kapat
22.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Beşinci golü kaldıramadılar

Trabzonspor Kulübü yöneticileri tribünde koltuk kıran taraftarları için, "Son golle birden öfkeye kapıldılar. Karadenizliler hep böyledir" yorumunu yaptı
Trabzon Avni Aker Stadı'nda, önceki akşam 2002 yılının ilk derbisi oynanıyordu. Trabzonspor ile Beşiktaş dondurucu soğukta binlerce Trabzon, yüzlerce Beşiktaş taraftarının tezahüratlarıyla sahaya çıkmıştı. Beşiktaş hızlı başladı; attığı gollerle taraftarını sevince boğdu. Bir, iki, üç, dört ve... Aslında skor 5-0 olana kadar tribünlerde büyük bir gerginlik yaşanmamıştı. Kısa süreli küfürlü bir tezahürat üzerine hakem Serdar Tatlı'nın yaptırdığı anons dışında... Beşiktaş 4-0 sıfır öndeyken bile Trabzonlu taraftarlar takımlarını destekliyordu. Fakat Beşiktaş 5-0 öne geçtikten sonra fanatik bir Beşiktaşlı'nın deyimiyle "film koptu"! Dakika 83... Trabzon taraftarı tribünde kırmadık koltuk bırakmadı. Olaylar öyle boyutlara vardı ki, hakem Serdar Tatlı maçı bir dakika sonra durdurdu ve hemen ardından iptal kararı aldı.

6 BİN KOLTUK KIRILDI
4'üncü gole kadar takımına destek veren taraftar bir golle nasıl değişmişti? Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı Ahmet Kul, Avni Aker'de yaşanan olayları, "Karadeniz insanının ani öfkesi"ne bağladı. "Karadenizliler'in erken kızması sonucu bunlar oldu. Şimdi bu olaylar bize maddi ve manevi büyük yük getirecek" diyen Kul, geçmişte de benzer durumların meydana geldiğini söyledi:

"G.Saray bu sezon Bursaspor'dan 5 gol yedi. Beşiktaş geçen yıl Çaykur Rizespor'dan 5 gol yedi. Futbolda böyle şeyler olur. Taraftarların tepkisinin ölçüsü kötüydü, eminim hepsi pişmandır."

Tribünlerden atılan koltukların alt kısımda yer alan bazı taraftarları da yaralandığını ifade eden Kul, "Ama Beşiktaş takımı ve taraftarı çıkan olaylardan hiçbir şekilde etkilenmedi" diye konuştu.

Kul'un da dediği gibi Beşiktaş zarar görmedi ama Trabzonspor tam anlamıyla öfkeyle kalkıp zararla oturdu. Üstelik bu zarar 60 milyar liraydı.

Avni Aker Stadı Müdürü Yusuf Yaylı, "6 bine yakın koltuk kırıldı, zarar 60 milyara çıktı" dedi ve ekledi: "Neyse ki karşılaşmayı 13 bin 30 biletli seyirci izlediği için hasılat 85 milyar lirayı buldu."

VALİ: BAŞARISIZLIĞIN GERİLİMİ
Olaylarla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenleyen Trabzon Valisi Adil Yazar da, Trabzonsporlu gençlerin yenilgi karşısındaki bir anlık tehevvürü (öfkesi) olduğunu söyledi. Vali Yazar, maç öncesinde de, maç esnasında da geniş güvenlik önlemleri alındığını söyledi. Yazar olayları şöyle değerlendirdi: "Yaşananlar, Trabzonsporlu gençlerin yenilgi karşısında bir anlık tehevvürüdür. Bu uzun zamandan beri taraftarda, elde edilemeyen başarıların yarattığı gerilimin dışa yansımasıdır."

32 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Vali, "Bu kişiler hakkında devlet malına ızrar (zarar) suçundan dava açılacak. 15-20 milyarlık zarar da en kısa zamanda karşılanacak" diye konuştu.

İKİ MAÇ SAHA KAPAMA CEZASI
Beşiktaş maçında seyircisinin yaptığı olaylar nedeniyle ağır ceza ile karşı karşıya bulunan Trabzonspor, gözlemci Talat Tokat, maçın hakemi Serdar Tatlı, 4. hakem İsmet Arzuman ve Federasyon Temsilcisi Gani Bigeç'in raporları doğrultusunda disiplin kuruluna sevk edildi. Futbol Federasyonu'nun müsabaka talimatının 25. maddesine göre maçı 5-0 olarak tescil etmesi beklenirken, çıkacak cezanın da 2.5 milyar lira para cezası ve en az iki maç saha kapatma şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Disiplin talimatının 34. maddesine göre "sorumlu kulüp bir veya birden fazla olmak üzere saha kapatma veya men cezası ile cezalandırılır" hükmü uygulanacak.

Zarar 60 milyar
20 Ocak akşamı savaş alanına dönen Trabzon Avni Aker Stadı'nda zararın bilançosu tam 60 milyar lira. Sökülüp sahaya atılan koltuk sayısı ise yaklaşık 6 bin. Statta 15 kişilik bir ekip, 3 kamyonetle dünden beri hummalı bir temizlik faaliyetine girişmiş durumda. Avni Aker'in temizliğinin 3 gün süreceği belirtiliyor.

TARAFTAR GÖZÜYLE

Dalga geçmemizi hazmedemediler
Türkiye Trabzonspor-Beşiktaş maçında çıkan olayları tartışırken, Avni Aker'de neler yaşandığını canlı tanıklarından biri Beşiktaş tribün liderlerinden bir taraftardı. "Optik" lakaplı Mehmet, stattaki dehşet saatlerini şöyle anlattı:

"Maç için İstanbul'da 20 otobüs ayarlamıştık. 15 otobüs doldu. 5'ini iptal ettik. 700 kişilik nevalemiz de hazırdı. Maçtan bir gece önce yola çıktık. Hareket etmeden önce arkadaşları uyardım. 'Yaşı küçük arkadaşlar da ailelerinden izin alıp bizimle geliyorlar. Onların sorumluluğu da bizde. Ayrıca, geçen sene Trabzon'da yaşanan olayları hatırlıyorsunuz. Kamuoyuna baltalı, çakılı görüntüler yansıdı. Bu tür şeyleri yanınıza almayın' dedim. Lider olarak biz de emanet taşımadık.

'YENİLSEN DE' DİYORLARDI...
Sonunda maç sabahı Trabzon'a vardık. İki kez arandık. Kesici aletler yine bulundu. Tabii 700 kişiyi kontrol etmek mümkün değil. Sonunda maça 5-10 dakika kala stada götürüldük.

Trabzon seyircisi bizi yine tahrik etmeye çalıştı. Geçen seneki olaylar sebebiyle karşı kale arkasına pankart açtı. 'Boş kahve basmak erkeklik değil' diye... Gollerle coştuk. 4-0'dan sonra Trabzon tribünleriyle karşılıklı siyah-beyaz çekmeye çalıştık. Biz siyah diyorduk. Onlar cevap vermiyordu. 4. golden sonra bile "yenilsen de yensen de" diyerek takımlarını destekliyorlardı. Ama 5'ten sonra film koptu. Bunda bizim tahrikimizin de rolü olabilir. Küfürsüz, ama alaycı tezahüratlarla dalga geçmemizi kaldıramadılar. Yarım kalan maçın sonuna doğru polise bizi erken bırakın dedim ama dinletemedim."

FUTBOLCU GÖZÜYLE

İlhan: Tek golle nasıl değişirler?
Beşktaş'ın golcüsü İlhan Mansız, Trabzon'da yaşananların en yakın şahitlerinden biri. Mansız gördüklerini SABAH'a anlattı:

"Trabzon'a giderken kafamızda sadece galibiyet vardı. Ama kolay geçmeyeceğini biliyorduk. Bunu internet sitemdeki yazımda da ima etmiştim. 5-0 benim için sürpriz oldu.

Biz takım olarak mükemmel bir futbol sergiledik. İlk üç golde Ahmet, Tümer ve benim imzam vardı. Özellikle Ahmet'in atmış olduğu röveşata gol uzun yıllar konuşulacak cinstendi. Benim golümden sonra oyunun temposu biraz düştü. Her iki taraf da artık skora razıydı. Penaltı golüyle maç 4-0 olduğunda bile Trabzon- spor taraftarı tribünlerde 'İyi günde kötü günde taraftarın senle...' diye bağırıyordu. Buna çok şaşırdım. İçimden 'Ne kadar güzel bir taraftar. Tıpkı Avrupa'daki gibi. Farklı bir mağlubiyette bile takımının yanında. Desteğini hiç kesmiyor' diye geçiriyordum.

KEŞKE SABRETSELERDİ
Biz beşinci golü atınca o güzel seyirci bir anda değişiverdi. Destek değil, köstek olmaya başladı. 4-0'lık skora tahammül eden taraftarın 5-0'ı kaldıramayışını anlayamadım. Bir golle her şey nasıl değişmişti?

Tribünlerin çılgınca davrandığını görünce kısa süreli de olsa biraz panik yaşadık. Ancak tepkilerinin rakip takıma, yani bize değil, kendi takımlarına olduğu ortadaydı. Bu yüzden sahaya atlayacakları ihtimalini aklıma bile getirmedim. Zaten olayların patlak verdiği tribünün önünde birçok polis vardı. Bizi de çember içine aldılar.

Biz, yapmamız gerekeni yaptık. Soyunma odasına girdikten sonra bile maça devam etmeye hazırdık. Şimdi yaptıkları bu çirkin davranışın bedelini ağır ödeyecekler. Keşke 7-8 dakika daha sabretselerdi."

31 'koltuk düşmanı'nı video bantlar ele verdi
Trabzonspor-Beşiktaş maçında terör yaratan 31 kişi video görüntülerinden tespit edildi. Yapılan operasyonlarda bu kişilerden 10'u gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Hamdi Güngör, "Elimizdeki kasetlerin incelenmesi sonucu belirlenen 21 kişinin daha yakalanmasına çalışılıyor. Sanıklar sorgularının ardından 'devlet malına zarar vermek' suçundan adli makamlara sevkedilecek" dedi ve holiganların bundan sonra hiçbir spor müsabakasına alınmayacağını söyledi. Bu arada daha önce gözaltına alınan 23 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

YÜCELEN'DEN POLİSE YÜKLENENLERE SERT CEVAP

Polis üzerine düşeni kusursuz yaptı
Olaylı maç İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e geri adım attıramadı. Polisin sahadan çekilmesini ve stat güvenliğinin kulüplere bırakılmasını savunan Yücelen, Trabzon- spor-Beşiktaş maçından sonra, polise yüklenenlere sert çıktı. Yücelen, "Görüntüler beni de üzdü. Ancak orada polisimizin hiçbir kusuru yok. Polis, sorumluluğunun bilincinde olaylara müdahale etti" dedi.

Yücelen stat güvenliği konusundaki fikrinin değişmediğini de şu sözlerle açıkladı: "Polis futbol oynamıyor, hakemlik de yapmıyor. Bunu kamuoyunda tartışmaya açtık. En doğru karar verilecektir."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır