kapat
22.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Göğüs ağrısından korkmalı mıyım?

Ziyafeti andıran bir sofradan kalktınız... Koltuğa yerleştiniz.
Her şey çok keyifli giderken sinsi sinsi göğsünüzün ağrımaya başladığını hissettiniz... "Acaba kalbimde bir sorun mu var?" dediniz. Oysa göğüs ağrısı çoğunlukla mide sorunlarından kaynaklanıyor

Göğsünde ağrı şikayeti ile doktora başvuranların sayısı bir hayli yüksek. En sık sebebi, kalple ilgili sorunlar. Göğüse baskı hissi veren bir ağrı, kalbe giden kan akımının azalması ile ortaya çıkan "angina"yı akla getirir.fAngina, çoğunlukla egzersiz sonrası ortaya çıkar. Ancak istirahat halindeyken de görülebilir. Sol omuz ve kola yayılabilir. Böyle bir durumda derhal bir doktora başvurmalısınız.

Göğüs ağrısına neden olan bir başka sebep de, "gastroözefajial reflü" hastalığıdır. Biraz daha anlaşılır bir dille, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

REFLÜ OLABİLİR
Sorun, yemek borusu ile mide arasında adaleden oluşan engelin görevini tam yapamaması. Gevşemiş olan bariyer nedeniyle mide asidi ve içeriği yemek borusuna kaçar. İçeriğin ağıza kadar geldiği durumlarda ağızda acı bir tad oluşur. Reflüye bağlı ağrı, göğüs kafesinin arkasındadır ve daha çok yattıktan sonra ortaya çıkar.

Gastroözefajial reflüsü olanlar yutkunmada güçlükten şikayet edebilirler. İlerlemiş durumlarda yemeğin göğüste takılmış olduğu hissini taşırlar. Boğaz ağrısı, öksürük hatta hıçkırıkla sık karşılaşırlar. Günler ya da haftalar süren bulantı hissi olabilir. Kişide nefes darlığı oluşabilir. Bu nedenle astım hastalığı ile karışabilir. Eğer ailede astımı olan yoksa ilk akla gelen reflü olmalıdır.

BUNLARA DİKKAT
Gastroözefajial reflü hastalığı olanlarda şikayetler, tipik olarak, bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrasında başlar. Alkol, kahve ve kafein içeren içecekler mesela... Yağlı yiyecekler, portakal ve greyfurt suyu, domates suyu, çikolata ve nane de yasaklar listesinde. Kilolu kişilerde ya da sigara içenlerde reflü daha sık görülür.

Uzmanların reflü içinfbazı basit önerileri var:

* Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde yiyin.

* "Patlayana kadar" yemeyin.

* Gece geç saatlerde buzdolabından uzak durun.

* Yemekten sonra yatmak yerine hafif egzersizler ve yürüyüşler yapın.

* Yatış saatiniz yemekten 2-3 saat sonra olsun.

* Başucunuzu yükselterek yatın.

* Kafeinli ve alkollü içecekleri az miktarda tüketin.

* Giysilerinizin ya da kemerinizin sizi sıkmasına izin vermeyin.

* Yemeklerinizi daha az yağ ve baharatla pişirin.

* Ve hepsinden önemlisi, stresinizi azaltın...

ÜLSER OLABİLİR
Bu basit önerilerle göğüs ağrınızın önüne geçemiyorsanız doktorunuza başvurun. Bu konuda uzmanlaşmış hekimlere "gastroenterolog" denir. Tedavide asit miktarını azaltan ilaçlar kullanılır. İlaca hiçbir şekilde yanıt alınamayan durumlarda yemek borusu ile mide arasındaki geçiş ameliyatla daraltılır.

Göğüs ağrısı başka sebeplerden de kaynaklanabilir. Mide ülseri,fkullanılan antibiyotik ve ilaçların yan etkisi olarak yemek borusunun hasarlanması gibi. Ağrıya neden olan, ancak daha nadir rastlanan bir sebep de yemek borusu kanseri. Akciğere bağlı hastalıklar, adele ağrıları da akla getirilmelidir.

Göğüs ağrısına ek olarak dışkınız zift gibi koyu, yapışkan ise ya da kahve telvesi renginde kusuyorsanız ülsere bağlı olarak mide kanaması geçiriyor olabilirsiniz. Böylesine ciddi bir hasar acil müdahale gerektirir. Çok fazla vakit kaybetmeden, mutlaka doktora görünün.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır