kapat
22.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Amerika'nın "doğru"ları

Amerikan yönetimi, 11 Eylül saldırısının ardından ortaya çıkan haklı "yurtsever" dalgayı "zorlayan" birçok girişimde bulundu. Yasal alanda teröristlerin izlenmesi ve yargılanmasıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılmaya başlandı. Bu düzenleme ve girişimler ardı ardına sıralandığında oldukça "ağır" bir tablo oluşmaktadır: Terörist faaliyetlere katıldıklarından kuşkulanılanların telefon ve internet haberleşmeleri izlenecek, mahkeme kararı olmadan ev ve işyerlerinde arama yapılabilecektir. Gözaltı ile ilgili yasal süreler bu zanlılara uygulanmayacak, süresiz olarak hücrede tutulabileceklerdir. Özel yetkili askeri mahkemeler, yargılamaları askeri üs ve gemilerde yapacaktır. Sanıkların avukatlarıyla görüşmeleri izlenebilecektir. Mahkeme kararlarında idam cezası için oy birliği koşulu aranmayacaktır, oy çokluğuyla idam cezası verilebilecektir. Askeri mahkeme kararları temyiz edilemeyecektir.

Hukuku 'bir süre' unutmak!
Amerika'nın Afganistan'da başlattığı hareketin yanı sıra içerde de terörist bağlantıları ortaya çıkarmak için çok kapsamlı uygulamalara girişilmiştir. Ortadoğu kökenli ve yaşları 16-45 arasında olan 5.000 erkek sorguya alınmış, 1.200 yabancı tutuklanmış, bunların 600 kadarı hemen bırakılmıştır. Bütün Ortadoğu kökenlilerin izlenmesi devam etmektedir.

Amerikan yönetiminin temel hukuk ilkelerinden taviz veren ya da bunları "bir süre unutmak" şeklindeki tutumunun herkes tarafından "doğru" kabul edildiği iddiaları "doğru" değildir. Bütün bu yasal düzenlemeler ve uygulamalarla ilgili olarak hem Amerika'nın içinde hem de Avrupa'da çeşitli tepkiler olmuştur. Bu tepkiler Türkiye'de pek duyulmadığı için de çeşitli çevreler olağanüstü uygulamaları nedeniyle Amerikan yönetiminin eleştirilmediğini düşünmüşlerdir.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, Amerikan yönetiminin uygulamalarıyla ilgili olarak dün şunu söylemiştir: "Terörle mücadele hakkı, insan haklarının gözardı edilmesi anlamına gelmez."

Bu tepkiler Türkiye'ye ulaşmamaktadır. Ancak Amerikan yönetiminin Guantanamo üssüne getirilen El Kaide mensuplarının durumuyla ilgili yaptığı açıklamalar bile Amerikan yönetiminin de, bütün lehteki şartlara rağmen "izlenme dışı" ya da "eleştiri üstü" olmadığını, olamadığını göstermektedir.

Medya ve Hollywood...
Bush yönetimi, özellikle Afganistan'da çatışmaların başlamasından itibaren iki alanda tam egemenlik sağlama girişiminde bulunmuş ve her ikisi de başarısız olmuştur. Bunlardan biri medya, diğeri sinemadır.

CNN grubunun en tepesindeki sorumlu kişi olan Chris Cramer'ın net bir cümlesini aktaralım: "Biz her olayda Amerikan bakış açısını ihraç etmiyoruz, çünkü biz Beyaz Saray'ın elçileri değiliz."

Oyuncu ve yönetmen Robert Redford da şunu söylüyor: "Hollywood'a gelip, eleştirel filmler yapmayın diyerek destek istemek siyasi bir manevradır. Hollywood bu isteğin üzerine atlayıp bir propaganda aracı olarak kullanılmayı kabul etmeyecektir."

Bunlar "vatan haini" filan olmayan, El Kaide teröristlerini desteklediğinden kuşkulanılamayacak Amerikalılar. Ama kendilerini yönetimin yerine koymayan ve yönetimin her girişimini sorgulayabilen eleştirebilen Amerikalılar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır