kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Harry Potter büyüklere göre değil

Evet sonunda biz de Harry Potter'le tanıştık ve ilk Harry Potter filmini izledik. Nedir bu olay kuzum? Nerden çıktı başımıza bu 'velet' ve bu reklam kampanyasının ardında ne var?
"Harry Potter" kitapları, temelde çocuk kitapları kategorisine giriyor. Gizemli bir "büyücü ailesi" soyundan gelen ve kötülere karşı savaşan küçük Potter'ın maceraları her yerde böyle karşılandı, tanıtımı çocuklara dönük olarak yapıldı. Yani, kesinlikle küçük yaş gurubu için yazılmış, kahramanları çocuk yaşta olan, esprileri ve hayalleri de küçükler için tasarlanmış kitaplardan... Büyükler zaten o çocuk dünyasının ikinci sınıf figüranları. Romanların hayata, dünyaya ve çevreye bakışları da naif, çocuksu bir yan taşıyor. Yani klasik fantastiğin, örneğin "Yüzüklerin Efendisi"nin tam tersine... Ama, "akıl yaşı" denen şeyin gitgide küçüldüğü bir dünyada, bu serinin yetişkinlerce de okunması ve böylesine bir başarıya ulaşması belki kaçınılmazdı. Böylece, artık herkesin bildiği gibi, maddi sıkıntı içindeyken "trende aklına gelen bir fikri bir kafe'de kağıda döken" yazarı J. K. Rowling de birden mülti-milyarder oluverdi. Çağımızın yeni peri masallarından biri daha!...

Doğrusu bu ilk Harry Potter filmini de romanı okurkenki duygularla izledim. Yani, sık sık esneyerek... Nasıl bardaktan dökülmüş suyu yeniden bardağa koyamazsanız, akıp gitmiş çocukluğumuza ve o dönemin beğenisine de geri dönmek kolay değil. Büyümüşüz artık, ne yapalım... Harry Potter'den zevk alma yaşımız çok gerilerde kalmış. Kader utansın!...

Bir İngiliz okulunda geçen, eğitim, öğrenim, hoca-öğrenci ilişkilerine yaslanan, İngiliz usulu bir mizaha dayalı bu yapıt, hınzır bir açılış ve sinema açısından oldukça etkileyici bir final arasında, büyüklere bir şey vermiyor. Nerdeyse tanınmaz halde olan Richard Harris, John Cleese veya John Hurt gibi ünlüleri çıkarmaya ya da hikâyenin gerçek "kötü adam"ını keşfetmeye çalışmak gibi oyunlarla oyalanabilirseniz... Ya da, daha iyisi, çocukluğunuza bir film boyunca geri dönebilirseniz, mesele yok.

Yoksa, "Evde Tek Başına" serisinin de "müsebbibi" Chris Colombus'un bol özel efekt soslu bu yeni marifetini, asıl sahiplerine, yani çocuklara bırakın... Ama onların bu modern masalı keyifle izleyeceğini de garanti ederim!

ATİLLA DORSAY



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır