kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Biz yırttık Lara, keşke sen de...

Lara'nın intiharı üzerine defalarca ölümü düşünüp vazgeçen ya da son anda kurtarılan gençler, internetteki itiraf.com sitesine tecrübelerini anlattılar
Kentli, iyi eğitimli, maddi sorunları olmayan, yabancı dil bilen, zeki, duyarlı gençlerin intiharları, "Bu gençlerin derdi ne?" sorusunu gündeme getirdi. Aileler gurur duydukları çocuklarına neler olduğunu, onlarla niçin iletişim kuramadıklarını anlayamıyorlar. Bir süre önce internetteki "itiraf.com" sitesinde 40 yaşlarındaki iki annenin mesajları yayınlanmıştı. Biri 17 yaşındaki oğluna, diğeri ise 15 yaşındaki kızına 'ulaşamıyordu'. Bu iki mesaja, benzeri sorunlar yaşayıp da intiharın ya da uyuşturucunun eşiğinden dönmüş iki genç kızdan yanıt geldi:

GENÇLİK HATASI OLARAK KALDI
"14 yaşında sigara ve ot içmeye başladım. 15 yaşında, benden çok büyük bir erkekle beraber olarak bekaretimi kaybettim. Lojmanda oturduğumuz için çok iyi (!) bir arkadaş grubum vardı. Her gece -kışın bile, sabahlara kadar eve gelmez, 'sığınağımızda' içki içerek sabahlardık. Hepsi benden çok büyüktü. Onlar gibi davranıp, onların dinlediği müziği dinliyordum. Okulda ise hiç arkadaşım kalmamıştı ama, bu zaten hiç umurumda değildi. Derslerim çok kötüleşmişti. Öğretmenlerimle kavga ettiğim için okuldan atılmaya kadar gitmişti iş. 1994'te Kurt Cobain'in intiharından çok etkilenip ben de bileklerimi kesmiştim. Annem hastaneye zor yetiştirmişti. Ama şimdi her şey değişti. Çok iyi bir üniversitede okuyorum. İyi bir erkek arkadaşım var. İçki içmiyorum. Keşke annemi o kadar üzmeseydim." (jennajenna; kadın; 23; Ankara)

AİLEM ANLAYIŞLI OLMASAYDI...
"Ortaokul ve lise yıllarımda sıkı 'metalci' bir gençtim. En olmayacak ortamlara girip çıktım. Çoğu zaman, benden en az 5 yaş büyük insanlarla birlikteydim. Pasajlarda takıldım. Siyahlar giydim. Uyuşturucuya bulaşmadığım ve başıma çok kötü şeylerin gelmesini önlediğim için, o yıllara gülerek bakabiliyorum. Türkiye'nin en iyi üniversitesinden mezun oldum. Dünyaca ünlü bir firmada çalışıyorum. Oradan buraya nasıl mı geldim? O zaman takıldığım ortamlardaki arkadaşlarımın aileleri hep onların üzerinde baskı kurmaya, parasız bırakarak eve döndürmeye çalışıyordu. Benim ailemse 'Şimdi git, doğru olduğunu düşündüğün şeyi yap, ama bizim kızımız olduğunu unutma. Bir kere daha düşün' dedi. Beni ne eve hapsetti, ne de kaba kuvvet uyguladılar. Kızlarınıza güvenin. En önemlisi de, onlara güvendiğinizi gösterin." (cikisvar; kadın, 25, ABD)

Toplumsal dokunun sıklığı nedeniyle Türkiye'deki intihar oranı, Batı ülkelerine göre düşük. Ancak şu da bir gerçek: Birçok genç intihara kalkışıyor ve son anda kurtuluyor. İşte birkaç örnek:

66 HAPTAN SONRA, YAŞIYORUM
"Lara'nın haberlerini TV ve gazetelerde görünce saatlerce ağladım. Hâlâ da hüngür hüngür ağlıyorum. Çünkü aklıma 3 sene önceki bir olay geldi. Ben de intihara teşebbüs etmiştim. Sebep, o yaşlardaki herkesle aynıydı; ailem çok fazla üstüme geliyordu, baskı, sorgu, arkadaşların acımasız davranışları vs. Her şeyin insana battığı yaşlar işte. Arkadaşlarımla hiçbir şekilde dışarı çıkamıyordum. 66 tane hap içmiştim. Çoğunun son kullanım tarihi geçmiş. Midem yıkandı, kurtuldum. 3 sene sonra her şey değişti. Şimdi, iyi ki ölmemişim, diyorum. Lara... Keşke sen de 4 sene sonrasını düşünebilseydin. Üniversiteye girdiğin, daha özgür, rahat, dengeli, daha bilinçli kararlar verdiğin zamanı bekleseydin. Keşke seni çok iyi anlayan insanlara rastlasaydın. Allah ailene sabır versin." (hermia, kadın, 21, İstanbul)

İKİ KEZ DENEDİM, VAZGEÇTİM
"İki defa intihar girişiminde bulundum. Birincisi çok ciddiydi. 14 yaşındaydım. Acile kaldırıldım. Herkes öleceğimi zannederken direkten döndüm. Bir daha denemeyeceğime dair yemin ettim. Ama geçen sene tekrar girişimde bulundum. Ağır depresyondaydım, tedavi görüyordum. Annemle kavga ettikten sonra bileklerimi kestim. Akan kanları görünce vazgeçtim. Ne olursa olsun hayat yaşamaya değer dedim. Böyle hissettiğim zamanlarda aklıma hep Barış Manço'nun şarkısı gelir: 'Veren Allah alır canı...' Ne olur bir kere daha düşünün. Bana terapistimin dediği gibi: İntihar senin isteğin değil, depresyonda olan senin isteği." (sight; kadın, 25, ABD)

HAP İÇTİĞİMİ AİLEMDEN GİZLEDİM
"Yaptığım iki itiraf yayınlanmadı. Sonuncusunda, 'Sanırım intihar edeceğim' yazmıştım. İtirafı yaptıktan 5 dakika sonra farklı ilaçlardan 10-12 tane içtim. Sonra tekrar bilgisayarın başına oturup müzik dinlemeye başladım. O sırada sevgilim aradı. Hiçbir şey belli etmedim ama, aslında çok kötü olmuştum. Aklımda sadece aileme olan kızgınlığım vardı. Ne yapacağımı bilemedim. Hastaneye gideyim dedim, taksi param yoktu; 112'yi arayayım dedim, mahalleye rezil olacaktık. Ablamı aradım. O gün İzmir'de sel olduğu için ancak 1 saat sonra gelebildi. Ondan sonrası facia. Çok pişman olduğumu, sevgilimi görmek istediğimi söyledim. Midem yıkandı. Üzülmesinler diye annemlere bir şey söylemedik. Hâlâ onlara sinir oluyorum, özellikle de babama. Çok daha kötü günler geçirmişken, bu olayda intihara teşebbüs ettiğim için kendimden nefret ediyorum. Sakın yapmayın. Hayat Ecevit'e rağmen güzel." (kidifo, erkek, 21, İzmir)

Lara'nın bilgisayarında kan içen insan figürleri
Lara Falay'ın bilgisayarında, satanizm ile ilgili çok sayıda fotoğraf ve chat kayıtları bulundu. Kan içen insan figürleri, kesilmiş kedi ve satanizm ayinlerinde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı bilgisayarda, satanistlerle yapılan chat kayıtlarına da rastlandı. Sanal alemde tanıştığı kişilerin yönlendirmesiyle 'satanizm'le ilgili sohbetler yaptığı belirtilen Lara'nın, son dönemlerde de çok sayıda kişiye e-mail göndererek, satanizm propagandası yaptığı ve etkilemeye çalıştığı saptandı.

Diyanet'ten satanizm raporu
Lara'nIn intiharıyla yeniden mercek altına alınan satanizm, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı bir rapora konu oldu. Raporda 14-25 yaş arası gençlerin dahil olduğu satanizmin, net üzerinden hızla büyüdüğüne dikkat çekildi. Satanizmin, dinlere karşı "alternatif din" olarak sunulmak istendiğine dikkat çekilen raporda, gençlerin ergenlik dönemi problemleri içinde din bilgisi yetersizliği ve yanlış arkadaşlıklar nedeniyle bu gruplara dahil olabileceği vurgulandı.

Emre AKÖZ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır