kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu artık son avansımız

Ekonomik krizin Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu savunan Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı: Devletin bu şansı iyi kullanacağına inanmak istiyoruz

Koç Holding'in yeni CEO'su, ilk açıklamasında hükümete ve toplumun tüm kesimlerine ciddi mesajlar verdi. Dün yedincisi düzenlenen Koç Holding basını bilgilendirme toplantısında, "Üst üste yaşanan iki krizin etkilerinin reel sektöre yansımalarını görüyoruz" diye söze başlayan holding CEO'su Bülend Özaydınlı, tüm olumsuzluklara rağmen Koç Holding'in 2001'i nispeten az yara alarak atlattığını vurguladı. 11 Eylül olaylarını izleyen Afganistan ve Arjantin krizinin Türkiye'ye son bir kez avans verilmesini sağladığına dikkat çeken Özaydınlı, "devletin bu avansı iyi kullanarak yapısal reformları bir bütün olarak uygulayacağına inanmak istiyoruz" dedi. Krizin, topluluk hedeflerinin de yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat yarattığına işaret eden Özaydınlı, şu noktaların altını çizdi:

* 2001 ekonomik krizin tüm şiddetini hissettirdiği bir yıl olarak tarihe geçti. Sürdürülebilir insani gelişmenin yakalanması için Türkiye'nin değişmesi şart.

* Türkiye yıllarca adil ve yaygın bir vergi düzenine girmeden, yeterince üretmeden, ithalata dayalı bir tüketimle ve sürekli borçlanarak ekonomik yaşamını sürdürebileceğini düşündü. 2001 krizi ile birlikte bu modelin uygulanma şansının kalmadığı anlaşıldı. Çünkü borçların milli gelire oranı yüzde 92'ye çıktı ve çevrilebilirlik olasılığı tehdit altına girdi.

* Herşeye rağmen biz ekonomik krizin Türkiye için yeni bir tarihi fırsat fırsat olduğu inancını taşıyoruz. Geçtiğimiz bir yılda hükümet ve parlamento hızla çalışarak yıllardır özlem duyulan reform yasalarını çıkardı. Şimdi bu yasaların ciddiyetle uygulanması ve ekonominin canlandırılması aşamasına geldik.

* Hükümet ortaklarının kamuoyu önünde tartışmaya girmeyerek çıkarılan yasaları kararlılıkla uygulaması gerekiyor. Yasaların uygulanmasında konusunda piyasalara kararlı ve tutarlı davranışlarla güven aşılanmalı, ekonominin çarklarının yeniden dönmesi sağlanmalı.

* İstihdamı artırmayı düşündüğümüz bir dönemde ve İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerde kapanan fabrikaların Türkiye'de açılması şansı varken, yatırım konusunda yeni şüpheler yaratıyoruz. Onlardan biri de İş Güvencesi Yasa Tasarısı. Türkiye'deki yatırım ortamı çok şık ve rahat değil. Yatırımla refah artacaksa bundan işçiler de faydalanacak.

* Türkiye kıt kaynaklarını bilinçli kullanabilmek için kamu sektörü için emredici, özel sektör için yol gösterici planlama anlayışına kavuşmalıdır.

KOÇ'TAN 3 HABER GELİYOR

Ortaklık Otomobil Marka
2001 sonu itibariyle 83 milyon euro zarar açıklayan Koç Holding'in daha önce alınmış döviz kredilerinden doğan kur farkı da yaklaşık 750 milyon euro oldu. Koç Holding'in CEO'su Bülend Özaydınlı, "Biz bugüne kadar ekonomik göstergeler bakımından hükümetin tutarlı olduğunu varsaydık. Önceki yıllarda olduğu gibi 2001'de de bu hedeflerin tutturulacağına inanarak bütçemizi yaptık. Ancak hiç de alışık olmadığımız bir sonuçla karşılaştık. Buna rağmen 2001'de İMKB 30 endeksinde Koç Holding hisseleri yüzde 4 değer kazandı" diye konuştu.

Holdingin bütün hızıyla yeni stratejilerini devreye sokmaya başladığını ifade eden Özaydınlı, önümüzdeki günlerde açıklayacakları üç yeni projenin de ipuçlarını verdi: "Finans'ta Avrupa'nın en güçlü kuruluşlarından biriyle ortaklık yaparak güçlü bir konuma geleceğiz. Bu ortaklık çok yakında tamamlanacak. Ayrıca bu grubumuz dünya finans piyasalarında pasif konumdan aktif konuma geçecek. Tofaş'ta Doblo'nun yanı sıra yeni yeni bir modeli daha Bursa'ya getirmeye çalışıyoruz. Dayanıklı tüketimde ise Avrupa'da yeni bir marka alımı sözkonusu olacak. Bu konularla ilgili olarak önümüzdeki günlerde daha detaylı ve sevindirici haberler alacaksınız."

Vergileri değil tahsilatı artırın
Faiz dışı fazlanın öngörülen oranlarda çıkması için devletin vergi gelirlerini artırması gerektiğine işaret eden CEO Bülend Özaydınlı, bunun için mevcut dolaylı vergileri artırma yerine vergi oranlarını düşürerek vergi tahsilatını yaygınlaştırıcı ciddi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Ancak bu yöntemle ekonominin yeniden canlanabileceği ve kamu borçlarının çevrilebileceğini ifade eden Özaydınlı, başta ABD olmak üzere İtalya gibi batılı ülkelerin geçmişteki uygulamalarının örnek alınmasını istedi. Özaydınlı, "Koç Topluluğu olarak bizim başarımız Türkiye'nin başarısına bağlı. 76 yıldır ilkelerine bağlı kalan Koç Holding, Türkiye'nin geleceğine güveniyor ve bu gelecek için çalışıyor" dedi.

İhracat 3.2 milyar euro olacak
Koç Holding'in 2002'de ihracatını yüzde 45 artırarak 3 milyar 227 milyon euroya çıkaracağını belirten Bülend Özaydınlı, ihracatın lokomotif görevini otomotiv sektörünün yapacağını söyledi. Tofaş, Ford Otosan ve Türk Traktör'ün önemli projelere imza atarak Avrupa'nın üretim üssü olma yolunda ilerlediğine değinen Özaydınlı, şöyle devam etti:

"Yeni yatırımlarla 2004'te otomotiv ihracatımızı 4 milyar euroya çıkarmayı hedefliyoruz. Dayanıklı tüketim grubu 2002'de iç pazardaki liderliğini korumaya çalışırken 850 milyon euroluk bir ihracatı yakalamaya çalışacak. Dayanıklı tüketim grubu, yurtdışında fabrika ve marka alarak Avrupa'nın en büyük üreticisi olma yolundaki büyümesini sürdürecek. Perakende grubumuz yurtiçinde ve başta Rusya olmak üzere yurtdışındaki yatırımlarını sürdürerek, 2 milyar euroluk ciroya ulaşmayı hedefliyor. "

Koç'tan yatırıma devam

Bilançolar artık euro cinsinden
* Koç Holding, geçmiş yıllarda dolar olarak açıkladığı yılsonu rakamlarını AB'ye entegre olma yolundaki adımlara paralel olarak bu yıl ilk defa euro cinsinden hesapladı.

* Holding bu yıl yapacağı 560 milyon euroluk yatırımın 200 milyon eurosunu otomotivde, 150 milyon eurosunu dayanıklı tüketimde, 120 milyon eurosunu da Rusya'da gerçekleştirecek.

* Enerji ve bilgi grupları yapısal değişikliklere paralel olarak enerji ve telekomünikasyon alanlarında dünyadaki başarılı yeni uygulamaları Türkiye'ye taşıyacak.

* Holding, geleceğe dönük stratejilerini geçmişte olduğu gibi tüketiciye en yakın grup olmak üzerine kurdu. Güçlü ve zayıf noktalarını belirledi. Bütün şirketlerini tek tek değerlendirdi. Sonuçta bazı işlerden çekilme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda önümüzdeki dönemde yeni düzenlemeler yapılacak.

* Dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmek için her yıl yüzde 14 büyümeyi hedefleyen Holding, 15 yıllık maraton koşusuna start verdi.

* Koç Holding krizde bütün zorluklara rağmen eleman çıkarmamayı tercih etti. Çalışanlar, sendikalar ve grup şirketleri aralarında anlaşarak 2001'i 45 bin 300 çalışanla kapattı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır