olduğu ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin bu durgunluktan etkilendiği belirtilen mesajda, Türkiye'de 2000 yılından itibaren karşılaşılan ekonomik sorunlara değinildi. 2001 yılının ilk üç çeyreğine damgasını vuran güvensizlik ortamının, atılan adımlar sayesinde yıl sonuna doğru ortadan kalkmaya başladığının belirtildiği mesajda, ''Ancak, tüketici talebi, tüketicinin güveni ve üretim hacmi henüz istenen seviyelere ulaşamamıştır. Dolayısıyla krizin etkilerinin 2002 yılında da devam etmesi beklenmektedir. Kriz ülkemizdeki diğer grup ve şirketler gibi topluluğumuzu da etkiledi. Ancak, süratle alınan tedbirler ile krizi en az zararla atlatmayı başardık'' denildi.

18 defa söz verdik beceremedik IMF bizden nasıl bıkmadı doğrusu şaşıyorum'
Sabancı, ''Bizde bir sene, 5 sene, 10 sene, 20 sene enflasyon ile birlikte yaşamak sanki mecburiyetmiş gibi oldu'' dedi. Sabancı, önce IMF İcra Direktörü Willy Kiekens'ın İstanbul Sanayi Odası'na önceki gün yaptığı ziyareti hatırlattı, ardından günün esprisini patlattı...

ORADA IMF'nin adamları konuşuyordu. Kendi kendime sordum. Bu IMF bir defa, 3, 5, 10, 15 defa bize gelmek durumunda kalmış. Bize reçeteler yazmış. IMF'ye şaşıyorum. Nasıl demiyorsunuz ki; (Biz sizden bıktık. Geliyoruz sizinle konuşuyoruz. Reçeteler yazıyoruz. İnsan hasta olur ama bir zaman sonra iyileşir. Siz bir türlü iyileşemiyorsunuz. 18 defa geldik gittik.) Ve sormalıyız IMF'ciye, kendimize... Biz bu prosedürü, gidişatı 18'den 20'ye, 20'den 30'a mı götüreceğiz? Nerede çilemiz dolacak?''

Sabancı , ''Acaba 18. IMF gelişi, bizi 20'ye, 25'e, 30'a mı götürecek? Yoksa reçetenin birini doğru kullanarak, bu işte terhis olabilecek miyiz?'' diye konuştu.

Faaliyet raporunda rakamlar euro cinsinden değil, dolar cinsinden verildi. Sabancı Holding CEO'su Hazım Kantarcı bunu, "Büyük ortaklarımızdan DupontSA Amerikalı, o nedenle böyle yaptık" dedi.

Hissedarlardan birinin "Ağam, şirketleriniz iyi de 67 milyon için ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusu Sabancı'yı gülümsetti. Sabancı şu karşılığı verdi: "Bu ülke hala AB'ye girelim mi girmeyelim mi onu tartışıyor. Anaları bıraktık danalarla uğraşıyoruz. İş güvencesi meselesine karşı değiliz ama bunun önünde anası var: İş yok. Nereye gidiyor bu Ankara?"



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır