kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB bizi askıya alır

İdam: ANAP lideri, terör suçlarında idam cezasının kaldırılmasını istedi, bunun AB'ye üyelik için şart olduğunu söyledi. Kürtçe: Yılmaz, ana dili öğrenmenin hak olduğunu savundu, Kürtçe yayının RTÜK Yasası'yla çözüleceğini belirtti
Avrupa Konvansiyonu'na hazırlık toplantısında, idam cezasının kaldırılması ve Kürtçe konusunda MHP ile koalisyon ortakları arasında yaşanan görüş ayrılığı açıkça ortaya kondu. ANAP lideri Mesut Yılmaz, her iki konuda MHP'nin itirazlarına karşı çıktı ve bu düzenlemelerin AB için şart olduğunu vurguladı.

Meclis'teki siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan'ın katıldığı toplantıda brifing veren AB Genel Sekreteri Volkan Vural, kısa vadede öngörülen ve şu ana kadar gerçekleştirilemeyen 19-20 düzenlemenin 19 Mart tarihine kadar Meclis'ten geçmesi gerektiğini vurguladı. Vural, idam cezasının kaldırılması tartışmasında ise, "Anayasa'da idam cezasının kaldırılmasına yönelik yaptığımız değişikliğe rağmen Türkiye'deki idam cezasının AB gündeminden kolay kolay düşmeyeceği anlaşılmaktadır" tespitini yapmakla yetindi.

MHP'NİN İTİRAZLARI
Vural'ın yaptığı açıklamaların ardından parti sözcüleri görüşlerini açıkladılar. İdam cezasının kaldırılmasına karşı çıkan MHP'liler, ''anadilde yayın ve eğitim'' konusunda getirilecek bir düzenlemenin ise ''ayrı kimlik ve egemenlik'' taleplerine yol açacağını bildirdiler. MHP'li Mehmet Kaya da, üyelik için her konuda getirilen dayatmanın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, AB'ye giriş konusunda vatandaşın da tereddütleri bulunduğunu, bunun için referanduma gidilmesinin doğru olacağını söyledi.

YILMAZ: ASKIYA ALINIRIZ
ANAP lideri ve AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ise, "Hepimizin hassayetleri dikkate alınarak bu sorun çözülecek. Ortaya konulan kriterler sadece Türkiye için değil, bunlar AB kriterleri. Eğer kriterlere uyum konusunda ortak bir görüş belirleyemezsek, AB ile ilişkiler askıya alınır" uyarısında bulundu. Yılmaz, Türkiye'nin AB'ye üyelik için koyduğu 2008 hedefinin "hayal" olmadığını da söyledi. Yılmaz, ANAP Milletvekili Yaşar Eryılmaz'ın "AB Kürtçe konusunda bizden tam olarak ne istiyor?" sorusu üzerine, tartışmanın yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söyledi.

KÜRTÇE ÖĞRENMEK HAK
Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: "Bizden istenen Kürtçe eğitim değil. Türkiye'de eğitim dili resmi dildir. Resmi dil de Türkçe'dir. Bizden istenen insanların istedikleri dili öğrenme hakkıdır. Kurs açar, istedikleri dili öğrenirler. İstenilen, istenilen dilde eğitim değil, istenilen dili öğrenme hakkıdır. Okullarımızda Kürtçe eğitim vermemizi değil, bireysel olarak ana dilini öğrenmek isteyenlere engel olunmamasını istiyorlar. Kürtçe yayın ile ilgili olarak da RTÜK Kanunu'nunda değişiklik yapılabilir. Kürtçe yayınların içeriğini devlet denetler. Eğer bölücülükle ilgili suç unsuru varsa bunun cezası verilir."

AB Genel Sekreteri Vural da aynı konuda, "AB ülkelerinde yaşayan binlerce Kürt var. Eğer istenilen Kürtçe eğitim olsaydı, Avrupa ülkeleri kendileri de buna izin vermek zorundaydı. Ancak bu ülkeler değil Kürtçe eğitim, Kürtçe kurs bile açmamışlar"dedi.

İDAM KALDIRILMALI
Yılmaz, idam cezasının kaldırılması konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

"İdam cezasının olduğu hiçbir AB ülkesi yok. Arnavutluk'da bile kalmadı. Türkiye de uzun zamandır bu cezayı uygulamıyor zaten. İdam cezasının kaldırılması için anayasal bir değişikliğe gerek yok. Anayasa 'Savaş, yakın savaş ve terör suçları için idam cezası verilebilir' diyor. Bu, 'Bu üç suça kesinlikle idam cezası verilir' anlamına gelmiyor. Dolayısıyla TCK'da idam cezası müebbet hapise çevrilirse, anayasal değişikliğe gerek kalmadan bu sorun çözülür. Savaş suçları dışında idam cezası kaldırılmalı."

SEZER DE AYNI GÖRÜŞTE
Bu sözlere karşı MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, "Ben sizin gibi düşünmüyorum. Ceza kanunlarında değişiklik yaplması, kanun yapma ve hukuk tekniğine aykırıdır" dedi. Köse'ye yanıt veren ANAP lideri Mesut Yılmaz, "Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı da idam konusunu böyle yorumluyor" dedi.

REFERANDUM OLUR AMA...
Türkiye'nin AB'ye üyelik için koyduğu 2008 hedefinin "hayal" olmadığını söyleyen Yılmaz, MHP'nin "AB'ye üyelik konusunda referanduma gidilsin" isteğine de şu yanıtı verdi: "Konvansiyon toplantıları boyunca Meclis'in her aşamada kararına başvurabiliriz. Avrupa Birliği'ne nihai kabul aşamasında da başka ülkelerde referanduma başvurma yolu var. Ancak biz de Meclis'in kararı yeterli olur. Fakat benim kanaatim meclisin referandum kararı alarak, AB üyeliğine girişi halka götürmesidir."

Meclis'in idam sancısı

4 PARTİ DESTEKLİYOR:
İdamın kaldırılmasına DSP ve ANAP'ın yanı sıra AKP ve SP de destek veriyor. Bu partilerin desteği değişikliğe yetiyor.

REFERANDUM RİSKİ:
Ancak, Türk Ceza Kanunu'nun ardından Anayasa'nın da değişmesi gerekiyor ve bunun için 367 oy gerekiyor. ANAP, DSP, SP ve AKP'nin oy toplamı, 367'ye ulaşmıyor.

KİLİT PARTİ DYP:
MHP destek vermiyor ve referandumsuz değişiklik için DYP'nin desteği gerekiyor. DYP'nin desteği alınırsa, idam cezası kaldırılabilecek. Aksi takdirde idam cezasını referanduma sunmak gerekecek.

Fatih ATİK- Şebnem HOŞGÖR - Zeynep TUĞRUL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır