kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Babamdan sonra ülkücü yetişmedi

Tuğrul Türkeş Aydınlık Türkiye Partisi'ni kurdu ama o bir MHP bilirkişisi. 17 yıl babasıyla politika yapan oğul Türkeş, "Babam yaşasa AB yolunda giderdi. AB yolu bir iki taşla tıkanmaz" diyor. Babasından sonra ülkücü yetişmediğini savunan Tuğrul Türkeş, MHP'nin de değiştiğini söylüyor: "Bugünkü CHP nasıl Atatürk'ün CHP'si değilse, MHP de artık babamın MHP'si değildir"

Maçka Parkı'nda Türk devletlerinin kurucularının büstleri var. Rahmetli Alpaslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş'le röportajı Maçka'da bir ofiste yapıp sonra da birlikte parka gittik. Türkeş hepsinin hikayesini ezbere biliyor. Belli ki babası onu Türk kültür ve tarihi konusunda çok iyi yetiştirmiş. Babasının ölümünden sonra MHP'de genel başkanlık yarışına giren ancak Devlet Bahçeli karşısında yenilgiye uğrayıp, MHP'den elini çeken Tuğrul Türkeş'in Aydınlık Türkiye Partisi adlı bir partisi var. Partisinin amblemi Uygur Devleti'nin sembolü olan kadın erkek figürleri. "Kopenhag Kriterleri söylüyor diye değil, kadın erkek eşitliğine inandığımız için bu amblemi seçtik" diyen oğul Türkeş, babasının MHP'si ile yeni MHP'yi farklı görüyor.

* Sizin tarifinizle milliyetçilik nedir?

Vatanını ve milletini sevmektir. Siyasette milliyetçilik, aynı topraklarda yaşayan, aynı bayrak altında birleşmiş olan insanların müşterek olarak kalkınmalarını ve refahlarını sağlayabilme idealidir.

* Milliyetçilik ve vatanseverliğin ayrımı nedir?

Milliyetçilik akımları sanayileşmiş toplumlarda gelişti. Bilgi çağındayız. Bilgi her topluma eşit seviyede ulaşıyor. Nasıl sanayi toplumuyla birlikte kentleşme değiştiyse bilgi çağıyla birlikte zaman, mekân gibi faktörlerin farklı yorumlanacağı bir döneme girdik. Millet kavramı yok olmaz ama milliyetçiliği yeniden tarif etmek gerek. Batının anladığı milliyetçilikle bizimki farklı. İtalya, Almanya, Avusturya ve son dönemlerde Fransa'da yaşanan etnik kökene bağlı milliyetçilik akımı Türkiye'de yok. Millet kavramı, aynı topraklarda aynı kaderi paylaşan tarihi köklerine bakıldığında aynı köklerden gelen ama illa da bunun şart olmadığı bir yaklaşımdır.

* Kürtçülük burada nereye oturuyor?

Bugün Türkiye'de yapılan Kürtçe, Kürtçülük mikro milliyetçiliktir. Mikro mililyetçilik ve ırkçılık bizim tarihimizde hoş karşılanmamıştır. Değişik soylardan insanlar bu topraklarda yaşarlar.

* Ülkücülüğün çağdaşlaşması fikrine ne dersiniz?

Ülkü ocaklarının ilk döneminde Türk kültürü öğretiliyordu ve ciddi kültürel faaliyetler vardı. Türkeş rahmetli olana kadar bu işlere meraklı olanlara seminerler veriyor, insan yetiştiriyordu. Maalesef Türkeş'in vefatından sonra bu gelenek sürmedi. Son beş yıldır yeni bir ülkücü yetişmedi. Bu kayıptır.

* Devlet Bahçeli bunu önemsemedi mi?

Kimse uğraşmadı.

* Yaptığınız bu tanımlamalar çerçevesinde MHP nasıl bir parti?

Babamın döneminde Türk milliyetçiliğini esas alan bir partiydi. Babamdan sonra partinin kitlesel bir parti olması gerektiğini söylemiştim ancak bu söylem kurultayda benimsenmedi, diğer öneri benimsendi. Bu bakımdan MHP'nin şu anda konservatif bir parti olduğunu söyleyebilirim.

* Sizin kurduğunuz Aydınlık Türkiye Partisi, ATP, Alpaslan Türkeş Partisi mi?

Bu çok soruldu. Bu yakıştırmaları sempatiyle karşılıyorum. Babamla birlikte uzun yıllar politikanın içinde oldum. Politik birikimlerimin büyük çoğunluğu babam sayesindedir.

* Siz de "Ya Sev Ya Terket"çilerden misiniz? Bu slogan sizi de kucaklıyor mu?

1996'da İstanbul'da MHP'nin il başkanı bu sloganı buldu, çok da tuttu. Güzel bir slogan olabilir ama ben anlamı itibarıyla katılmıyorum. Böyle bir yaklaşımı benimsemem.

* Siz MHP'lilere idam cezasının kaldırılmaması hakkında bir mektup gönderdiniz. İdamın kalkmasına karşı mısınız?

Mektubu tüm milletvekillerine gönderdim. Türkiye'nin birinci meselesi hukuk. Caydırıcı olması açısından idam cezasının kalkmaması taraftarıyım.

AVRUPA BİRLİĞİ YOLU İKİ TAŞLA TIKANMAZ
Uluslararası ilişkilerde siyah ve beyaz yoktur. İyi müzakereci kötü müzakereci vardır. AB yolu bir iki taşla tıkanmaz. Yeter ki iyi müzakere edelim. İdamı kaldırırsak AB yolu tıkanır düşüncesi yanlış. Babam da yaşasa AB yolunda olurdu ama Türkiye'yi de iyi anlatır, iyi müzakere ederdi. Şimdikilerin eksiği budur. Sayın Bahçeli bir açıklamasında DSP ile tek parti gibi hareket ettiklerini söyledi. Abdullah Öcalan'ın idamı Meclis'e gelirken anlaştılar. Tabanlarına yönelik farklı mesaj veriyorlar, Meclis'te farklı davranıyorlar.

TERÖR SUÇLARINDA İDAM CEZASI ŞARTTIR
Avrupa'da idam yok Türkiye'de de olmasın demenin mantığı olamaz. İdam birinin canını alma açısından değil, caydırıcılığı açısından değerlendirilmeli. Bugünkü tartışmalar yalnızca politik. Adamı asalım mı asmayalım mı mesele. Burada 30 bin kişinin canına kast söz konusu. İdam cezasının terör suçlarında kaldırılmamasından yanayım. Cezalarda caydırıcılık aranır. İdam cezasında islah edicilik yoktur ama Türkiye koşullarında bu ceza gereklidir. Eğer bizim siyasilerimiz bunu doğru anlatırsa Avrupa bizi anlar.

Elif ERGU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır