kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Karşılıksız çeke 50 milyar ceza

Adalet Bakanlığı tasarısına göre karşılıksız çek verenlere hapis cezası yerine çek tutarı kadar para cezası verilecek. AB'ye uyum çerçevesinde Anayasa değişikliklerini uygulanır kılmak amacıyla 5 yasada değişiklik hazırlandı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün dün toplanan Bakanlar Kurulu'nda verdiği bilgiye göre değişiklikleri şöyle:

ÇEKTE PARA CEZASI:
Anayasa'ya konulan "Hiç kimse sözleşmeden doğan yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz" hükmüne uyum sağlamak amacıyla, karşılıksız çek verenlere hapis cezası yerine karşılıksız çek tutarı kadar para cezası verilecek. Para cezası tutarı 50 milyar lirayı geçmeyecek, dolandırıcılık kastı bulunması halinde yine hapis cezası verilecek. Tasarıyla bankalara da şu yükümlülükler getiriliyor:

* Çek karnesi vereceği kişiler hakkında Merkez Bankası ve diğer kaynaklarla araştırma yapma,

* Çek karnesi verilen kişilere ait bilgileri 5 yıl saklama,

* Kısmi karşılığı olan çekleri, asıllarını tutup, suretiyle ödemek,

* Çeki karşılıksız çıkan karne sahibine çek karnesini 10 gün içinde bankaya iade etmesi için ihtarda bulunmak,

* Karşılıksız çek verenleri Merkez Bankasına bildirmek.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI SUÇU:
Göçmen kaçakçılığının tanımının yapıldığı taslak, ülkeden çıkmayı veya ülkede kalabilmeyi olanaklı kılmak üzere sahte kimlik veya sahte seyahat belgelerinin hazırlanmasını veya hazırlanmış belgelerin teminini, bu fiiller başka bir suç oluştursa bile bağımsız suç olarak benimsenmesi esası getiriliyor. Ayrıca, bu suçlara teşebbüsün de tamamlanmış suçlar gibi cezalandırılması, suçun işlenmesinde kullanılan taşıtlar ve bu fiil nedeniyle elde edilen maddi menfaatlerin müsadere edilmesi öngörülüyor. İnsan ticareti suçunun unsurları, kadın, çocuk veya diğer insanları kaçırmak, zorla çalıştırmak ya da organlarından bazılarının verilmesine razı etmek amacıyla gerçekleştirilmesi, suçun oluşması bakımından gerekli koşullar olarak kabul ediliyor. Kaçırılan kişi 18 yaşını doldurmamışsa, bu koşullar aranmayacak.

AF GENİŞLİYOR:
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda,10 yılık indirimin toplam hükümlülük süresinden değil de, "Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanuna göre çekmeleri gereken cezadan" yapılacağı esası getiriliyor. Bu da birçok hükümlünün tahliye olmasına yol açacak. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 1 ay içinde teslim olmayarak af hakkını kaybedenlere de yeni bir fırsat getiriyor. Buna göre, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firar halinde olanlar, taslağın yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde teslim olurlarsa aftan yararlanabilecekler.

Taslakla, ertelenen davaların yeniden görülmesi için getirilen "5 yıl suç işlememe" yerine "dava zamanaşımı" süresi içinde yeni bir suç işlenmesi halinde davanın yeniden görüleceği hükme bağlanıyor. Ayrıca, kişilere kendilerini aklama olanağı getirecek, davası ertelenen kişiler davaya devam edilmesini isteyebilecek.

İDAM SINIRLANIYOR:
Anayasa değişikliklerine uyum sağlamak amacıyla "savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör" suçları dışında TCK ve Kaçakçılık Kanunu'nda yer alan idam cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevriliyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır