kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türbe savaşları

Kadiri Tarikatı'nın son piri Ahmet Süreyya Emin'in torunu Tülin İsfendiyaroğlu dedesinin Yahya Efendi Camii'ndeki türbesinin gasp edildiğini öne sürüyor
Cevza Tülin İsfendiyaroğlu... Kadiri Tarikatı'nın dördüncü piri Ahmet Süreyya Emin'in yaşayan son iki torunundan biri. Organik kimyanın ilk kurucusu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde eski kürsü başkanı Prof.Dr. Nejat Ahmet İskenfendiyaroğlu'nun kızı. Dedesi Ahmet Süreyya Emin, Türkiye'de ilk seri ateşli topun mucidi. Halası Nakiye Elgün ise Atatürk'ün döneminde seçilen ilk kadın millevetkillerinden. Seceresine göre soylarının Halit Bin Velid'e gittiğinde iddia ediyor. Özden Özkardeş Şen... Babası Mehmet Ali Özkardeş'in Kadiri Tarikatı'nın son piri Ahmet Süreyya Emin'in öğrencisi, kendisinin de bu pirin manevi torunu olduğunu öne sürüyor. Ailesini Yahya Efendi Camii Mezarlığı'na defneden Özkardeş annesinin evliya, babasının ise ermiş olduğunu savunuyor.

İŞGAL VAR
Bu iki kadın şimdi Ahmet Süreyya Emin'in asırlık türbesi nedeniyle karşı karşıya gelmiş durumda. Tülin İsfendiyaroğlu'nun suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma dosyasında, inanılmaz iddialar yeralıyor. İsfendiyaroğlu, Çırağan Caddesi'ndeki Yahya Efendi Mezarlığı'nda bulunan Ahmet Süreyya Emin'in soyundan gelenlerin defnedildiği kabristanın gasp edildiğini ifade ediyor. İsfendiyaroğlu, Özden Özkardeş Şen'in, hiçbir gerekçe göstermeden kabristanlarına babası Mehmet Ali Özkardeş ve annesi Begüm Özkardeş'i defnettiğini ve türbenin kilidini değiştirerek anahtarları saklı tuttuğunu iddia ediyor. İsfendiyaroğlu'nun bir başka iddiası da; 200 yıllık türbenin taşlarının 'restore' bahanesiyle kırıldığı, asırlık tarihin yok edildiği yönünde. Özden Özkardeş ise iddiaları yalanlıyor ve amacının bakımsız bir türbeyi güzelleştirmek olduğunu iddia ediyor:

SORUŞTURMA AÇILDI
Türbe kavgası çeşitli kuruluşları da harekete geçirmiş durumda. Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda Mehmet Emin Özkardeş ailesi için defin izninin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verildiğini belirtiyor. Öte yandan Tülin İsfendiyaroğlu'nun müracatı üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da soruşturma başlattı. Kurul, söz konusu kabristanın tarihi değeri olan mezar taşlarının değiştirilmesi için izin alınmadığı iddialarıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Tarihçi Nejdet İşli de Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda olayı doğruladı.

DEDEME MÜRİT TOPLUYOR!
Ahmet Süreyya Emin'in gerçek torunu Cevza Tülin İsfendiyaroğlu (üstte), Özden Özkardeş'in (solda) dedesiyle ilgili kitaplar bastırdığını, mürit topladığını söylüyor. Özkardeş ise, "Ben de manevi torunuyum ve ermişim" diye konuşuyor.

MANEVİ TORUNUYUM
Özden Özkardeş, İsfendiyaroğlu'nun iddialarını yalanlıyor: "Maddi menfaatim yok. Türbe çok bakımsızdı. Güzelleştirmek için mermer yaptık. Beni tüm Türkiye tanıyor. Süreyya Efendi babamın hocası olduğu için buraya hizmet etmeyi gönül borcu gördüm. Kapıyı kilitlediğim doğru değil. Ancak burası İsfendiyaroğlu ailesi tarafından ölü çukuruna dönüştürüldü. Hiç evliyanın üzerine 9 kişi gömülür mü? Buna izin vermediğim için suçlanıyorum."

Tülay ACAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır