kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte kanıt fotoğraflar

Sabah, United States Of Cyprus formülünü hazırlayan Türk ve Rum ekibin Avusturya'daki son toplantı fotoğraflarını ele geçirdi. Fanatik Rum parti mensupları toplantıyı yalanlıyordu
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum lider Glafkos Klerides'in geçtiğimiz Pazartesi'den itibaren yüz yüze üzerinde çalıştığı United States Of Cyprus (Kıbrıs Birleşik Devletler) formülünün iki gün önce basına sızması, Rum tarafını karıştırdı. Kıbrıs Rum kesimindeki fanatik siyasi partiler, Clinton yönetimin 2.5 yıl önce başlattığı ve Dünya Barış Vakfı Başkanı, Harvard Üniversitesi Dekanı Robert Rotberg'in yönetiminde Türk ve Rum tarafından 6'şar kişilik ekiple hazırlanan formülü hazmedemedi. Hatta Rotberg ve ekibinin böyle toplantılar hiç düzenlemediğini dahi öne sürdü. Ancak SABAH, Klerides'in kızı Katie'nin de aralarında bulunduğu ekiplerin Avusturya'daki son toplantılarının fotoğraflarını ele geçirdi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ SUÇLANIYOR
Ancak iki ekibin 2.5 yıldır sessizce üzerinde çalışıp bir formül hazırlaması, Rum yönetiminde infiale yol açtı. 39 yıllık sorunun çözülmesi için ter dökenler arasında yer alan Rum Hükümet Sözcüsü Mihalis Papapetru ise günah keçisi ilan edildi. Fanatik Rumlar, hükümet sözcüsü olan bir siyasetçinin "Rum Kesimi'nin aleyhine olan bir toplantıda" nasıl bulunduğunu sorgulamaya başladı. Klerides'in DİSİ Partisi, Komünist AKEL, DİKO ve NEO partileri, Papapetru'dan geçerli bir açıklama, aksi takdirde istifasını istedi. En ilginç açıklama DİKO Başkanı Tasos Papadopulos'tan geldi: Bu çalışmalara katılan Rum heyeti ile uçakta karşılaştım. Ancak bana ne olup bittiğini söylemediler. Girişimlerin ne öncesinden ne de sonrasından haberdar edildik...

Rum hükümet sözcüsü Papapetru ise formülün basına sızmasının ardından "iki toplum arasındaki güvenin restorasyonu konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu" açıkladı. Denktaş ile Klerides'in elinde birer nüshası olan USC formülünü UNOPS (BM Projesi Servisi) finanse ediyor.

RAPOR BASINA NASIL SIZDI
Türk ve Rum ekipleri, Dünya Barış Vakfı Başkanı Rotberg yönetiminde birçok kez buluşup, USC'yi şekillendirdi. Ancak Helsinki kararları sonrası Rum yönetimi devreye girdi. Projenin durdurulmasını istedi. Yönetim, Rum ekibe Helsinki sonrası AB'ye giriş süreci üzerinden çözüm koşulunun kalktığını söyledi ve ortadaki kimi raporların toplatılması konusunda talimat verdi. Rum tarafı üyelerine "Ortada böyle bir proje varsa, ortadan kaldırın. Gün ışığına çıkmasın" emri verdi. Ancak USC formülü çoktan hazırlanmış, BM'ye sunulmuştu. Formülle ilgili belgeleri ortadan kaldıran Rum tarafı formülü basına bir Türk üyenin sızdırmış olabileceğini savunuyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır