kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
İnşaat matkabıyla katrilyonluk vurgun!..

Merak edenler için hemen belirtelim; sadece bir firma tarafından gerçekleştirilen ve tutarı yaklaşık 25 katrilyon lira olan, son 50 yılın en büyük "naylon fatura" ve "usulsüz kredi" vurgunu Türkiye'de olmadı.

İşyeri merkezi Almanya'nın Karlsruhe kentine bağlı Ettlingen'de olan Flex Tex adlı Alman şirketinin, naylon fatura düzenleyerek yaptığı "hayali ihracat" sonucu 600 milyon mark "vergi iadesi" aldığı saptandı. Şirket yetkilileri bununla da yetinmeyip, sahte belgelerle, bankalardan 2,2 milyar mark usulsüz kredi aldılar ve hemen ardından şirketi iflas etmiş göstererek, olayı ört-bas etmek istediler.

Matkabın marifeti
Son 50 yılın en büyük dolandırıcılığı olan bu tarihi vurgunda herşey, Almanya'da yaklaşık 10 yıldır faaliyette bulunan Flex Tex adlı şirketin, üretip satmış gibi gösterdiği 3 bin "inşaat matkabı" için, sahte belgelerle 600 milyon mark vergi iadesi almasıyla başladı. Ancak uyanık yöneticiler bununla da yetinmeyip, matkap üretimi yapacakları gerekçesiyle, sahte belgelerle bankalardan da 2,2 milyar mark kredi aldılar. Ardından da, şirketi iflas etmiş gösterdiler.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Almanya'yı sarsan bu büyük hayali ihracat ve kredi yolsuzluğuna, Alman Maliyesi ve savcılığı el koyunca, şirket yetkilileri tek tek tutuklanıp içeri atıldılar.

Hapis cezası ve Türkiye
Türkiye'de hayali ihracat olayından bugüne kadar ciddi bir ceza alan yok. Özal döneminde, çok sayıda hayali ihracatçı, 100 bin lira ödeyip, hapisten kurtuldular.

Son zamanlarda ise hayali ihracatçıların çoğu; amele, hamal, çoban, aşçı yamağı, odacı, kapıcı ve benzeri kişiler adına şirket kurdurup, bu kişileri şirketin "kanuni temsilcisi" gösterip, cezadan kurtulabildiler. Almanya'da, naylon faturacı Flex Tex Şirketi'nin yöneticileri 9,5 yıl ile 12 yıl arasında cezaya çarptırıldılar. Türkiye'de ise naylon faturanın cezası, 6 aydan başlıyor, en fazla 3 yıl olabiliyor. O da yakalanırlarsa...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır