kapat
03.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

5 yıllık memura 10 milyon ek zam

Maliye Bakanlığı, kamu çalışanları arasındaki maaş dengesizliğini giderecek düzenlemeyi tamamladı.
Çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararname ile eğitim, mesleki kıdem ve uzmanlığa göre "görev tazminatı" ödemesi yapılacak.Ve 5 yıl içinde alt gelir grubundaki nitelikli personelle üst gelir grupları arasındaki uçurum kapatılacak.

2002 yılı için ayrılan 200 trilyon liralık ödenek, polisler başta olmak üzere çeşitli meslek grupları ilgili bakanların taleplerini de yoğunlaştırdı. Ancak ücret adaleti yaklaşımının hakim, polis ya da öğretmen gibi meslek gruplarına göre özel değil, tüm meslek gruplarını kapsayan genel bir uygulama olacağını belirten Maliye, ilkeler dizisi belirledi.

Ek zammın şartları
Buna göre, eşit işe eşit ücret kararnamesi ile 2002'nin ilk 6 aylık döneminde, meslekte en az 5 yılını doldurmuş memurlara 10 milyon lira, en yüksek derecedeki profesöre de 180 milyon lira maaş artışı verilecek.

Temsil tazminatı ödenen ve bu sayede 1.6 milyar liraya varan maaş alan genel müdürlerle, bir alt makamdaki yöneticiler arasındaki maaş dengesizliği giderilecek. Düzenleme genel müdür yardımcısından başlayarak aşağı kademeye doğru görev tazminatı ödenmesi şeklinde olacak. Genel müdür yardımcısının maaşı en az 150 milyon lira artacak. Kıdemli memurlarla, işe yeni başlayan memur arasında maaş farkı yaratılacak. Kıdemli memur korunacak.

Maliye ek zam kararnamesini tamamladı. En az 5 yıllık hizmeti bulunan memur zamdan yararlanacak ve ilk 6 ay için 10 milyon lira alacak. En yüksek derecedeki profesörün maaşı da 180 milyon artacak

25 yıllık mühendis 595 milyon lira, işe yeni başlayan mühendis 522 milyon lira alıyor. Maliye 24 yıllık birikime sadece 73 milyon lira gibi komik fark verilmesinin önüne de geçecek. Kıdemli memur korunacak.

Maliye: Doktorların maaşı artmalı
* 25 yıllık mühendis 595 milyon, işe yeni başlayan mühendis 522 milyon lira alıyor. Kıdem farkı sadece 73 milyon lirada kalıyor.

* Lise mezunu polise 550 milyon ödeniyor. Kaymakam adayı 589 milyon alıyor. Amir memur farkı 39 milyon liraya iniyor.

* Mesleğe yeni başlayan doktora 571 milyon, araştırma görevlisine 490 milyon, hemşireye 354 milyon, üniversite mezunu şefe 300 milyon lira ödeniyor. Bu grupların maaşlarının artırılması gerekiyor. Maliye yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Bir doktora 571 milyon lira maaş verirken, lise mezunu polise 550 milyon lira maşa ödeyen devlet, sadece emniyet sınıfını ön plana alan bir düzenleme yapamaz. O zaman doktorların yüzüne bakamayız. Ancak masa başında çalışan polisle bomba imha uzmanı olarak çalışan polisin mali hakları tabii ki farklılaştırılacak.

200 trilyon liralık ödeneği tüm memur ve emeklilere yansıtmaya kalkışırsak, maaşlar ancak 5 milyon lira artar ki bu da istenen bir durum değil. Bu yüzden, meslekteki kıdemine, eğitim düzeyine ve ihtisas kariyerine göre tüm memurlar arasında maaş dengesi sağlayacak bir yaklaşım içindeyiz."

Okan MÜDERRİSOĞLU - Nevin BİLGİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır