kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Orgeneral Kılınç'ın incileri

Orgeneral Kılınç'ın, Türkiye'nin AB dışında bir yön araması icap ettiği, bu alternatifin de ABD'yi gözardı etmeden Rusya ve İran'ı kapsayan bir arayış olması gerektiği yolundaki açıklamasını iki açıdan yadırgıyorum. Bunlar, usule ve öze ilişkin.

Önce, MGK gibi ulusal politikaların saptandığı önemli bir devlet kurumunun genel sekreteri olan bir görevlinin, Hükümet'in açıklanmış resmi politikasına tamamen ters düşen bir görüşü, bunun kişisel olduğunu belirterek olsa dahi, kamuoyuna açıklama hakkı yoktur. Genel Sekreterin, farklı görüşlerini MGK'daki üstlerine açıklama hakkı vardır. Fakat, bunları kesinlikle aleniyete dökemez, kamuoyu ile paylaşamaz.

Aksi şekilde hareket ederse, devlet disiplinini ve kurallarını çiğnemiş olur. Bir Dışişleri Bakanlığı müşteşarı veya büyükelçi, Orgeneral Kılınç'ın yaptığını yapsa, devlet adabını, yani devletin usul ve kaidelerini, ihlal etmiş sayılır, kendisinden hesap sorulur. Bu hesap sorma işlemi sadece sivillere uygulanır, askerlere uygulanmazsa, yani böyle durumlarda askerlerin dokunulmazlığı varsa, o zaman bu sistemin geçerli olduğu ülkeye "askeri demokrasi" derler.

Şimdi öze gelelim. Orgeneral'in açıklamaları Türkiye'ye yeni bir ufuk açsa veya sorunlara çözüm getirse, o zaman belki, "kuralları çiğnedi, ama yine de helal olsun!.." denebilirdi. Ama, söyledikleri, tümüyle tutarsız, anlamsız ve yanıltıcı. Çünkü, Türkiye'ye yeni bir yol arayışında, İran ve Rusya'yı AB'ye alternatif olarak görmenin, akla ve mantığa sığar yeri yoktur. Önce İran'ı ele alalım. Bu ülkenin 1980'lerin ortalarından bu yana Türkiye'yi etnik ve dinsel bazda bölmek için ülkemizde yoğun yıkıcı faaliyetler yürüttüğü devlet arşivlerinde kayıtlıdır. İran, hâlâ PKK'yı ülkemize karşı eylemlerde bulunması amacıyla topraklarında barındırıyor ve bölücü teröre hiçbir yardımını esirgemiyor. İran, ayrıca, çağdışı yönetim şeklini ülkemize ihraç etme amacıyla İslam dinini kullanarak Türkiye'de köktenci gruplar oluşturuyor ve ülkemizde kaos ve güvensizlik ortamı yaratmak için gizli servisleri yoluyla siyasi cinayetler işletiyor.

İçişleri Bakanı Tantan döneminde yapılan Umut Operasyonu'ndan sonra DGM savcısı Hamza Keleş tarafından hazırlanan iddianame Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı'nın cinayetleri üzerindeki esrar perdesini kaldırdı. İddianame, Türkiye'nin bu değerli evlatlarının İran tarafından ülkemizde kurdurulan Tevhit-Selam örgütü tarafından öldürüldüğünü ve canilerin İran istihbarat bakanlığı SAVAMA ile dini liderliğe bağlı Kudüs Ordusu tarafından yönlendirildiklerini, kesin kanıtlarla ortaya koydu. Caniler, İran Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli istihbarat ajanlarını teşhis ettiler. Mahkeme safahatında da bütün bu hususlar teyit edildi. Bütün bunları bilmesi gereken Orgeneral Kılınç'ın, Türkiye'nin laik-demokratik rejimini yıkmayı bir numaralı hedef olarak gören mollaların yönettiği ve Başkan Bush'un dünya için tehdit oluşturan bir şer odağı olarak değerlendirerek Amerika'nın öncelikli düşmanı ilan ettiği İran'ı, AB'ye karşı alternatif devletler arasında görebilmesi akıl kârı değildir. Rusya'ya gelince... Türkiye, Rusya ile arasındaki ortak çıkar alanını olabildiğince genişletmek için hem Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü, hem de ikili ilişkiler çerçevesinde çaba sarfetmekte ve bunun karşılıklı ulusal çıkarlar yanında bölge barış ve istikrarına da ciddi katkıda bulunduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, Kafkaslar ve Orta Asya'da iki ülke çıkarlarının örtüşmediği hassas sorunların mevcut olduğu da unutulmamalıdır.

70 yıllık Komünist yönetimin Rusya'ya bıraktığı miras; harap bir tarım sektörü; ilkel bir sosyal altyapı; enerji, hammadde ve silah sanayi ürünleri dışında ihracat gücü olmayan geri bir ekonomi; felaket bir çevre ve azalan bir nüfustur. Sorunların hepsi dev boyutlu, çözümleri de uzun vadelidir. Global statüsünü tamamen kaybeden ve bugün bölgesel bir güç olarak kalabilmenin çabası içinde olan Rusya ekonomisinin büyüklüğü AB'nin 15'te biridir. Rusya'nın yaptığı toplam ithalat AB'nin yaptığının 30'da biridir. Tüm bu bilgiler ışığında, Orgeneral Kılınç'ın görüşü için herhalde. "Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı" demekten başka çare kalmıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır