kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sanayicinin 800 trilyonluk SSK prim borcuna kolaylık

Çalışma Bakanlığı, krizden önce sanayicinin SSK prim borçlarının ödenmesi için başlattığı yıllık yüzde 3 faiz ve 18 ay taksitlendirme yöntemini yeniden düzenliyor

Sanayiciler Nisan 1 itibariyle SSK primlerindeki artış oranlarını tartışırken, geçmiş döneme ait SSK prim borçları erteleniyor. Kriz nedeniyle, işletmelerin çoğunun SSK primlerini ödeyemediğini tespit eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu tespitini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletti. Konu ile ilgili gerekli incelemeleri yapan Çalışma Bakanlığı ile TOBB arasında süren görüşmeler bu hafta içinde neticelendirilecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 800 trilyon lirayı bulan bu borç için sanayiciye kolaylık tanınması konusunda Bakanlık'la hemfikir olduklarını söyledi.

Aslında Şubat Krizi'nden önce işverenin SSK prim borçları, yıllık yüzde 3 faizle 18 ayda ödenecek şekilde taksitlere bölündü. Anlaşma yapılırken devlet, bir taksit dahi kaçırıldığında, işvereni bu uygulama dışına çıkararak borcunu toptan talep etme yoluna gideceği şartını koymuştu. Ancak patlak veren Şubat Krizi, işverenin bu kolaylıktan bile faydalanmasına izin vermedi. Yani uygulama daha devreye giremeden ortadan kalkmış oldu.

2 KATRİLYONLUK BORÇ
Taksitlendirme yöntemi ile toplam 3 katrilyonu bulan SSK prim borçlarının sadece 1 katrilyonu ödenebildi. İki katrilyonluk borç ise ödenemedi. 2 katrilyon borcun yüzde 60'ına yakını yani 1.2 katrilyon lirası belediye ve KİT'lere ait. Sanayicinin borcu ise 800 trilyon civarında.

TOBB da krizden önce uygulamaya konan, ancak amacına ulaşamayan bu kolaylığın yeniden düzenlenmesi için Çalışma Bakanlığı'na bir başvuru yaptı. Hisarcıklıoğlu, "Programı kaçırıp ödeme kolaylığından faydalanamayanlar da oldu. Kriz döneminde işçi ücretlerini dahi ödeyemeyen işveren, SSK prim borçlarını ve vergilerini aksatmak durumunda kaldı.

Her gittiğim yerde oda ve borsa başkanları bu konuda taleplerini bildirdi. Biz de bunları bir rapor halinde toparlayıp Çalışma Bakanlığı'na verdik. Tekrardan bir ödeme kolaylığı yapılmasını istedik" dedi.

Edinilen bilgiye göre Çalışma Bakanlığı, SSK prim borçlarında yeni bir kolaylık sağlamak için hazırlıklarını tamamladı. Bakanlık'ın bu hafta içinde açıklamayı planladığı uygulama, bugüne kadar olan bütün SSK borçlarını kapsayacak.

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır