kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Solda bir ayrılık daha!

ÖDP'den ayrılan Mihri Belli ve arkadaşları solda yeni bir partinin sinyallerini verdiler
Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden (ÖDP) aralarında parti kurucuları ve parti yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda partili istifa etti. ÖDP'nin ağır topları Mihri Belli, Akın Birdal, Celal Beşiktepe ve Veysi Sarısözen ile parti delegasyonunun yüzde 40'ını temsil eden 6 Merkez Yürütme Kurulu üyesi, ayrıca feminist ve travestilerin de aralarında bulunduğu Parti Meclisi'nin 35 üyesi dün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda istifa gerekçelerini açıkladılar.

İSTİFA DEĞİL, ÖZÜR
ÖDP'nin kurucuları arasında yer alan Mihri Belli, şunları söyledi:

"Bu bir istifa değil, özür dilemedir. Bugün sola musallat olan virüsü daha iyi tanıyoruz. Bu virüse engel olamadık. ÖDP'nin kuruluş aşamasında bu girişimin kilit noktalarını ellerinde tutan kişilerin, politik sicillerini bilmiyor değildik. Ama yine de bunların komplekslerden kendilerini kurtarabileceklerini ve parti çatısı altında sağlıklı bir çalışma ortamının yaratılabileceğini umdum. Yanılmışım, üzgünüm. Bu, aynı zamanda bir özeleştiridir."

Belli, ÖDP'de "partililik ve yoldaşlık" bilinci olmadığını, son seçimde alınan yüzde 0.07'lik oyun hiç konuşulmadığını, bunun utanç verici bir durum olduğunu belirtti.

"ERKEK PARTİSİ" OLDU
Mihri Belli, sözlerini geniş halk kesimlerinin, Türkiye sosyalistlerinden çözüm beklediğini belirterek, "Onları bekletmeyelim. Sözüm, örgütlü ve örgütsüz tüm sosyalistleredir" diye tamamladı. ÖDP Parti Meclis Üyesi Temel Demirer ise, bugünkü ÖDP'yi, ünlü yazar Kafka'nın "bir sabah uyandığında hamam böceğine dönüşen" kahramanı "Gregor Samsa"ya benzetti ve "Biz hamam böceklerinden ayrıldık" dedi. Feminist ekipten Gülseren Pusatlıoğlu, "ÖDP'nin zamanla erkeklerin daha hakim olduğu bir partiye dönüştüğünü" iddia etti.

YENİ PARTİ İHTİYACI
Rahatsızlığı nedeniyle basın toplantısına katılamayan İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Akın Birdal da, gönderdiği mesajda "kitlelere sosyalizmi bir seçenek olarak sunup birlikte yola çıktıkları ÖDP'nin, bugünkü halinin kendisine acı verdiğini" belirtti. Birdal, "partinin yola çıktıkları zamandaki ilkelerden sapması nedeniyle istifa ettiğini, ancak çoğulcu, devrimci bir partiye hala ihtiyaç olduğunu" kaydetti.

GÖKKUŞAĞI BOZULDU
ÖDP'de dün istifa eden ekibin partiden kopma süreci aslında 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra başladı. Akın Birdal, Mihri Belli, Veysi Sarısözen gibi ÖDP'liler, 18 Nisan seçimlerinde ÖDP gerekli oyu alamayınca, yeni parti kurma girişimi başlattılar. ÖDP yönetimi, başarısız olan bu girişime katılan Birdal, Belli, Sarısözen gibi parti üyeleri hakkında "ihraç" istemiyle disiplin soruşturması başlatınca, sıkıntı parti tabanına da yansıdı. ÖDP kongresinde bir grup Birdal'ı yuhlarken, Belli'nin disiplin işlemine karşı hazırladığı savunmasını kon- grede dağıtması yönetimi kızdırdı.

Kongrede yönetime ağırlıklı olarak "Yeniden" grubu gelince, diğer grupların hoşnutsuzluğu iyice arttı. Genel Merkez ile muhalif gruplar arasında 1980 öncesindeki tartışmaları anımsatan polemikler başladı. Tartışma, ölüm oruçlarına karşı tavırla iyice su yüzüne çıktı. Muhalifler, eylemi destekledi, Genel Merkez ise destek eylemine katılımı yasakladı. İpler Tüzük Kongresi'nde koptu. Çok sayıda muhalif ihraç edildi ve ihraç edilmesi beklenenler de dün istifa etti.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır