kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Liderler aralarında AB için tartışmıyor

AB için yalnız asker değil, ben de, halkın çoğu da duyarlı. Buna AB de anlayış göstermeli. Başbakan Ecevit, son günlerde artan AB tartışmaları konusunda "Aslında liderler arasında tartışma çıkmıyor. Nedense kamuoyu önünde çıkıyor" dedi

Başbakan Bülent Ecevit, "Koalisyon ortağı partiler, AB'ye tam üyelik amacını başlangıçta hiç tartışmadan kabul ettiler, Ulusal Programı kabul ettiler" dedi.

TRT'de katıldığı programda güncel konularla ilgili soruları yanıtlayan Ecevit, ağırlığı AB'ye verdi. Halkın yüzde 70'ten fazlasının AB'ye tam üyeliği istediğini kaydeden Ecevit, "MHP'nin hangi konularda tereddütlü olduğu biliniyor. Başlangıçta bilinerek bu yolda bir adım atılmıştı. Zaman içinde bir çözüm getirilir diye. Aslında Bakanlar Kurulu'nda, liderler toplantısında pek tartışma çıkmıyor. Nedense kamuoyu önünde tartışma çıkıyor" dedi.

İDAM UYGULANMIYOR
Ulusal Program konusunda dışardan bir dayatma olmadığını da söyleyen Ecevit, idam konusunda anlaşmazlık bulunduğunu, AB'ye tam üyeliğin olmazsa olmaz koşullarından birinin ise idam cezasının kaldırılması olduğunu vurguladı. Ecevit, "İlginç bir şey bizde idam cezası kaldırılmıyor, ama uygulanmıyor da. Halkın bilinç altında idama karşı bir isteksizlik, bir tepki var. Kendisini çok rahatsızlık eden suçlar karşısında bile, 'en ağır cezalar verilsin' diyor halkımız, ama idam cezasına kimse değinmiyor, onlar rafta duruyor. Geçmişte bazı siyaset adamları idam edildi. Millet bundan çok büyük vicdan azabı duydu sonraki yıllarda" dedi.

Herkesin anadilde istediği gibi konuşabileceğini, Kürtçe'yi eğitim sistemine sokmanın ise sorun yaratacağına işaret eden Ecevit daha sonra da şu mesajları verdi:

ASKERİN HASSASİYETİ
Bu konuda yalnız asker değil, politikacı olarak ben de, halkın büyük çoğunluğu da duyarlı. Bu konuda bizim duyarlılığımıza AB'nin de anlayış göstermesi gerekir. Bizim jeopolitik konumumuz son derece kendine özgü bir konum. AB'de olmayan birtakım sorunlar bizde çok ağır sorunlar olarak gündemde devam ediyor. AB de o sorunları aşabilmemizi kolaylaştırmak yerine körüklemek suretiyle büsbütün zorlaştırıyor. Bu da tepki uyandırıyor. AB'nin içinde bizi istemeyenler, bizi içlerine sindiremeyenler, bizim AB'ye girmemizi kesinlikle istemeyenler de var. Fakat AB'ye üyelik bizim o kadar yadsınmaz ve vazgeçilmez bir hakkımız ki, AB'de bu tür haksız iddialar, yaklaşımlar olursa olsun biz bu hakkımızı kopara kopara almaya mecburuz. Biz Avrupalıyız. Avrupa bizsiz de yapamaz. AB'nin daha geniş ufuklara açılması gerekir. Türkiye'siz açılamaz.

ORTADOĞU KONUSU
Ortadoğu'da üzücü bir durum var. Mutlaka ABD'nin ağırlığını koyması gerekir. Biz üzerimize düşenleri yaptık, yapmaya devam ederiz fakat ABD'nin elinde birtakım manivelalar var.

IRAK OLAYI
Irak operasyonu sözü bile edilmemeli. Ekonomi sarsılır. Irak sorunu bir kabus gibi üzerimizde durdukça Türkiye'ye çok fazla bir yatırım gelmesi beklenemez. Başkan Yardımcısı Sayın Cheney geldiğinde bunları bütün açıklığıyla kendisiyle görüşeceğiz.

MEMUR MAAŞI
Olanaklarımız olsa adım adım birtakım güzel şeyler yapılır. Epey adım atıldı ve atılıyor. Önemli olan Türkiye'de ekonomiyi ve üretimi canlandırmak ve bu şekilde sağlanacak kaynaktan çalışanların haklarını daha büyük ölçüde almak. Enflasyondaki artışa ezdirmedik işçiyi de memuru da; yani enflasyondaki farklılığı daima yansıttık ücretlere.

BANKACILIK SİSTEMİ
Kamu bankalarının özelleştirilmesi için hazırlık yapılıyor. Hükümet olarak pek çok yetkimizi birtakım özel kuruluşlara devrettik, bu demokrasinin ve pazar ekonomisinin gereğidir. Biraz ipin ucunu kaçırdık devretme bakımından. Her şey hükümet olarak maalesef bizim elimizde değil. Buna bir çözüm bulmamız gerekiyor.

RÜŞVET
Kamu yönetiminde ne oluyor, ne bitiyor? Bütün ayrıntılarıyla her zaman açığa vurulabilir durumda olur, bütün kamu işlemleri vatandaşların gözü önünde cereyan ederse rüşvet büyük ölçüde azalır. Çok denetim kurumunun da etkisi var. O konuda daha gerçekçi bir düzenleme yapılması gerekir. Denetim enflasyonu var. Bu kadar denetim olunca ipin ucu kaçabiliyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET MAALESEF OLUYOR
Türkiye'de kadınlara yönelik şiddet olaylarının geleneksel yapıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir soru üzerine Ecevit, şunları söyledi: "Türkiye'de bunun olağanüstü olduğunu zannetmiyorum. Çünkü çok şefkatli halkımız var. Ama Türkiye'de de bu olay maalesef oluyor. Zaman içinde, Yeni Medeni Yasa yürürlüğe girdikten sonra kadın-erkek eşitliği, daha etkili şekilde gerçekleşecek."

Türkiye'deki mülklerin sadece yüzde 8'inin kadınların üzerinde olduğunun belirtilmesi üzerine Ecevit, "Yeni yasayla bu sorun herhalde çözülecektir" dedi. "Rahşan Hanım'la paylaşımınız nasıl?" sorusunu Başbakan Ecevit, "Bir her şeyi birbirimize danışırız ama tartışmaktan da kaçınmayız. Uygarca, birbirimizi kırmadan tartışırız" diye yanıtladı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır