kapat
22.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türbanı savunmaya devam

Saadet Partisi (SP) lideri Recai Kutan, FP'nin türbanı savunduğu için kapatılmasına karşı, AK Parti davasında türbanlılar aleyhine kararın reddedil- mesinin bir çelişki olduğunu söyledi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek Anayasa Mahkemesi'nin FP'yi kapatma gerekçesini değerlendiren Kutan, FP'nin kapatılması kararının baştan verildiğini, sonra buna gerekçe arandığını ve karar alınırken Anayasa'nın 24 kez ihlal edildiğini iddia etti. Kutan, Anayasa'ya aykırı olarak kendi kendine üç iptal davası açtığını, bunları da Milli Nizam, Refah ve Fazilet partilerini kapatabilmek için yaptığını iddia etti. Kapatma gerekçeleri arasında sayılan türbanı savunma konusunun ise "çok büyük ve vahim bir anayasa ihlali" olduğunu savunan Kutan, AKP'yle ilgili kararı hatırlatarak, "Bir siyasi parti başörtüsüyle ilgili haksızlıkların düzeltilmesi için kapatıldı. AKP'nin başörtülü üyelerinin ise kuruculuktan çıkarılması reddedildi. Tamamen çelişkili olan iki karardır" dedi.

Kutan, bir soru üzerine, AİHM'e gideceklerini ve "Türk devletinin suçlu bulunacağını" iddia etti. Kutan, Anayasa Mahkemesi'nin kararını 5 gün süreyle düzenleyeceği basın toplantıları ile eleştirecek. Kutan, konuşmasını da "tedbirli" yaptı. Kutan, Anayasa Mahkemesi' nin "kapatılan bir partinin devamı olmak için, tüzük ve programı- nın aynı olması, üyelerinin beyanlarıyla bunu kabul etmesi" şartlarını getirmesi nedeniyle, kapatılan FP'yi "SP Genel Başkanı" sıfatıyla değil, milletvekili sıfatıyla savundu. Kutan'ın, basına dağıttığı konuşma metninde de sadece "Malatya Milletvekili" ibaresi yazıldı.

AİHM'den Refah'a umut
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kapatılan RP'nin şikayetiyle ilgili yeni bir duruşmanın yapılabileceğini bildirdi. AİHM, 2001 Temmuz ayında aldığı kararda, RP'nin kapatılmasında Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunmadığını bildirmişti. AİHM Sözcüsü Roderic Liddel, dün RP'lilerin temyiz başvu- rusu üzerine, davanın büyük dairede bir daha görüşülmesi kararı alındığını hatırlatarak, tarafların yazılı görüşleri- ni sunmalarını beklediklerini söyledi.

ÖCALAN DAVASI
Liddel, PKK'nın başı Abdullah Öcalan'la ilgili davada, Yunanistan'ın Kenya'daki eski elçinin tanıklığının istenmesi konusunda AİHM'den bir talep geldiği yolundaki iddiaları ise yalanladı. Öcalan'ın avukatlarının bu konuda bir isteği olduğunu kaydeden Liddel, AİHM'nin bu talebe henüz bir yanıt vermediğini söyledi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır