kapat
29.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Altın kalpli Sultan

Padişah Abdülmecid'in torununun torunu Nilüfer Sultan kaybettiği kızı adına kurduğu vakıf yoluyla hasta ve yardıma muhtaç çocuklara destek oluyor. "Para toplamak kolay" diyen Nilüfer Sultan, "Yeterki yardım edilecek yer gösterilsin" diyor

Kırk yaşlarında, beyaz tenli, sarışın, ince bir kadın... Nilüfer Sultan... Padişah Abdülmecid'in torununun torunu... Kaliforniya'da doğmuş. Babası Burhanettin Cem (Şehzade Cem), annesi ise bir Rus soylusu, Prenses Irene. Nilüfer Sultan uzun yıllar Türkiye'ye hiç gelmemiş. Son yıllarda ise her üç ayda bir İstanbul'da. Hasta çocukların sağlığına kavuşması için uğraşıyor.

Nilüfer Sultan ayrılıkla biten bir evlilik yapmış ve bu evlilikten 1981'de Tatiana adında bir kız çocuğu dünyaya getirmiş. Ancak 1998'de Tatiana zatüre, yanlış tedavi, şeker yükselmesi yüzünden hayata gözlerini yummuş. "Hayatımızı Tatiana'dan önce ve sonra diye ikiye ayırıyoruz" diyor Nilüfer Sultan ve iki yıl boyunca sakinleştiricilerle yaşadığını, anlatıyor. Derken bir dostlarının önerisiyle çocuklara yardım etmeye karar veriyor.

Türkiye'yi keşfetti
Ve bir gün Türkiye'de muhtaç çocuklar olduğu düşüncesiyle ilk kez İstanbul'a geliyor. Kuvözde yitirilen yaşamları sokakta dilenen çocukları görünce yüreği parçalanan Nilüfer Sultan hemen İsviçre'de Tatiana adına bir vakıf kuruyor ve para toplamaya başlıyor. "Cerrahpaşa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü ile iletişim kurdum. Ancak yardım etmek isteyenlere Cerrahpaşa'nın hesap numarasını verdim. Tatiana Vakfı'nın Cerrahpaşa'ya doğrudan yardım yapması mümkün olmuyor. Çünkü Cerrahpaşa'nın kendine ait bir vakfı var. Bunun için Berna Yılmaz'la görüştüm. Mesut Yılmaz araya girecek. Eğer devlet kabul ederse yardım edeceğiz."

Zenginler düşüncesiz
"Para toplamak sorun değil. İsviçre'de, Amerika'da yardım için hazır bekleyen bir sürü insan tanıyorum" diyen Nilüfer Sultan günümüz Türkiye'sinde kimi zenginlerin sanki dünyada hiç fakir yokmuş gibi davrandıklarını söylüyor ve ekliyor: "Yanınızda bir çocuk aç yürürken sizin lüks içinde yaşamanız ayıptır."

ABDÜLMECİD KİMDİR?
Sultan Birinci Abdülmecid 25 Nisan 1823'de doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud'du. Islahatçı fikirlere sahipti. Henüz 17 yaşında Osmanlı tahtına oturdu. Avrupai hayat tarzının ülke çapında yaygınlaştırılmasını amaçladı. Gülhane Hatt-ı Hümayununu ilan etti. Adil, merhametli, ıslahatçı, yenilikçi bir hükümdardı. Ancak çok genç yaşta içki iptilasına tutuldu ve 25 Haziran 1861'de 39 yaşında, İstanbul'da veremden öldü.

Sibel Arna



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır