kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tarım eğitiminin bir ayağı yok mu?

Altmışlı yılların İzmir'inde dört günlük gazete yayımlanıyordu: Yeni Asır, Ege Ekspres, Demokrat İzmir ve Sabah Postası... Öğleden sonraları ise Ege Telgraf...

İstanbul gazeteleri öğleden sonraları gelirdi. Hava, pusulasını karda çamurda yitirdiği zaman ise ertesi gün...

İzmir gazeteleri haftanın bir günü de olsa şiir köşeleri, sanat sayfaları düzenlerdi.

İzmir Radyosu'nda da Nahit Ulvi Akgün, Çarşamba geceleri bu sayfalardan seçtiği şiirleri okurdu. İzmir bu yüzden canlı bir edebiyat ortamıydı o yıllarda...

Bu şairlerden kimi daha sonra profesör oldu, kimi yurt dışına taşındı, kim dünyamızdan göçtü gitti. Ayhan Çıkın da o yılların şairlerinden biri...

Şimdiyse Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi profesörlerinden...

O yıllarda hem şiir yazan hem Ziraat Fakültesi'nde bir de Cihangir Kayganacı vardı, şimdi kim bilir nerelerdedir?

Geçen gün Prof.Dr. Ayhan Çıkın'dan bir mektup aldım.

"Tarım Öğretiminin 156. Yılı" kutlama etkinliğinde konuşan Çıkın, "Türk tarım eğitiminin bir ayağı eksik" diyor.

"İnsanların beslenmesinin sağlaması yanında, istihdamın da önemli bir kısmını karşılayan tarımsal kesimde, geniş bir coğrafik alana yayılmış tarımsal kaynakları harekete geçiren tarım mühendislerinin eğitiminin çok ciddi bir iş" olduğunu da belirten Çıkın, daha sonra şunları söylüyor:

"Tarım eğitimi en az tıp, elektronik mühendisliği eğitimi kadar önemlidir. Tarım mühendisinin görevi sadece bir tarım işletmesinde

gerekli üretimi planlayıp gerçekleştirmek değildir. Onun asıl görevi, ülke coğrafyasının geniş alanlarına yayılmış tarımsal kaynakları (insan, toprak, bitki, hayvan, iklim, sermaye vb...) belirli bir "yöre" kalkınma projesi çerçevesi içinde harekete geçirmektir.

Daha yalın bir ifade ile ülkenin en ücra köşesinde sıkışıp kalmış küçük miktarlardaki arazileri, onun içindeki ve/veya çevresindeki bitkileri, hayvanları, iklimi vb... girdileri oradaki insanın bilgi ve sermayelerini, kendi mühendislik bilgileriyle birleştirerek metropol insanının önüne et, süt, ekmek vb... tarımsal ürün olarak koymaktır.

Ayrıca ulusal ve uluslararası tarım politikalarının üretilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunmak ve temel ekonomi politikaları içinde tarımın yerini almasını sağlamaktır. Yani tarım mühendislerinin önemli bir kısmı toplumsal kalkınma mühendisliği hizmeti sunmaktadır. Böyle bir sorumluluk yüklenen tarım mühendislerinin eğitimi son derecede ciddi bir iştir. Teknik bilgiler yanında ekonomi ve sosyal bilgilerle de donatılması gerekir.

Gelişmiş tüm ülkelerin tarım mühendisliği eğitim programları incelendiğinde şu üç bölüm hemen hemen her yüksek tarım eğitim kurumunda bulunmaktadır. Bunlar: bitki yetiştiriciliği bölümü, hayvan yetiştiriciliği bölümü ve tarım ekonomisi bölümüdür.

Diğer bölümler ülke ihtiyacına göre kurulabilmektedir. Oysa 21. yüzyıla girerken Türkiye'de tarım mühendisliği eğitiminden Tarım Ekonomisi Bölümü'nün kaldırılmış olmasını anlamak mümkün değildir.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile tarımın ekonomik sorunlarını klasik ekonomistler çözememiştir. ABD'de, Almanya'da, İngiltere'de, Fransa'da... bunca iktisat fakültelerine karşın niçin Tarım Ekonomisi Eğitimi vardır. Sayın yetkilileri uyarıyorum, lütfen tarımsal eğitiminin eksik ayağını yerine koyun; Tarım Ekonomisi Bölümleri'ni açın".

Bir şair, üstelik de hayatını tarımın sorunlarına adamış bir öğretim üyesi feryat ediyor. Ülkesinin çağdaş eğitim düzeyine çıkarılması için yol gösteriyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır