kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Büyük ayıp

Bir çocuk yazmış: "Çocuklar güne top oynayarak başlıyordu. Salıncaklarda sallanmak bütün çocukların hakkı. Onların kırılması ise insan hakkı ihlali..."

Bir çocuk çizmiş:

Bütün renklerin yan yana bulunduğu bir dünya ve bu dünyanın çevresinde el ele tutuşmuş çocuklar...

Bir çocuk yazmış:

"Dün akşam bir rüya gördüm, tüm dünya çocukları eşit ve kardeştiler, uyandım ve Allah babaya yalvardım: bu, rüya olmasın..."

Bir çocuk çizmiş:

Sapsarı güneş, masmavi gökyüzü ve bir su kenarında el ele tutuşmuş çocuklar...

Bir çocuk yazmış:

"Barış küsmek, kötülük, kavga değildir. Tinerci çocuklara, selpak satan ve araba camları silen çocuklara çok üzülüyorum. Çocuklar hastalandıklarında doktora gidebilmeliler..."

Bir çocuk yazmış:

"Ben sınıfta iken uçaklar uçuyor. Afganistan'daki çocukların suçu ne? Savaş uçaklarından nefret ediyorum, insanları öldürüyorlar, şimdi Atatürk mezarında çok üzülüyordur..."

"Geçen gün televizyonda savaş karşıtlarını dövdüler, ben üzüldüm, acaba savaş karşıtı olmak kötü mü, bunu söylesem beni hapse mi atarlar, o zaman okula gidemem, en iyisi susmak. Bunları yok etmek için acaba çocuk birliği mi kursak?..."

Bunları yazan çizenler, yaşları 7 ile 12 arasındaki çocuklar. Bu çocuklar, yaşları büyük, kendileri büyük oldukları sanılan birçok insandan daha "büyükler"; dünyaya ve diğer insanlara "iyilik"le bakıyorlar, daha güzel bir dünya, haksızlıkları ve savaşı olmayan bir dünya olması gerektiğini düşünüyorlar. Bunun için bir şeyler yapmak istiyorlar.

Bu çocuklar resimleri ve kompozisyonlarıyla İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin açtığı yarışmaya katıldılar. Ama bazı "büyükler" bu yarışmayı "kuşkulu" buldular. Resim ve kompozisyon dallarında ilk ona giren öğrenciler, (7 yaşındaki 4 öğrenci hariç) Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağırıldı ve onlara şöyle sorular soruldu: "Size kim yarışmaya katılın dedi?", "Size hediye olarak ne verildi?", "Törende Kürtçe konuşuldu mu?" Ayrıca 40 öğretmenin de ifadeleri alındı.

Bütün insanlara, bütün çocuklara iyilik dileyen, iyi bir dünya için içlerinden geleni kağıda döken çocuklar, "sanık" ya da "potansiyel suçlu" durumuna düşürülmüştür.

Başbakan temizlemeli
Bu çocukların sorguya alınması için karar veren, talimat veren ya da bu uygulamayı onaylayan kişiler hakkında hemen takibat yapılması gerekir. 7-12 yaşlarındaki; resim yapıp, kompozisyon yazıp bir yarışmaya göndermiş olan çocuklara suçlu muamelesi yapılması, bu çocukların ifadelerinin alınması, onlara kağıtlar imzalatılması, ağır bir suçtur.

Başbakan hemen bu ayıbın temizlenmesi ve sorumlularının bulunması için talimat vermelidir. Çocuklarla ilgili Bakan hemen harekete geçip bu olayı mesele yapmalı, peşini bırakmamalıdır. Milli Eğitim Bakanı, bakanlığını altüst etmelidir.

Bu çocuklara ve bütün çocuklara, kendilerini "büyük" zanneden bir takım adamlar çok büyük bir ayıp yapmışlardır. Bu ayıbın hesabı sorulmalıdır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır