Korkut Eken'e vefa
Doğan Güreş: Her türlü övgüyü hak etmiş lider bir askerdir. PKK'ya büyük darbe vurmuşturNecati Özgen: TSK'nın terörle mücadelesinde bir simge olmuştur. Görevinde şahin bir subaydırH. Kundakçı : TSK'nın yetiştirdiği en değerli subaylardan biridir. Gerçek bir kahramandırCumhur Evcil: Kıbrıs Barış Harekatı ile terörle mücadelede üstün başarı ve cesaret gösterdi
Susurluk davasında aldığı mahkumiyet kararının Yargıtay tarafından da onaylanmasıyla hapse giren emekli Yarbay Korkut Eken'e eski komutanlarından destek geldi. Doğan Güreş, Necati Özgen, Hasan Kundakçı ve Cumhur Evcil, komutanlığını yaptıkları Eken'in terörle mücadelede simgeleşmiş bir isim olduğu ve PKK'yı bitirenlerin başında geldiğini söylediler. 4 eski komutan, Eken'in cezaevine girmesinden de büyük üzüntü duyduklarını belirttiler.
Korkut Eken, İstanbul 6 Nolu DGM'de görülen Susurluk davasında "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek" suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, 15 Ocak 2002'de mahkeme kararını onadı.
Kararın kesinleşmesinden sonra Eken dışındaki 13 sanığın avukatları tashih-i karar için Yargıtay'a başvurdu. Bu talebin de reddedilmesinden sonra, Eken ile birlikte 14 sanık Şubat sonu ve Mart başında teslim olarak cezaevine konuldu. Eken'in avukatları ise bu aşamadan sonra tashih-i karar başvurusu yaptılar. Böylece, Eken'in diğer sanıklarla aynı kefeye konması önlendi. Eken, İnfaz yasası'na göre 876 gü hapis yatacak.
Askerliği döneminde, daha sonra görev aldığı MİT'te ve emekliliğinden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kuruluş çalışmalarına katıldığı Özel Harekat Dairesi'ndeki çalışmalarıyla terörle mücadelede simge isimlerden biri olan Eken'in cezaevine konulması kamuoyunda büyük üzüntü yarattı. Eken'in cezaevine girmesi askerliği döneminde emrinde görev yaptığı komutanlarını da üzdü. Bu ülke için büyük hizmetler yaptığını belirten komutanları, Eken'e şu sözlerle övgüler yağdırdılar:
FAALİYETLERİ TAKİBİMİZDEYDİ
* Emekli Orgeneral Doğan Güreş (4 Aralık 1990'dan 30 Mart 1994'e kadar Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı): Korkut Eken, terörle mücadelede disiplini, bilgisi ve kahramanlığı ile öne çıkmış bir subaydır. Özellikle onun etkin bir şekilde görev aldığı 1993-1996 döneminde terörle mücadelede, büyük başarı kazanılmış, PKK'ya büyük darbe vurulmuştur. Bu dönemde tüm çalışmaları ve faaliyetleri yakın takibimiz altında geçmiştir. Bu haliyle Korkut Eken her türlü övgüyü hak etmiş lider bir askerdir. Komutanı olarak yüksek görev anlayışını, fedakarlığını, ülkesine hizmet aşkını biliyorum. Hiçbir zaman kontrolden çıkmamış ve yüksek bir disiplin anlayışıyla aldığı emirleri eksiksiz olarak yerine getirmiştir.
* Emekli Orgeneral Necati Özgen (1995-96 tarihleri arasında 3. Ordu Komutanlığı yaptıktan sonra Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı): Korkut Eken için söylenecek söz bulamıyorum. Yargının kararını tartışmak istemiyorum ancak, mahkumiyetinin bilgi eksikliğinden ya da; Korkut Eken'in üstün yurt sevgisi nedeniyle mahkemede konuşmadığını ve kendini yeterince savunmadığını düşünüyorum. Bu durumun da Korkut Eken'in kendinden ne kadar emin olduğunu göstergesidir. Korkut Eken, TSK'nın terörle mücadelesinde bir simge oluşmuştur. Onun fedakarca sürdürdüğü ve üstün gayreti diğer silah arkadaşlarına da örnek olup, onları da aynı şekilde hizmete yöneltmiştir. Kendisini teğmenliğinden beri tanırım. Korkut Eken görevinde şahin, özel yaşamında ise fark edilmeyecek kadar mütevazı bir subaydır. Hiçbir şekilde görevini kötüye kullanmış olacağını sanmıyorum. Esasen onda gördüğüm ve yakınen tanık olduğum üstün disiplin anlayışı ve yurt sevgisi böyle bir kanaatle bağdaşmaz.
EMİRLER DIŞINDA ÇIKMADI
* Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı (1992 yılından itibaren 70. Piyade Tugay Komutanlığı, Özel Harp Daire Başkanlığı, 33. ve 2. Piyade Tümen Komutanlıkları, Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1996'da Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na atandı): Korkut Eken, TSK'nın yetiştirdiği değerli subaylardan biridir. Gerçek bir kahramandır. TSK'nın en yüksek onur ödülü olan üstün cesaret ve feragat madalyasını tam anlamıyla hak etmiş bir subaydır. Yaptığı hizmetler nedeniyle, mahkumiyetini büyük teessürle karşılıyorum. Ancak tüm mütevazı kişiliğine rağmen Türk halkının şahsına gösterdiği teveccühü büyük bir memnuniyetle izliyorum, bunu milletimizin kadirşinaslığının bir göstergesi olarak görüyorum. Korkut Eken, verilen emirlerin dışına çıkmayacak kadar disiplinli, vatanını canından aziz bilecek kadar fedakar ve gözünü budaktan esirgemeyecek kadar kahraman bir subaydır. Sessiz sedasız cezaevine girmesi ve cezaevine girerken dahi, devletine küskün olmadığını söylemesi tam kendisinden beklediğim bir davranış olmuştur.
DAİMA KANUNLARA SAYGILIYDI
* Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil (12 Eylül döneminde albay rütbesiyle Milli Güvenlik Konseyi bünyesinde görev yaptı. 1986 yılında tümgenerallik rütbesine yükseldi. 1990 yılında Adapazarı'nda tümen komutanlığı görevinden emekliye ayrıldı): İkisi de büyük bir başarı ile sonuçlanan, biri Kıbrıs Barış Harekatı diğeri de ülkeyi uzunca bir süre kasıp kavuran terörle mücadelede görev alan Korkut Eken'e; pek çok ödül ve takdirname yanında, her iki harekatta da üstün başarı, cesaret, fedakarlık, feragat ve liderlik konularında temayüz ettiğimden Kıbrıs Başarı Madalyası ve ayrıca Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası tevcih edilmiştir. Korkut Eken'in bu başarılarının ve ülkesine yaptığı unutulmaz hizmetlerin tanığı oldum. Hem Kıbrıs Barış Harekatı'nda hem de terörle mücadelenin başlangıcında beraber çalıştık. Daima kanunlara nizamlara saygılı ve yürekten bağlı olarak tanıdığım ve takdir ettiğim Korkut Eken'in merak etmeme rağmen suçunu anlamış da değilim. Hakkında yapılan yayınlar ve verilen halk desteği bu kanaatimin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Bu sessiz, utangaç ve vakur, kahraman silah arkadaşıma, bu ciddi ve samimi halk desteğinin devam etmesi bizleri hiç değilse teselli edecektir.
KORKUT EKEN'İN ÖZGEÇMİŞİ
Emeklİ Yarbay Korkut Eken 1945'te Ankara'da doğdu. 1963'te Kara Harp Okulu'na girdi. 20 Temmuz 1974'te Hava İndirme Tuğayı'nda görevliyken Kıbrıs müdahalesine katıldı. 1978'de Özel Harp Dairesi'ne atandı. Askerliğinin büyük bölümü Özel Harp Dairesi'nde geçti. Almanya, İngiltere ve ABD'de kurslara katıldı. 1981'de İslamcı bir grup tarafından kaçırılan Diyarbakır uçağına. düzenlenen operasyonda adını duyurdu.
80'li yılların ikinci yarısından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Özel Harekat timlerinin yetiştirilmesiyle uğraştı. Güneydoğu'da görev yaparken Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile Başarı Madalyası aldı. 1987 yılında yarbay rütbesinden emekli oldu. Hiram Abas ile bir tatbikatta tanıştı ve MİT'e çağrıldı. MİT'te Kaçakçılık Daire Başkan Yardımcılığı yaptı.12 Mart 1995'te Gazi Mahallesi olayları sırasında oluşturulan Güvenlik Masası'nda "Özel Harekat Danışmanı" olarak görev aldı.
ÇETE İDDİALARI ASILSIZ
Susurluk Komisyonu'na yaptığı açıklamada Abdullah Çatlı ile bir yemekte tanıştığını ve çete iddiasının asılsız olduğunu ileri sürdü. Emniyete HOSPRO şirketi tarafından hibe edilen ve bir kısmı ortadan kaybolan silahlarla ilgili olarak Eken ile birlikte Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Şemsettin Canpolat, Necmettin Ercan, Musa Teber, Tekin Hatipoğlu, Nazmi Kara, Ömer Aydoğan, Niyazi Pek hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Samsun-Terme nüfusuna kayıtlı olan Eken, evli ve 3 çocuk babasıdır.
|