kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Güle güle git Mustafa Yücel

Yazılarımdan dolayı birkaç defa mahkemeye verildikten sonra adalet sisteminin nasıl çalıştığına merak saldım. Mustafa Tören Yücel'i bu vesileyle tanıdım. Yücel, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Dairesi'nin Genel Müdürü idi.

Ne zaman Türkiye'den ümidi kesme noktasına gelsem kader karşıma olağanüstü bir insan çıkarır ve ben yenilmişlik duygusuna bir defa daha kendimi koyverdiğim için utanç duyarım. Yücel bu insanlardan biri idi.

Onunla tanışıklığımız önce telefonla başladı. Genellikle bürokratlar tanımadıkları gazetecilerle telefonla konuşmaktan hoşlanmaz. Yücel daha onu ilk aramamda bana yüz yıllık dostmuşuz gibi davrandı. Adaletle (ve adaletsizlikle) ilgili bütün sorularıma cevap verdi. Daha sonra bana kitaplarını yolladı. Ankara'ya gidişlerimden birinde de onunla yüz yüze görüşmek şansına kavuştum.

Birkaç gün önce ondan bir faks aldım. "Bendeniz kamu hizmetinin bordrolu yanını noktalıyorum," diyordu. Emekliye ayrılıyordu ama çubuklu pijama giyip televizyonun önüne çokmeyi düşünmüyordu. Kamu hizmetine üniversitede hocalık yaparak devam edecekti. "Bu münasebetle," diye devam ediyordu faksı, "bu sürede çok ilklere imza attığımı belirtmek üzere sizlere bir reklam paketi sunuyorum."

Yücel'in "reklam paketi" dediği, yaşam öyküsü idi.

1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra New York Üniversitesi Hukuk Fakültesinde üç yıl master ve doktora çalışmasında bulunmuştu. Türkiye'ye döndükten sonra Adalet Bakanlığı'nda savcı olarak görev yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü oldu. Bu görevde "maksimum güvenlik ve maksimum hürriyet," felsefesi ile cezaların infazı reformunun temel taşlarını attı.

Genel müdürlüğü sırasında açık ve yarı açık ceza evi sayısı görülmemiş bir şekilde arttı. 1978 yılı öncesi 55 yıllık cumhuriyet döneminde 17 açık ve yarı açık ceza evi açılmıştı. Onun genel müdürlük yaptığı 18 aylık sürede, yeni 13 açık ve yarı açık cezaevi açıldı. Gönüllü ziyaretçiler, hükümlülerin telefonla görüşmesi ve cezaevlerinde psikolog ve sosyal hizmet uzmanı çalıştırılmasını da o başlattı.

Bunu, bugünkü açlık-grevi, ölümlü, çoğu gardiyanlar değil mahkumlar tarafından yönetilen hapisanelerle karşılaştırın.

Yücel'in ilklerinin listesi çok uzun. Bürokraside ender rastlanan ve belki de soyu tükenmekte olan insanlardan biri idi. Kitap yazdı, formül üretti, reform yaptı, hizmet verdi. Bu özelliklere sahip diğer insanlar gibi bakanlıkta yalnız olduğuna veya yalnız bırakıldığına eminim.

Türkiye'deki yargı ve ceza infaz sisteminin üzen haline baktığında hayatını boşa harcamış olduğunu da düşünüyor olabilir. Ama onu tanıyanlar böyle düşünmüyor. Onu tanıyanlar ona, çabalarına, başarılarına saygı duyuyor ve onun gibi insanların bürokrasinin kilit mevkilerinde çoğunluk teşkil edeceği günleri beklemeye devam ediyor.

Güle güle ve teşekkürler.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır