kapat
13.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Fatih'in dehasına 'son kanıt'

Fatih gemilerini Haliç'e nasıl indirdi? Yıllardır tartışılan bu konuya sanat tarihçisi Eyice son noktayı koydu: Fatih'in kızak kullandığını bir minyatürle kanıtladık

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, İstanbul'un fethinden iki yıl sonra yazılmış bir seyahatnamedeki bir minyatürün, tarihçilere ışık tutacağını söyledi. Minyatürün fethi yaşayan birinin bilebileceği ayrıntılarla yüklü olduğunu belirten Eyice, "Galata'nın arka tarafından gemilerin kaydırılarak Haliç'e indirilmesini gösteren bu eser, bu konudaki tartışmalara son noktayı koyacak" dedi.

GEZGİNLER ANLATTI
Sanat Tarihi Derneği'nin düzenlediği "15. Yüzyıl Osmanlı Kültür ve Sanatı" konulu sempozyumda "15. Yüzyılda Fetihten Önce ve Sonra İstanbul'a Gelen Batılılar" konulu bir konuşma yapan Eyice, fetihten önce Bizans'ın son dönemlerinde Batı'dan elçi ya da gezgin olarak gelen, sonra da hatıralarını yazan yaklaşık 10 isim olduğunu, ancak fetih sonrasındaki dönemde bu sayının 1-2 kişiyle sınırlı kaldığını dile getirdi.

Prof. Dr. Semavi Eyice, "İşte fetih sonrası dönemde anılarını yazan biri, tarihçilerin çok tartıştığı bir konuyu açığa çıkardı. Fatih'in gemileri nasıl indirdiği yıllardır merak ediliyordu. Seyahatnamedeki minyatürlerde Galata'nın arka tarafından gemilerin kaydırılarak Haliç'e indirilmesi resmedilmiş. Bu minyatür, fethi yaşayan birinin bilebileceği ayrıntılarla dolu. Bu da tartışmalara son veriyor" diye konuştu.

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Cezar ise fethin ardından imara başlandığını belirterek, "Fatih de İstanbul'un Türk şehri olmasında önemli rolü olacak geniş çaplı vakıflar kurmuş. Böylece Türk sanatında yeri olacak önemli eserlerin yaratılmasında büyük katkıları olmuş" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır