kapat
13.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
BJK ve GS borsada destan yazıyor!

Türkiye'nin en köklü iki spor kulübü Beşiktaş ve Galatasaray futbolda yazdıkları tarihi borsada tersten yazdılar. Borsada işlem görmeye başladıktan sonra geçen 13 işlem gününde tam olarak halka 13 milyon dolar (17.8 trilyon lira) zarar ettirdiler. Her iki kulübün hisse senetlerinden alan yaklaşık 10 bin kişinin günlük zararı 1 milyon dolara denk geliyor.

Bunun rekor tarafı ise 13 iş gününde İMKB tarihinde hiçbir yeni hisse senedinin yarı yarıya değer kaybına uğramamış olması. Denilebilir ki aynı süre içinde İMKB Endeksi de geriledi. Doğru. Ancak bu gerileme sadece yüzde 5.8 oranında. 19 Şubat'ı 11.517 puandan tamamlayan İMKB Endeksi dün 10.842 puana geriledi.

* 7 milyon dolar Karakartal'a- 57.500 liradan halka arz edilen Beşiktaş hisse senetleri yüzde 52 değer kaybıyla dün 13 işlem gününde 27.500 liraya geriledi. Beşiktaş'ın 87.8 milyon dolarlık toplam piyasa değeri de 42.3 milyon dolara düştü. Halka açılan kısmın piyasa değeri ise 14 milyon dolardan 6.8 milyon dolara indi. Yani halka arzdan hisse alanlar 13 günde Beşiktaş hisselerinden 7.2 milyon dolar (yaklaşık 9.8 trilyon lira) kaybettiler.

* 6 milyon dolar Cimbom'a- Galatasaray hisselerinden alanların kayıpları yüzde 32'yi buldu. 87 bin liradan halka arz edilen hisse senetleri dün 59 bin liraya geriledi. 126.5 milyon dolar olan toplam piyasa değeri 86 milyon dolara indi. Halka arz edilen hisse senetlerinin değeri de 20 milyon dolardan 14 milyon dolara geriledi. Böylece halka arzdan hisse alanların 13 gündeki toplam kaybı 6 milyon doları (8.2 trilyon lira) buldu.

* Beşiktaş kadar kayıp- Her iki takımın halka açık bölümündeki kayıp 13 milyon dolar (17.8 trilyon lira).

İki kulübün toplam piyasa değeri de 214.3 milyon dolardan 128.3 milyon dolara indi. Tam olarak 86 milyon dolar değer kaybettiler. Bu da 87.3 milyon dolar piyasa değeriyle halka açılan Beşiktaş takımının baştaki değerine eşit. Yani borsada iki kulübün hisse senedinde 13 günde bir Beşiktaş takımının değeri buharlaştı!

* Spora ve borsaya bedeli- Rakamlar bazı borsa olayları için küçük olabilir. Ancak olayın boyutları, milyonlarca futbol taraftarı ve sermaye piyasası yatırımcısı üzerinde yarattığı etki büyük. Bu tür olayların sermaye piyasasında yaşanması talihsizlik. Yeni halka arzlar için çok iyi bir referans. Sermaye piyasasının yeni katılımcılarına çok iyi bir örnek. Kaybedileceği kesin olan bir oyuna kim girer?

Bu durumda sermaye piyasası nasıl gelişir?

Galatasaray ve Beşiktaş'ın halka açılmalarını başka bir kulübün halka açılması nasıl izler?

* Akla gelen sorular- Bu iki kulübün hisse senetleri halka arz edilirken ilgili aracı kuruluşlar Global Menkul ve İş Yatırım satış garantisi, yani satılamayan hisseleri satın alma garantisi (underwriting) verdiler. Bu garanti neye güvenilerek verildi? Hisseler bu iki kuruluşun elinde kalsaydı, halk veya taraftar ilgi göstermeseydi, ne olacaktı?

Anlaşılan taraftarlık ruhuna güvenilmiş ve sonuç da alınmış.

Borsada 13 günlük işlemlere bakınca büyük dengesizlikler dikkati çekiyor. Bir gün 20 trilyon liralık işlem olmuş bir sonraki gün 2 trilyon. Acaba halka arzda büyük oyunculara veya başkalarına indirimli hisse satıldı mı? Satılmadıysa borsadaki bu satış neyin nesi? Halka arzdan hisse almak için araya adam koyanlara ne oldu ki, bir gün sonra borsadan almaz oldular?

* Alınacak ders- Soruları daha da çoğaltmak zor. Çünkü iki hissenin de topu topu 13 günlük bir işlem geçmişi var. Bu çok kısa bir süre olmasına karşılık ibret alınacak çok önemli bir olayı yarattı.

Bu 13 günlük borsa serüveni ve sonuçları, sermaye piyasası, aracı kuruluşlar, piyasanın kamu otoritesi olan SPK, spor dünyası, taraftarlar ve spor kulüplerinin yöneticileri için çok iyi bir deneyim. Ders çıkarmasını bilirsek, bir daha yaşanmaz.

Sonuç- "Abdal düğünden, çocuk oyundan uslanmaz" Türk Atasözü



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır