kapat
03.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Ve örümcek ağlarını örüyordu...

Almanya'da, Düsseldorf yakınlarında bir kent... Elimdeki resmi belgelere bakarak, kentin caddelerinde "büyük" bir şirketi arıyorum. Büyük diyorum çünkü, bu şirket, 1997 yılında Türkiye'den yüzbinlerce marklık tekstil ürünü almış... Bu çapta iş yapan bir şirkete "büyük" denmez de ne denir?

Ama taksi şoförü, verdiğim adresteki "büyük" kuruluşu bulmakta zorlanıyor. Kafasını sallayarak "Bu işte bir terslik var!" diyor. Şoför haklı!.. Çünkü belgeye göre aynı caddede iki kapı numarası var! Acaba hangisi doğru?.. Taksiden inip, ilk numaraya doğru ilerliyoruz. Ama oda ne?.. Karşımıza tekstil şirketi yerine, yat üretimi yapan bir atölye çıkıyor!.. Konuştuğumuz kişiler, yöreye yaklaşık bir yıl önce geldiklerini, daha önceleri burada bir top sahası bulunulduğunu söylüyorlar.

Şoförümüz "Ben size, bu işte bir terslik olduğunu söylemiştim!" diyerek direksiyonu, ikinci numaranın bulunduğu yere çeviriyor. Burası da elektrik malzemeleri satan büyükçe bir firmanın merkezi... Danışmadaki görevliye, Türkiye'den yüzbinlerce Marklık ithalat yapan bir tekstil şirketini aradığımızı, adres olarak buranın göründüğünü söylüyoruz.

Başını iki yana doğru sallayarak:

"Nein!.. Nein!.." diyor. Yani "Hayır!.. Hayır!.."

Kadının verdiği bilgilerden, binayı iki yıl önce kiraladıkları, geçmişte kimler tarafından kullanıldığını bilmedikleri anlaşılıyor.

"Acaba aradığımız "büyük" tekstil firması, geçmişte burada faaliyet göstermiş olabilir mi?.."

Bu soruyu, caddenin köklü işletmelerinden birinin sahibine yöneltiyoruz. Yaşlıca Alman biraz düşündükten sonra "Şimdi hatırladım!." diyor.

"Üç yıl kadar önce böyle bir şirket vardı. Ama büyük müyük değildi! Aksine, kuşku verici işler yapıyorlardı. Gündüzleri hiç kimse çalışmazdı! Geceleri ise tek bir lamba yanar ve karanlıkta birileri girip çıkardı! Bir Pazartesi sabahı geldiğimizde, binayı bomboş bulduk! Hafta sonunu fırsat bilip, kaçmışlardı!"

Alman, diğer Almanlar gibi, daha fazla konuşmak istemiyor. Biz de "hayalet" şirketin ve ortaklarının izini bulabilmek umuduyla, Ticaret Odası'nın yolunu tutuyoruz... Ama nafile!.. Kaçanlar, geride hiçbir iz bırakmamışlar!.. Bir telefon numarası bile!..

***
Biz hayalet şirketin hayali ilişkilerini incelerken, ekibimiz de Türkiye'den Almanya'ya tekstil ürünlerini gönderen üretici kuruluşun durumunu araştırıyor. Bu firma, dev bir dış ticaret şirketine, daha doğrusu bir holdinge bağlı olarak çalışmış. İhracatı yapan da, KDV'yi alan da bu holding!.. Kağıt üzerinde her şey normalmiş gibi görünüyor. Ama biraz kurcalayınca, işin ilginç yanı ortaya çıkıyor. Meğer dövizler Almanya yerine, Mersin ve Antalya Serbest Bölgeleri'nde faaliyet gösteren bir Türk firmasından gelmiş! Size göre de ilginç değil mi?

Dahası var: Almanya'ya gönderilen malları üretmiş gibi görünen şirketin ortakları da, tıpkı Almanya'dakiler gibi, sırra kadem basmış durumda!.

Ve sıkı durun: Bu şirketin büyük ortağı Hint asıllı bir Alman!.. Anlaşılan Türkiye'yi üs olarak kullanmış, ihracatı (!) bitirince de, "güçlü" işbirlikçilerini rahatlatmak amacıyla çekip gitmiş!

Hayalet şirketlerin ilişkilerini, devletin netleştirmesi gerekiyor. Tabii birileri, önlerine konulan kapı gibi müfettiş raporlarına rağmen, olaya karışan güçlü isimlerden ürküp, geri çekilmezse!..

Burası Türkiye... Burada halkın sırtına milyarlarca dolarlık "kriz borcunu" yükleyenler, demir parmaklıkların ardını boylayıp, yaptıklarının hesabını vermek yerine, gözüne kestirdiklerinden hesap sorabiliyorlar!

Daha ne yazalım, uyan ey halkım, uyan!..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır