kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Merhaba!

Geçtiğimiz hafta, 14 Şubat 270 yılında öldürülen Aziz Valentine'nin ölümünden 226 yıl sonra Papa Gelasius'un kendisini onurlandırmak için Aziz Valentine Günü olarak belirlediği ve yıllar sonra Amerika'lı Esther Howland'in ilk Sevgililer Günü kartını göndermesinden sonra toplumsal bir olay haline gelip tüm dünyaya yayılan Sevgililer Gününü kutladık.

Zamanla daha da yaygınlaşan 14 Şubat, sevgililerin birbirlerine aşk mesajları yolladıkları ve Aziz Valentine'nin de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip bu şekilde anılmaya başlandığı bu günün özelliği, insanların sevdiklerine şiirler, çiçekler ya da çikolatalar göndererek onları hatırlamaları ve mutlu etmeleridir.

Net Gündem'de bu hafta Sevgililer Günü ile ilgili romantik aynı zamanda hüzünlü bir hikaye var, Ölümsüz Kırmızı Güller. Haftanın Şiiri bölümünde ise Birkan Askan'ın yazdığı Bir Başka Seviyorum Seni isimli şiir yer alıyor.

Haftanın Yazısı, Orhan Velidedeoğlu'nun yazdığı İki Bayram Arası.. Kurban Bayramı'nı kutlayacağımız şu günlerde, Velidedeoğlu hoş anlatımıyla "iki bayram arası nikah kıyılmaz" inanışına açıklık getiriyor.

Haftanın Fıkrası'nda bu hafta Papa ile ilgili sizi gülümsetecek bir fıkra var. Haftanın Siteleri'nde Türkiye'nin ilk kriminal içerikli web sitesi ve NASA'nın arşivlerine ulaşabileceğiniz bir sitenin de yer aldığı 10 farklı site tanıtımı var.

Bu sayfalarda yer almasını istediğiniz web siteleri adreslerini ya da Internet ve mail zincirlerinde hoşunuza giden hikaye, fıkra, yazı ve şiirleri desentas@sabah.com.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Sevgiyle kalın...

HAFTANIN FIKRASI

Çok iyi giyimli bir iş adamı Vatikan'a gelir papayla görüşmek istediğini söyler. Kendisini bir Kardinal'e götürürler. Adam ısrar eder.

- Sizinle değil, doğrudan Papa ile ve yalnız görüşmek istiyorum.

Sonunda adamı Papa'nın huzuruna çıkarırlar. Ama adamın ne istediğini merak eden Kardinaller kapının dışında kulak kesilmiş içeriyi dinlemektedirler. İçeride sesler yükselmiştir.

Adam : - 1 milyar dolar.

Papa : - Olmaz

Adam : - 2 milyar dolar.

Papa : - Hayır.

Adam :- 5 milyar dolar.

Papa : - Hayır.

Adam kapıyı çarpar, hışımla uzaklaşırken Kardinaller içeri koşuşur.

- Sayın Papa hazretleri, 5 milyar dolar muazzam bir para. Düşünün bu para ile kaç katedral, kaç kilise yapılır, dünya üzerine kaç misyoner gönderilirdi. Parayı niçin kabul etmediniz ?

Ne yani ? Her duadan sonra Amin yerine Coca Cola mı deseydik ?

HAFTANIN HİKAYESİ

Ölümsüz Kırmızı Güller

Kan rengi, kıpkırmızı güllere bayılırdı. Zaten onlarla adaştı da. Rose...

Gül...

Kocasının sevgili Rose'u...

Her yıl Sevgililer Günü'nü kapının önünde bulduğu enfes fiyonklarla süslü kucak dolusu kırmızı güllerle kutlardı. Hiç aksamadan. Hatta, eşini kaybettiği yıl dahi kapısı çalınmış, gülleri kucağına bırakılmıştı..Tıpkı geçmişte olduğu gibi, küçük bir kartla birlikte.. Her yıl güllere iliştirdiği karta aynı cümleleri yazardı: "Seni, geçen sene bugünkünden, daha çok seviyorum..."

Birden, bunların son gülleri olduğunu düşündü.. Önceden ısmarlanmış olmalıydı.. Öleceğini nasıl bilebilirdi?..

Zaten her şeyi önceden planlamayı ve yapmayı severdi, yumurta kapıya gelmeden...

Gülleri özenle içeri taşıdı..saplarını kesti, vazoya yerleştirdi.. Vazoyu da konsolun üzerine, eşinin kendisine gülümseyen fotoğrafının yanına koydu. Orada kocasının koltuğunda oturup saatlerce güller ve fotoğrafı seyretti sessizce.. Bitmek bilmeyen bir yıl geçti.. Yapayalnız ve hüzün dolu bir yıl.. Sonra bir sabah kapı çalındı.. Tıpkı eski günlerde olduğu gibi.. Kırmızı gülleri, üzerinde küçük kartıyla birlikte eşikteydi..

Sevgililer Günü'nü kutluyordu. Gülleri içeri aldı. Şaşkınlık içinde doğru telefona gitti. Çiçekçi dükkanını aradı...

Onu bu kadar üzmeye kimin hakkı vardı ? "Biliyorum" dedi, çiçekçi.. " Eşinizi geçen yıl kaybettiniz..

Telefon edeceğinizi de biliyordum.. Bugün size yolladığım gülleri çok önceden ısmarlamış, parasını da ödemişti.. Hep öyle yapardı zaten, hiç şansa bırakmazdı. Dosyamda talimat var. Bu çiçekleri size her yıl yollayacağım. Bir de özel kart vardı, kendi el yazısıyla. Bilmeniz gerek diye düşünüyorum.. Ölümünden sonra çiçeklere iliştirmemi istediği kart..." Rose hıçkırıklar arasında teşekkür ederek telefonu kapattı. Parmakları titreyerek zarfı açtı.. " Merhaba gülüm" diye başlıyordu, kart.. " Bir yıldır ayrıyız. Umarım senin için çok zor olmamıştır. Yalnızlığını ve acılarını hissedebiliyorum. Giden sen, kalan ben olsaydım neler çekerdim kim bilir? Sevgi paylaşıldığında yaşamın tadına doyum olmuyor. Seni kelimelerle anlatılmayacak kadar çok sevdim. Harika bir eştin dostum, sevgilim benim...

Sadece bir yıldır ayrıyız. Kendini bırakma. Ağlarken bile mutlu olmanı istiyorum. Onun için bundan sonraki yıllarda güller hep kapımızda olacak. Onları kucağına aldığında paylaştığımız mutluluğu ve kutsandığımızı düşün. Seni hep sevdim.. Her zaman da seveceğim. Ama yaşamalısın. Devam etmelisin...

Lütfen.. Mutluluğu yeniden yakalamaya çalış. Kolay değil, biliyorum ama bir yolunu bulacağına eminim.... Güller, senin kapıyı açmadığın güne dek gelmeye devam edecek. O gün çiçekçi beş ayrı zamanda gelip kapıyı çalacak, eve dönüp dönmediğini kontrol edecek. Beşinciden sonra emin olarak gülleri ona verdiğim yeni adrese getirip seninle yeniden ve ebediyen kavuştuğumuz yere bırakacak..

SENİ SEVİYORUM GÜLÜM..."

HAFTANIN ŞİİRİ

Bir Başka Seviyorum Seni

Bir başka seviyorum seni,

Gündüzün geceyi sevdiği,

Balıkların denizi,ayrılığın kavuşmayı,

Bulutların yağmurları sevdiği gibi,

Sonra dalında yaprakları ağaçların,

Sonbaharı beklediği gibi,

Bambaşka seviyorum seni,

Şairin şiiri,

Hasretin yüreği özlediği gibi,

Bir başka seviyorum seni,

Çiçeklerin fotosentezi,

Dağların rüzgarı beklediği gibi,

Bambaşka bekliyorum seni,

Uykunun yatağı,

Sabahın uyanmayı öğrettiği,

Kitabın okunmayı,

Kalemin yazmayı bildiği gibi,

Bir başka seviyorum seni,

Bambaşka yaşıyorum bilemezsin,

Yüreğimi benden çalan,

Delicesine kapıldığım yüreğini.....

Birkan ASKAN

HAFTANIN YAZISI

İki Bayram Arası...

Şeker Bayramı'ndan bir hafta kadar önce, yolda bir tanıdıkla karşılaştım.

Üzgündü; kızını evlendirecekmiş ama bayramdan evvele gün alamamış, nikahı üç ay sonraya ertelemek gerekecekmiş; iki bayram arası nikah kıyılmazmış; hoca efendi öyle vaaz etmiş, Kuran'da bile yeri varmış. (?!)

"Yahu, bu Kuran'da da neler varmış..." demeye kalmadı, "cehalet"imi yüzüme vurup yanımdan ayrıldı...

Yıl 1959, mevsim sonbahar... Balayımızı geçirmek üzere gittiğimiz Şam'da Büyükelçilik Başkatibi (şimdi emekli elçi) Sayın Aziz Yakın'ın konuğuyuz. Bir akşam, Şam Gümrük Müdürlerinden (Türk asıllı) Yahya Halid Mustafa Bey ve eşi geldiler. Konuşma arasında boş inanışlara değinildiğinde Anadolu'da söylenegelen "iki bayram arası nikah kıyılmaz" sözünü anımsattım. Yahya Bey, "Evlilik gibi kutsal bir olay nasıl olur da Ğüstelik dine dayandırılarak- sınırlandırılır. Suriye'de bunun tam tersi bir gelenek vardır; iki bayram arası boşanma olmaz" dedi.

Ne kadar akla yakın, insancıl, yapıcı bir gelenek!..

Öyle ya, bayramın amaçlarından biri de küskünlüklerin giderilmesi değil midir? Eşler Ramazan'da barışmazlarsa, düşünmek için önlerinde yaklaşık üç ay var, büyük olasılıkla Kurban Bayramı'nda barışılır, diye umulur.

Ankara'ya dönüşümüzde Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan birkaç yetkiliyle görüştüm. Genel yorum şu: Eskiden köy hocaları, Ramazan'dan Kurban Bayramı'na kadar cerre çıkar, başka köylere dağılır, konuk imam olarak halka dini hizmet verir, karşılığında para ve yiyecek toplarmış. Doğaldır ki bir köyün hocası cerre çıkınca, bir başka köyün hocası da onun köyüne ve diğer köylere gider. Köyün asıl hocası, dişe dokunur bahşişi, köylüsüne kıydığı imam nikahlarından alır. Kendisi cerre çıktığında yerine gelen konuk imam nikah kıyarsa büyük bahşişi ona kaptırmış olur. Bu kaygıyla köy hocaları,

böyle bir söz yayarak iki bayram arasında nikahı engelleyip çıkarlarını korumuşlar.

Oysa bir hadis vardır: Kolaylaştırın, güçleştirmeyin; sevindirin, nefret ettirmeyin!

Kemal Atatürk, "Hiçbir mantıklı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında direnen ulusların ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz", "Biz Cumhuriyeti hacılara, hocalara terk etmek için kurmadık" diyor.

Biz ise Cumhuriyeti Ğbugün bile- din tüccarı hacılardan, hocalardan kurtaramadık.

Orhan Velidedeoğlu Ğ Bütün Dünya

HAFTANIN SİTELERİ

1-) http://www.sucdosyasi.gen.tr

Türkiye'nin ilk ve tek kriminal içerikli web sitesi. Bu sitede suç kapsamına giren her konu sınıflandırılarak ziyaretçilere sunulmuş. Deprem Suçluları, İnternet Suçları, Medya Suçları, Cezaevi Suçları ve gazetelerin 3.sayfalarında görmeye alıştığımız türden olayların yer aldığı 3.Sayfa, sitenin ana başlıklarını oluşturuyor. Olayların gelişme aşamaları, başlayıp süren davaların hangi aşamalarda oldukları, yaşanan kriminal olayların anlamını sorgulayan site ilginizi çekebilir.

2-) http://www.gotofree.net

Bir site de bilgisayarına değişik masaüstü resimleri ya da ekran koruyucuları arayanlaraÉ

İçerisinde yerli yabancı birçok ünlünün, film afişlerinin yanı sıra bebek, hayvan, taşıt gibi kategorilerde resimler bulunduran sitede, zevkinize göre resimler ya da ekran koruyucuları muhakkak bulacaksınız. Ayrıca, başkalarıyla oynayabileceğiniz okey, tavla, maça kızı, batak ve bilardo oyunları ile kendi kendinize oynayabileceğiniz oyunların bulunduğu bir Oyun Köşesi, Sinema, Müzik, E-kart ve karikatür, fıkra ile esprilerin olduğu Gülümseten Köşesi de eğlenceli zaman geçirebileceğiniz diğer bölümler. .

3-) http://www.buzpateni.com

Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı Artistik Buz Pateni sitesi. Bu spor dalı ile ilgili genel bilgiler, haberler, ünlü sporcular ve yarışmalar hakkında bilgiler yer alıyor.

4-)http://www.egitim.com

Okulöncesi, çocuk, ilk gençlik, gençlik, üniversiteliler, aileler ve eğitimciler gruplarına yönelik olarak uzman kişilerce hazırlanmış yedi ayrı siteden oluşan Türkçe içerikli bir eğitim portalı. Sitede ödev yardımcısı, spor, oyun eğlence, kitap vb. seçimler, etkinlik duyuruları, ayın okulu gibi bölümler ile trafik ve bilgisayar konularında bilgilendirici bölümler mevcut.

5-) http://www.sessizharfler.net

Sloganı 'Yüreklere dönüş projesi' olan sessizharfler.net'te dokunaklı yazılar, hüzünlü aşk şiirleri, denemeler ve hikayeler var. Site sahibinin yanı sıra ünlü isimlerin ve ziyaretçilerin şiir ve yazılarına da yer verilen site, içeriğine uygun sade görünümü ve hızlı çalışmasıyla da dikkat çekiyor.

6-) http://www.dreamtime.com

Uzayın gizemi ilginizi çekiyorsa bu site tam size göre. NASA'nın 80 yıldır topladığı havacılık ve uzay ile ilgili arşivine bu siteden ulaşabilirsiniz. Federal Hükümetin site ile yaptığı anlaşma sayesinde NASA merkezlerindeki fotoğraf, video ve radyo sinyalleri arşivlerini web üzerinden görebilirsiniz. Ayrıca, Neil Armstrong'un Ay üzerindeki ilk yürüyüşünü izleyebilir, ay modülünün mavi kopyasına bakabilir, Apollo 11 kapsülünde sanal bir gezintiye çıkabilir, Mars Pathfinder'ın yere indiği şekliyle manzarayı 3 boyutlu görebilirsiniz. Özetle, bu sitede keşfedilecek çok şey var.

7-) http://www.hitoyun.com

İçerik ve tasarım bakımından oldukça başarılı bir oyun sitesi. En son çıkan oyunlar hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, oynadığınız oyunlar ile ilgili strateji rehberinden çeşitli ipuçları edinebilir hatta bazı hileler de öğrenebilirsiniz. Forum, Donanım, macera, aksiyon, frp/rpg, strateji, spor, puzzle ve simülasyon oyunların incelendiği İncelemeler bölümü, Ön İncelemeler, Tam Çözümler, Download ise sitenin diğer bölümlerinden bazıları.

8-) http://www.alkol.gen.tr

Alkol bağımlılığı üzerine hazırlanmış bu sitede, "Bağımlılık bir hastalıktır, utanç değil" sözünden yola çıkılarak alkolizm hakkında önemli bilgiler veriliyor. Sitede, alkolizmin tanımı, tarihçesi, gelişimi, türleri, nedenleri, tedavisi, sonuçları konularında bilgi vermenin yanı sıra alkol ile trafik kazaları ve suç ilişkileri ile ilgili incelemeler, rakamlarla alkol tüketimi, içki neden içilir, yardım gibi bölümler yer alıyor.

9-) http://www.animaturk.com

Eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz bir animasyon sitesi. Tarkan'ın Hüp şarkısı eşliğindeki animasyonun bulunduğu Animasyonlar bölümü, Karikatür bölümü, ünlülerin karikatürlerinin bulunduğu Portre Karikatür, Komik Video, Komik Foto bölümleri ile enflasyon canavarını döv adındaki flash oyunun yer aldığı Oyunlar bölümü ve animasyon ile çizgi filmlerin yapıldığı Animasyon Studio gerçekten görülmeye değer...

10-) ihttp://www.senyarat.com

Türkiye'nin ilk ve tek Inter-aktif tasarım sitesi... Kendinize ya da sevdiğinize hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı kullanarak bir ürün dizayn edebilir, bunu da tişört, kupa ya da tabağa bastırtabilirsiniz. İster sitede sunulan dizaynları kullanın, ister kendi dizaynınızı kendiniz yapın.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır