kapat
22.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Karzai'nin şıklığı!

Hamid Karzai "dünyanın en şık giyinen adamı" ilan edilmiş Tom Ford tarafından.

Afganistan'dan Taliban'ı çıkaran; ülke içinde yıllardır süren savaşa katılıp ter dökmüş biri değildi Karzai. Bu yüzden "çağdışı terör düzenine karşı savaş kahramanı" filan seçilecek hali yoktu!..

Karzai'nin Taliban'a karşı Afganlılar'ın yürüttüğü savaştaki yerini kurcalamak; onu bu savaşın tarihinden kalkarak dünya kamuoyunun önüne taşımak da akıl kârı olmazdı!

Çünkü 1992'deki Mücahitler kabinesinde Dışişleri Bakanıydı Karzai. Taliban'ın ilk siyaset sahnesine çıkışında da Mücahitler'den kopup Taliban'ı desteklemeyi seçmişti.O zamanlar gerçekten neler olup bittiği şimdi toz duman içinde kalıp bilinmezliğe terkedildi...

Ama bugün yazılan Karzai tarihlerinde 1994'ün sonlarından itibaren Karzai'nin ülkede egemen olmaya başlayan Arap etkisine karşı cephe aldığını yazıyor. Bundan iki yıl önce de babasının öldürüldüğünü ve bundan Taliban'ın sorumlu tutulduğunu...

Daha çok Pakistan'da, zaman zaman da ailesinin bir kısmının restoran işlettiği ABD'de yaşayan Karzai 11 Eylül'ün ardından ekim ayında Pakistan sınırından Afganistan'a girmişti. İddialara göre de Kandahar'da tam Taliban milislerinin eline geçmek üzereyken bir Amerikan helikopteri ve özel kuvvetler tarafından son anda kurtarılmıştı.

Tom Ford'un yorumunu bir yana bırakırsak, zaten İngilizcesi mükemmel bir Amerikan vatandaşı olması ve devrik Afgan Kralı Zahir Şah'la aşiret bağı nedeniyle Batı siyaset odakları tarafından pek "şık" bulunuyordu Karzai! (Afgan kabinesindeki on bakanın Amerikan vatandaşı olduğunu biliyor muydunuz?)

Washington'a gelince, uluslararası petrol şirketlerinin danışmanlığını yapmış biri olarak Karzai'nin "şıklığının" üstüne yoktu! (Bush, Karzai'nin yanına kendi özel temsilcisi olarak da petrol devi Unocal'ın danışmanı Zalmay Halilzad'ı gönderdi. Halilzad 1997'deki ABD-Taliban boru hattı projesinin mimarlarındandı.)

Gucci'yi kıyıya köşeye itilmekten kurtaran, Gucci markasını yeniden canlandıran ve tasarımlarıyla haklı bir ün kazanan modacı Tom Ford, işte Karzai'nin bu ilginç siyasal-ekonomik-diplomatik arka planına sadece hoş ve süslü bir tüy dikmiş oldu!

46 yaşındaki lider Karzai gerçekten de şık. Hatta şıklıktan çok "stil sahibi" bir görüntü veriyor. (Şıklık parayı bastırarak alınabilen bir şey günümüzde! Stil başka şey...)

Ne giyiyor Karzai?

Yüzündeki zarif, uygar, diplomatça ifadeyi de göz önünden uzak tutmayarak kılık kıyafetinde ilk dikkati çekenlerin iki şey olduğunu belirtelim: Biri resmi davetlerde ısrarla giydiği Astragan kalpak. Öteki de, omzuna attığı yeşil çizgili ipek cübbe. Yakasız gömlek ve sade bir ceket de bir bakıma üniforması Karzai'nin.

Peki soruyorum: Başka bir lider, Batı'nın askeri ve ekonomik güçlerince yerleştirilmiş, tescil edilmiş, onaylanmış olmayan bir başka lider, üzerinde cübbe, kafasında yerel bir kalpak veya sarıkla dolaşsa, içinden mintanını hiç çıkarmasa, Tom Ford veya başka birisi tarafından "dünyanın en şık giyinen adamı" seçilir miydi? Biz gazetelerde filan böyle laf tüketir miydik onun şıklığı hakkında?

ŞARKILARDAN
"Kırıklarını aldırdım kalbimin

Zırhımı çıkarttım astım portmantoya

Güzel vücutlar, boş suratlar

Benimse yenmiş tırnaklarım, titrek ellerim var."

(Teoman'ın Gönülçelen adlı şarkısından)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır