kapat
13.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bebek ölümlerine savcılık el koydu

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 10 gün içinde 9 bebeğin ölümü konusunda 3 koldan soruşturma açıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde on gün içinde 9 bebeğin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, Tıp Fakültesi dekanlığı soruşturma başlatırken, ailelerin şikayeti üzerine Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, gerekirse mezarların açılarak bebeklerin otopsilerinin yapılabileceğini söyledi. Çobanoğlu, "ihmal bulunursa sorumlular hakkında dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak suçundan dava açacağız" şeklinde konuştu Hastane yetkilileri olayda hastanenin bir ihmalinin söz konusu olmadığını savunurken, hayatını kaybeden bir bebeğin ailesi Pazar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

HASTANE: İHMAL YOK
Ölümlerin yaşandığı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr.Yakup Arslan, bebeklerin sadece üçünün mikrop bulaşmasından, üçünün ağır bir hastalıkla birlikte mikrop bulaşmasından, diğer üçünün ise başka nedenlerden hayatını kaybettiğini açıkladı. Yapılan ilk incelemeler sonucunda, bu ölümlerin hiçbirinde ihmal, kasıt, cihaz veya oksijen sistemi yetersizliği gibi faktörlerin olmadığının belirlendiğini kaydeden Doç. Dr. Arslan, buna rağmen ek tedbir aldıklarını, şu anda ünitede varolan hastaların başka servislere aktarılarak ünitenin stretilizasyonuna gidildiğini ifade etti.

KTÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özen, hastanede idari ve bilimsel soruşturma başlattıklarını söyledi. Özen şu anda yetersiz olan yenidoğan servisinin yenilenebilmesi için gereken 18 milyon dolar alabilmek üzere hazineye başvurduklarını bildirdi.

KTÜ Tıp Fakültesi Rektör Yardımcısı ve Farabi Hastanesi İnfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise ölümlere sebep olan mikroorganizmanın yoğun bakımda yatan bir bebek tarafından başka bir hastaneden getirildiğini tespit ettiklerini anlattı.

BAKANLIK DEVREDE
Diğer yandan Sağlık Bakanlığı da KTÜ'deki bebek ölümleri ile ilgili olarak soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin soruşturma için KTÜ Tıp Fakültesi'ne geleceği belirtildi. Tıp Fakültesinde bir grup öğretim görevlisi ise ölümlerle ilgili olarak rektörü suçlayarak, "Temel bölümlere tecrübesiz, deneyimsiz, yardımcı doçent ve uzman doktorların atanması bu tür skandal ölümlere neden oldu. Başka bölümler de tehlikede" dediler.

Doçentin de bebeği öldü
KTÜ Tıp Fakültesi'nin Dahiliye Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Ersöz de mikrop bulaşan yenidoğan servisinde bebeğini yitirdi. Ancak o ölümlerin, serviste yaşanan ciddi enfeksiyon artışından kaynaklandığını düşünüyor. Hastaneye çevre illerden çok sayıda hasta geldiğini, her hasta ile birlikte yeni bir mikrobun taşındığını kaydeden Ersöz, çocuğunun 31 haftalık doğduğunu, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 28 gün yaşadıktan sonra enfeksiyon nedeniyle öldüğünü anlattı. Bebeklerin ölümünde herhangi bir ihmalin olmadığını savunan Doç. Dr. Ersöz; "Literatürü taradık. İnternet üzerinden araştırmalar yaptık. Bebeğimi ancak 28 gün yaşatabildik" diye konuştu.

Bebeğimiz ihmal kurbanı
Yenidoğan Çocuk Servisi'nde hayatını yitiren oğlunun ölümüyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunan baba Orhan Güler ve anne Emine Güler, çocuklarının ihmal nedeniyle hayatını kaybettiğini öne sürdüler.

Erken doğum nedeniyle eşini KTÜ Farabi Hastanesi'ne götürdüğünü ve doğumdan sonra çocuğunu gördüğünü belirten baba Güler, olayı şöyle anlattı: "Doktorlar sağlıklı bir doğum olduğunu söylediler ama daha sonra bebeği kuvöze aldılar. Akşam saatlerinde ise bebeğin beyin kanaması geçirdiğini söylediler. Benden kan istediler. Daha sonra da çocuk öldü dediler. Ama verdikleri kağıtta zehirlenme yazıyordu. Burada ihmal varsa devletin hesap sormasını istiyorum."

Ersin RAMOĞLU - Ahu BOZLAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır